Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 18:30
Čas čítania 3:11
Dominik Vetrák

RECENZIA: We Own This City je najlepší policajný seriál od čias The Wire

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY WE OWN THIS CITY
Uložiť Uložené

We Own This City je skvelý seriál, ktorý by si mal vidieť.

Na streamovacej službe HBO Max nájdeš minisériu We Own This City. HBO natočilo seriál podľa knihy We Own This City: A True Story of Crime, Cops and Corruption od reportéra Justina Fentona z amerického mesta Baltimore. Ten sa pozrel na hrôzy, ktoré niektorí tamojší policajti spôsobili nevinným občanom.

Odporúčané
10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe 10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe 30. mája 2022, 12:30

Skorumpovaní policajti terorizovali Baltimore niekoľko rokov

V meste pôsobila od roku 2014 do roku 2017 špeciálna jednotka s názvom Gun Trace Task Force. Jej cieľom bolo dostať z ulíc zbrane a drogových dílerov, no politické tlaky spôsobili, že začali zatýkať aj nevinných ľudí. Postupne to prerástlo až do bodu, keď policajti zatýkali Afroameričanov už aj za to, že kráčali po ulici, a nemali problém im ani fyzicky ubližovať.

Vďaka splneným kvótam totiž policajti dostávali aj väčšie výplaty. Zarábali tak tisíce dolárov navyše za to, že neprávom zatýkali a ubližovali ľuďom, ktorých často aj okrádali. 

We Own This City recenzia HBO
Zdroj: HBO Max

Seriál v rozmedzí šiestich častí ukazuje, ako v tejto jednotke začínali niektorí odsúdení policajti, ako sa pridali na stranu skorumpovaných kolegov, a detailne zobrazuje ich činy. Tvorcovia vyrozprávali príbeh formou vypočúvania policajtov, proti ktorým dlhé roky zbierali dôkazy.

Keď ich zatkli, väčšina policajtov sa priznala a začala opisovať, čo všetko sa dialo pod vedením seržantov Wayna Jenkinsa (Jon Bernthal) a Thomasa Allersa (Bobby J. Brown). Formou flashbackov sledujeme, ako okrádali, mlátili a neprávom zatýkali ľudí či ako im sem-tam podstrčili drogy alebo zbrane, aby odôvodnili, prečo ich naháňali. 

Príbeh založený na skutočných udalostiach je depresívny

Seriál zobrazuje krutú realitu fungovania tejto jednotky a polície celkovo. V meste Baltimore to viedlo k tomu, že ľudia už ani neboli ochotní svedčiť na súde či sedieť v porote, pokiaľ bol súd s políciou. Málokto v meste totiž veril, že polícia si dôkazy nevymyslela alebo nepodstrčila sama. 

We Own This City recenzia HBO
Zdroj: HBO Max

Ak nepoznáš tento skutočný príbeh, mnoho udalostí ťa v ňom prekvapí, vrátane depresívneho a šokujúceho konca v bravúrnej finálovej epizóde. Ten odhalil, aký skazený bol a možno stále je policajný a vládny systém v meste Baltimore. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Seriál stvárňuje dej dosť chaoticky, keď preskakuje v rokoch hore-dole, a divák sa ťažko orientuje, v akej časti príbehu sa aktuálne nachádza. Tvorcovia sa to snažia dať do poriadku tak, že ukazujú dátumy, pričom niektoré postavy vyzerajú v jednotlivých fázach života odlišne, no aj tak je v tom slušný chaos. Okrem toho však príbehu nemáme veľmi čo vytknúť.

Je napínavo vyrozprávaný a dokáže ťa prekvapiť. Vďaka tomu, že je natočený podľa skutočných udalostí, máš ako divák dojem, že zisťuješ niečo zakázané a tajné, takže hltáš jednu epizódu za druhou. 

We Own This City recenzia HBO
Zdroj: HBO Max

Celkovo ich je len šesť, čo pomáha tomu, že seriál mal vysoké tempo a nikdy ťa nezačne nudiť. Z hľadiska údernosti príbehu je trochu zbytočná len dejová línia s Nicole Steelevou, pracovníčkou ministerstva spravodlivosti, ktorá skúma policajnú brutalitu v Baltimore. Táto osoba v skutočnosti neexistovala a v seriáli skôr predstavuje právnikov a ľudí, ktorí s neetickým správaním polície niečo chceli robiť.

V konečnom dôsledku sa jej to však v seriáli vôbec nedarí a vlastne sa k ničomu hmatateľnému nedostane. Pôsobí to teda, akoby bola jej snaha úplne zbytočná. Síce to autenticky vykresľuje situáciu v Baltimore a podčiarkuje fakt, že etika a zákon boli na policajtov a ich zločiny prikrátke, no z hľadiska kvality dramatického príbehu to prínosné nie je.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Táto dejová línia síce štruktúre príbehu pomohla, ale mala byť o čosi kratšia, keďže sa v posledných epizódach už len točila v kruhu a nepovedala nič podstatné a nové. Seriál sa namiesto toho mohol viac venovať skorumpovaným policajtom, ich osobným životom a ďalším priestupkom, ktorých sa dopustili. V týchto scénach bol totiž We Own This City úžasný. 

We Own This City recenzia HBO
Zdroj: HBO Max

Bavilo nás sledovanie flashbackov zobrazujúcich, ako bojovali so zločinom a zároveň kradli a zneužívali svoju moc. Zásluhu na tom má režisér Reinaldo Marcus Green (King Richard), vďaka ktorému má celá miniséria ako ucelenú víziu, tak aj scenár plný skvelých dialógov a najmä fantastických hercov. 

Démonický Jon Bernthal podal vynikajúci herecký výkon

Hlavnú rolu stvárnil Jon Bernthal, ktorému hranie týchto typov postáv neuveriteľne sadlo. Je agresívny, namyslený, jemne neurotický policajt, ktorý zneužíva svoju moc. Povyšuje sa nad ostatných a cíti sa neohrozený. Dokonale sa vložil do postavy a podarilo sa mu zosobniť všetky jej výrazné charakterové črty.

V priebehu niekoľkých epizód spravil z policajta Jenkinsa komplexnú postavu, ktorá je záporná, ale túžiš s ňou vidieť viac scén. „Zamiluješ“ si v podstate všetky postavy, no Bernthalov Wayne Jenkins je žiarivou hviezdou seriálu. 

We Own This City recenzia HBO
Zdroj: HBO Max

We Own This City je skvelou šesťdielnou minisériou, zachytávajúcou skorumpovanú policajnú jednotku v Baltimore. Seriál vychádza zo skutočných udalostí. Strieda napínavé scény s tými dramatickými a svojimi dialógmi kritizuje aj policajnú brutalitu a neschopnosť vlády USA niečo s tým spraviť.

Odporúčané
Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov 4. októbra 2023, 16:30

Miniséria má menšie príbehové nedostatky, no okrem nich sme si na nej užili takmer všetko. David Simon, tvorca seriálu The Wire, si s minisériou We Own This City pripísal na konto ďalší skvelý policajný príbeh. Udeľujeme mu osem a pol bodu z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia