Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 12:30
Čas čítania 5:55
Dominik Vetrák

Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch?

Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick? Lietali herci skutočne v stíhačkách a ako natočili scény v kokpitoch?
Zdroj: Paramount Pictures/American Cinematographer
FILMY A SERIÁLY TOP GUN 2
Uložiť Uložené

Herci, režisér, producenti a tvorcovia filmu vysvetľujú, ako natočili šialený film Top Gun: Maverick.

Keď herec Tom Cruise prvýkrát letel v stíhačke a pocítil preťaženie 6,5G, čo je dvakrát viac, než pri štarte rakety, povracal sa. Stalo sa to v roku 1985 a následne producentovi Jerrymu Bruckheimerovi povedal, že berie rolu vo filme Top Gun.

Zatiaľ čo sa Cruise vytrénoval a nakoniec sa počas letu dokázal usmievať, jeho hereckí kolegovia na tom boli oveľa horšie. Producent Jerry Bruckheimer v rozhovore pre The New York Times spomína na to, že nemohli použiť žiadne zábery s ostatnými hercami. „Všetci vracali a oči sa im prevracali dozadu“.

Odporúčané
RECENZIA: We Own This City je najlepší policajný seriál od čias The Wire RECENZIA: We Own This City je najlepší policajný seriál od čias The Wire 1. júna 2022, 18:30

Pred lietaním herci absolvovali náročný trojmesačný tréning

Keď sa Tom Cruise ako producent začal pripravovať na vytvorenie pokračovania, rozhodol sa, že to spraví inak. Každý herec, ktorý sa vo filme ocitol v stíhačke, musel podstúpiť náročný, trojmesačný tréning. Navrhol ho osobne Tom Cruise a okrem lietania bol jeho súčasťou aj pokus o únik zo zaplavenej miestnosti otočenej hore nohami či ďalšie stresové situácie.

Na rade bolo lietanie. Hercov najprv „prevetrali“ v lietadle Cessna 172 Skyhawks, potom v lietadle schopnom akrobatických kúskov Extra 300  a na záver ich posadili do jednomotorových stíhačiek L-39 Albatross. Až potom sa mohli preletieť vo vojenských stíhačkách F/A-18, kde počas tréningov zažívali preťaženie až 9G. Následne sa režisér Joseph Kosinski (Oblivion) mohol pustiť do natáčania. Predchádzali tomu ale dlhé roky príprav.

Producent snímky David Ellison na nej pracoval 10 rokov. Najprv prehovoril režiséra prvej časti z roku 1986 – Tonyho Scotta. Scott však v roku 2012 zomrel a tvorcovia si museli dať s prípravami na natočenie dlhú pauzu.

Odporúčané
Top Gun: Maverick má najúspešnejší premiérový víkend v kariére Toma Cruisa. Film ovládol kiná po celom svete Top Gun: Maverick má najúspešnejší premiérový víkend v kariére Toma Cruisa. Film ovládol kiná po celom svete 30. mája 2022, 9:00

Jedna z viacerých verzií scenára sa v roku 2017 dostala do rúk režiséra Josepha Kosinskiho. Producent Jerry Bruckheimer ocenil zmeny, ktoré režisér navrhol a rovno so scenárom a s nápadom na film leteli za Tomom Cruiseom do Paríža. Cruise tam vtedy natáčal snímku Mission: Impossible – Fallout, takže Kosinksi a Emmerich mali len 30 minút na to, aby získali jeho súhlas.

Sila hollywoodskej hviezdy Toma Cruisea

Režisér v rozhovore pre Polygon spomína na to, že Tom na začiatku stretnutia nemal o pokračovanie záujem. Po 30 minútach chytil do rúk telefón, zavolal šéfovi štúdia Paramount Pictures a oznámil mu: „Robíme ďalší Top Gun.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115866 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či herci ovládali kamery.
  • Ako umiestnili IMAX kamery do stíhačiek.
  • Aké roly mali herci v kokpitoch.
  • Koľko stálo požičanie jednej stíhačky na jednu hodinu.
  • Či chcela armáda niečo zmeniť v scenári.
  • Ako vrátili hlas hercovi Valovi Kilmerovi, ktorého rakovina pripravila o reč.
Domov
Zdieľať
Diskusia