Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 15:06
Čas čítania 1:31
Daniel Mikolášik TASR

Referendum o predčasných voľbách nie je zákonné a nemôže sa konať. Rozhodol o tom Ústavný súd

POLITIKA REFERENDUM O PREDČASNÝCH VOĽBÁCH
Uložiť Uložené

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585 000 ľudí.

Akualizované o reakciu lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho a prezidentky Zuzany Čaputovej

Plénum Ústavného súdu SR rozhodlo, že referendum o predčasných voľbách nie je v súlade s ústavou a nemôže sa konať. ÚS o tom rokoval na stredajšom neverejnom zasadnutí. Zaoberal sa otázkou ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na Ústavný súd obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.


Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585 000 ľudí. Otázkou referenda malo byť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

referendum o predčasných voľbách 2021
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Dnes je čierny deň slovenskej demokracie. Ich ústavné právo im dnes odňal Ústavný súd SR. Toto rozhodnutie je tvrdou fackou slovenskej demokracii a aj ľuďom, ktorým tak popreli možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv,“ uviedol na margo rozhodnutia ÚS SR Peter Pellegrini, ktorého strana zbierala podpisy za vyhlásenie referenda.

Odporúčané
Anketa: Pôjdu Slováci na Ficovo referendum za 10 miliónov eur? Anketa: Pôjdu Slováci na Ficovo referendum za 10 miliónov eur? 20. januára 2023, 17:41

Ústavný súd podľa jeho slov odkázal Slovákom, že moc nezávisí od ich vôle. „Môžu síce voliť, ale to je tak všetko. Znamená to, že akákoľvek moc si tak môže robiť čokoľvek,“ hovorí. Rozhodnutie považuje za nemorálne. Dodal, že strana Hlas má v pláne pripraviť kvalifikovaný návrh na medzinárodné inštitúcie, aby posúdili rozhodnutie ÚS SR.

Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách po zmene Ústavy

Prezidentka Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o konanie referenda.

Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. „Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou,“ vysvetlila.

Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum.

Domov
Zdieľať
Diskusia