Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 8:05
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov Nicolasa Cagea

10 najlepších filmov Nicolasa Cagea
Zdroj: Buena Vista Pictures US
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV HOLLYWOOD KINEMATOGRAFIA NAJLEPŠIE FILMY NICOLAS CAGE PORAĎTE DOBRÝ FILM
Uložiť Uložené

Z Nicolasa Cagea si dnes viacerí robia už len žarty a neberú ho ako herca vážne. V jeho rozsiahlej filmografii však možno nájsť viacero pozoruhodných snímok, ktorým by si určite mal dať šancu.

Niektorých maximálne irituje jeho miestami preexponovaný herecký prejav a nevedia ho preto brať vážne, iní ho milujú práve pre jeho bezprostrednosť a úprimnosť. Nicolas Cage sa vďaka svojim výkonom stal obľúbeným nielen u tvorcov memečiek, ale tiež u milovníkov najmä akčných filmov. 

Ukázal však, že mu nie sú cudzie ani náročné dramatické úlohy, ktoré vyžadujú tvrdšiu prípravu vrátane učenia sa desiatok strán textu. Na kamere mu preto nestačilo iba tváriť sa drsne či preňho príznačne flegmaticky. Jeho zlatou érou sú nepochybne osemdesiate a deväťdesiate roky. Po rade totálnych prepadákov sa však našťastie dokázal vrátiť k solídnym a ambicióznym filmom typu Mandy či Pig. 

Nicolas Cage
Nicolas Cage Zdroj: Getty Images/Leon Bennett – Stringer


Už tento mesiac sa dozvieme, či sa medzi tieto snímky zaradí aj komédia The Unbearable Weight of Massive Talent, kde si zahral sám seba. Čakanie si môžeš skrátiť naším rebríčkom najlepších filmov tohto dnes už 58-ročného rodáka z Long Beach. Výber nebol zďaleka jednoduchý.

Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

10. Bringing Out the Dead (réžia: Martin Scorsese, 1999)

Kde si môžeš film pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.
Dĺžka filmu: 121 minút

Hodnotenie na RT: 7,2 z 10

Hoci ide o možno najnenápadnejšie Scorseseho dielo, má atmosféru vyrážajúcu dych a kameru, z ktorej sa ti poriadne zatočí hlava. Cage tu predviedol absolútne strhujúci výkon a je zarážajúce, že zaň nebol nijako ocenený. Stvárnil newyorského záchranára na pokraji zrútenia, trpiaceho halucináciami a depresiou.

Zahral si tu so svojou bývalou manželkou Patriciou Arquette a tiež s fantastickým Johnom Goodmanom či Tomom Sizemorom. Zďaleka nejde o ľahké pozeranie, no je to jeden z filmov, kde dostal kvantum priestoru na to, aby ukázal, čo všetko v ňom je. A využil ho skvele. V tom istom roku Cage potvrdil svoje kvality aj v drsnom trileri 8 MM.

Nicolas Cage vo filme Bringing Out the Dead.
Nicolas Cage vo filme Bringing Out the Dead. Zdroj: Paramount Pictures

9. Adaptation (réžia: Spike Jonze, 2002)

Kde si môžeš film pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.
Dĺžka filmu: 114 minút

Hodnotenie na RT: 9 z 10

Spike Jonze vie nakrútiť rovnako zábavné aj inteligentné filmy. Being John Malkovich či Her sú toho dôkazom. Adaptation je však jeho vrchol, a to nielen vďaka skvelému, originálnemu a zároveň riadne uletenému scenáru Charlieho Kaufmana, ale najmä vďaka Cageovi, ktorý sa postaral doslova o nevídaný herecký koncert, keďže ho v obraze vidíme dvojmo, ako sa baví sám so sebou. Stvárnil tu práve Kaufmana, čo dodalo filmu ďalší rozmer. 

Pre Rolling Stone povedal, že to bola preňho obrovská výzva, no na výsledok je hrdý. Cage bol za Adaptáciu nominovaný na Zlatý glóbus, cenu BAFTA či Oscara. Ani jednu z nominácií však nepremenil, pričom jeho filmárski kolegovia zbierali jednu cenu za druhou. Muselo to byť frustrujúce, opäť však dokázal, že má na to, hrať po boku elít, akými sú napríklad Meryl Streep či Tilda Swinton, a vie s nimi držať krok.

Nicolas Cage vo filme Adaptation.
Nicolas Cage vo filme Adaptation. Zdroj: Columbia/Sony

8. Kick-Ass (réžia: Matthew Vaughn, 2010)

Kde si môžeš film pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.
Dĺžka filmu: 117 minút

Hodnotenie na RT: 7,6 z 10

Šialená jazda bez zapnutých pásov. Kick-Ass je jedna z najzábavnejších komiksoviek, a hoci v nej Nicolas Cage nedostal až tak veľa priestoru (hrá len vedľajšiu postavu), vždy, keď sa objaví na obraze, stojí to za to. Nekompromisne totiž v kostýme podobnému Batmanovi „kosí“ nepriateľov hlava-nehlava aj so svojou len 11-ročnou dcérou Mindy (Chloë Grace Moretz).

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113712 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia