Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2022, 12:30
Čas čítania 5:01
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022

FILMY A SERIÁLY CANNES
Uložiť Uložené

To najlepšie, čo diváci a recenzenti videli na filmovom festivale v Cannes.

Filmový festival v Cannes je azda najprestížnejším spomedzi všetkých. Koná sa raz ročne a tento rok jeho návštevníci mohli okrem herca Toma Cruisa promujúceho blockbuster Top Gun: Maverick so stíhačkami a s helikoptérou, na ktorej sám priletel, vidieť aj množstvo kvalitných a zaujímavých filmov.

Odporúčané
Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch? 5. júna 2022, 12:30

V dnešnom článku si predstavíme 10 tých najzaujímavejších, ktoré sa pravdepodobne budú biť o pozície v rebríčkoch najlepších filmov roka. Top 10 sme vyberali na základe hodnotení recenzentov a divákov, ktorí tieto počiny videli.

Chceš si u nás prečítať viac takýchto výberov kvalitných filmov, ktoré médiá ignorujú, hoci sú často lepšie ako väčšina hollywoodskych blockbusterov? V tom prípade nás podpor a staň sa členom klubu Refresher+. 

1. Triangle of Sadness (réžia: Ruben Östlund)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7,8/10

Dĺžka: 2 h a 22 min.

Švédskeho režiséra Rubena Östlunda možno poznáš ako autora skvelej drámy Štvorec, s ktorou takisto hviezdil práve na festivale v Cannes. Jeho najnovšia čierna komédia sa volá Triangle of Sadness a jednu z hlavných úloh v nej hrá Woody Harrelson. Diváci snímku ospevujú od začiatku festivalu. Koniec koncov po skončení premietania jej podľa The Independent venovali osemminútový potlesk v stoji.

Östlund komédiu pripravoval veľmi dlho. Hovorí sa v nej totiž po anglicky, čo nie je jeho rodný jazyk. Bál sa, aby vtipy a humor po preložení do angličtiny nestratili význam, ale nakoniec to podľa recenzentov zvládol. 

Čierna komédia rozpráva príbeh celebritného páru počas plavby na luxusnom trajekte. Satirický film sa podľa divákov vysmieva životnému štýlu boháčov, influencerov, ale aj absurdným rodovým stereotypom dneška.

2. Close (réžia: Lukas Dhont)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 8,6/10

Dĺžka: 1 h a 45 min.

Tínedžeri Rémi (Gustav De Waele) a Leo (Eden Dambrine) sú kamarátmi od útleho detstva. Jeden pre druhého sú „bratom“, no to sa zmení, keď sa ich spolužiaci spýtajú, či spolu chodia. Leo začne Rémiho od seba odsúvať. Ten zareaguje spôsobom, ktorý zapríčiní veľkú tragédiu. Zvyšok filmu sa zameriava na Lea, ktorý celé mesiace prežíva v tichosti, a divák spoločne s ním sleduje jeho emócie a túžby, ktorým poriadne nerozumie. 

3. Aftersun (réžia: Charlotte Wells)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 9,3/10

Dĺžka: 1 h a 41 min.

Z festivalu v Cannes sa ozývajú názory divákov, že ide o jeden z najlepších režijných debutov, aké kedy videli. Charlotte Wells natočila dojemný a komplexný príbeh o 11-ročnej Sophie (herecký debut v podaní Francescy Corio), ktorá je na dovolenke so svojím otcom v 90. rokoch minulého storočia. 

Odporúčané
10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 3. júna 2023, 12:30

Príbeh sa začína ako obraz šťastného detstva, no divák čoskoro zisťuje, že Sophie si spomína na svoje detstvo s otcom a sleduje zábery z videokaziet, aby si tak lepšie spomenula, aké to bolo v skutočnosti. S každým ďalším záberom a pohľadom do minulosti si uvedomuje, že aj keď sa jej otec celý čas snažil, bojoval popritom so svojimi vlastnými démonmi. 

Cannes Festival najlepšie filmy
Zdroj: A24

4. Armageddon Time (réžia: James Gray)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7/10

Dĺžka: 1 h a 55 min.

Režisér skvelého sci-fi Ad Astra natočil osobnú drámu. Aj keď tomu názov nenapovedá, ide o príbeh o dospievaní. Dej zachytáva tínedžera Paula, ktorý sa po problémoch v škole ocitne na privátnej škole, čo zariadil jeho starý otec (Anthony Hopkins). Paul sa dozvedá o bolestivej minulosti svojich židovských predkov a navyše zistí, že jeho noví spolužiaci sú rasisti. 

Najlepšie filmy festival Cannes
Zdroj: Focus Features

5. Broker (réžia: Hirokazu Koreeda)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7,2/10

Dĺžka: 2 h a 9 min.

Japonský režisér Hirokazu Koreeda natočil pred štyrmi rokmi skvelú drámu Zlodeji. Film Broker má nadviazať na tento úspech ešte výraznejším, emotívnejším príbehom a lepšími hereckými výkonmi. Dej zachytáva mladú matku So-young (Lee Ji-eun), ktorá zanechá svoje novonarodené dieťa pred kostolom.

Odporúčané
Ako mať sex či nový DiCaprio a Scorsese. Toto je 10 najlepších filmov z filmového festivalu Cannes Ako mať sex či nový DiCaprio a Scorsese. Toto je 10 najlepších filmov z filmového festivalu Cannes 1. júna 2023, 12:30

Vidia to nielen dvaja detektívi, ale aj Dong-soo (Gang Dong-won) a Sang-hyun (hviezda z filmu Parazit – herec Song Kang-ho), ktorí pracujú ako agenti pre adoptívnu firmu. Ponúknu jej pomoc a pokúsia sa predať jej dieťa ilegálne za čo najlepšiu cenu. 

6. Showing Up (réžia: Kelly Reichardt)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 9,3/10

Dĺžka: 1 h a 48 min.

Kelly Reichardt je uznávaná režisérka, ktorá natočila filmy ako First Cow či Certain Woman. Práve v druhom menovanom hrala herečka Michelle Williams (Venom), ktorá si zahrala aj v dráme Showing Up.

V nej stvárnila umelkyňu, ktorá nájde inšpiráciu počas umeleckej exhibície. Tento moment môže zmeniť jej život aj celú kariéru. Kritici na filme chválili jeho vyvážené použitie drámy a komédie. Ide o menší, inteligentný film so sympatickými postavami o problematickom živote umelca. 

Showing Up
Zdroj: A24

7. Decision to Leave (réžia: Park Chan-wook)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 8,3/10

Dĺžka: 2 h a 18 min.

Režisér filmov ako The Handmaiden, Stoker či Oldboy natočil po šiestich rokoch novinku a podľa divákov a recenzentov na festivale v Cannes je to ďalší veľký hit. Čínska herečka Tang Wei v ňom hrá nádhernú ženu, ktorú vynikajúci detektív (Park Hae-il) podozrieva z vraždy jej manžela. Lenže po chvíli si uvedomí, že viac než prípad ho zaujíma žena, o ktorej začne snívať. 

8. R. M. N. (réžia: Cristian Mungiu)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7/10

Dĺžka: 2 h a 5 min.

Režisér Cristian Mungu nás sprevádza veľmi depresívnym príbehom o troch pracovníkoch zo Srí Lanky, ktorí sa dostanú do cudzieho prostredia a pocítia tlak xenofóbnej spoločnosti. Snímka je sčasti drámou, sčasti dusivým trilerom, ktorý divákovi nedovolí nadýchnuť sa. Film sa čiastočne venuje aj globalizácii v Európskej únii. 

9. Funny Pages (réžia: Owen Kline)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 8/10

Dĺžka: 1 h a 41 min.

Režijný debut Owena Klina produkovali bratia Safdieovci (Uncut Gems) a recenzent z webu Indie Wire tvrdí, že to na tejto dráme pozitívne cítiť. Hlavnou postavou príbehu je tínedžer – ilustrátor a milovník komiksov Robert (Daniel Zolghadri), ktorý netúži splniť prianie ich rodičov a ísť na vysokú školu. Jedného dňa stretne Wallacea (Matthew Maher), ktorý pracoval v slávnom komiksovom nakladateľstve, a hneď sa s ním skamaráti.

Odporúčané
Najzaujímavejšie outfity z Cannes 2023. Červený koberec ovládli muži, Irina Shayk aj Scarlett v podprsenke Najzaujímavejšie outfity z Cannes 2023. Červený koberec ovládli muži, Irina Shayk aj Scarlett v podprsenke 29. mája 2023, 16:30

Spoločne podniknú viaceré „dobrudružstvá“, ktoré prekvapia ako divákov, tak ich samých. Pre mladého Roberta navyše ide o moment, keď začne dospievať a pochopí, že jeho život sa neuberá správnym smerom. Snímka následne vyvrcholí v šokujúcom závere. 

Funny Pages film
Zdroj: A24

10. Corsage (réžia: Ali Abbasi)

Priemerné hodnotenie na Rottentomatoes: 7,9/10

Dĺžka: 1 h a 53 min.

Vicky Krieps (Phantom Thread) hrá Alžbetu Bavorskú, princeznú v Rakúsko-Uhorsku 19. storočia. Herečka sa pre rolu musela naučiť po maďarsky a jazdiť na koni. V historickej dráme nehrá len princeznú, ale aj manželku, ktorá sa pre svoje postavenie v spoločnosti a manželský zväzok cíti utláčaná.

Počas filmu sa pokúsi nájsť svoju ženskú stránku a úspešne odporovať svojmu manželovi, ktorý od nej očakáva, že si svoje povinnosti bude plniť na sto percent. Jej excentrické prejavy ju však privádzajú do úzkych. Alžbeta Bavorská bola kontroverzná aj v skutočnom živote, ale film bude skôr fikciou než odrazom reality. 

Bonus: Three Thousand Years of Longing

Ide o prvý film režiséra Georgea Millera od jeho posledného celovečeráka Mad Max: Fury Road z roku 2015. Dej sa zameriava na akademičku doktorku Alitheu Binnieovú (Tilda Swinton). Je to žena spoliehajúca sa na svoj rozum a fakty. Preto ju zarazí, keď z lampy, ktorú kúpila na trhu, vyjde obrovský džin (Idris Elba).

Odporúčané
Elle Fanning sa na červený koberec v Cannes nalíčila mejkapom za 100 eur. S týmito produktmi z drogérie môžeš vyzerať ako ona Elle Fanning sa na červený koberec v Cannes nalíčila mejkapom za 100 eur. S týmito produktmi z drogérie môžeš vyzerať ako ona 27. mája 2023, 12:30

Ten jej výmenou za svoju slobodu ponúka splniť akékoľvek tri želania, ktoré vysloví. Už jej prvé želanie prekvapí nielen džina, ale aj ju osobne. Nehovoriac o tom, že jej želania môžu mať úplne opačný efekt, než aký si predstavovala. Na festivale v Cannes si tvorcovia snímky po jej premietaní vyslúžili standing ovation. Snímka síce nemá až také oslnivé hodnotenia, no aj napriek tomu sa na ňu tešíme. 

Na festivale premiérovalo oveľa viac chválených kúskov. Za spomenutie stoja aj celovečeráky ako: Rodeo, One Fine Morning, Return to Seoul, Holy Spider, Tori et Lokita, The Stars at Noon, The Fire Devils, War Pony či Crimes of the Future, film, ktorý znechutil viacerých divákov.

Domov
Zdieľať
Diskusia