Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2016, 19:13
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Xiaomi sa vracia do siene slávy. Jeho hi-tech novinka môže predstavovať problém aj pre Samsung.

Niekto ho považuje za výrobcu bez vlastných nápadov a niekto za čínske jabĺčko, ktoré sa dokázalo behom niekoľkých pár rokov vypracovať na úplny vrchol. Či už patríte do prvej alebo druhej skupiny ľudí, jedno je isté. Nová vlajková loď Mi 5 dokazuje, že Xiaomi to s vývojom a výrobou inteligentných mobilných telefónov jednoducho vie. Kombinácia prémiových materiálov, dokonale vyladená nadstavba operačného systému Android a kombinácia pokročilého hardvéru sú však iba časťou toho, čo sa v nástupcovi za takmer dva roky starú generáciu Mi 4 naozaj skrýva. A pokiaľ vás zaujíma viac, tak čítajte ďalej. V našej recenzii sme sa totiž pozreli na všetky dôležité hardérové aj softvérové aspekty tohto skutočne podareného modelu z Číny, ktorý vďaka zhruba 300 dolárovej cene za najslabší variant patrí medzi najlacnejšie vlajkové lode, aké kedy prišli na pulty obchodov.

Technické špecifikácie Xiaomi Mi 5

  • 5.15-palcový IPS LCD displej vo Full HD rozlíšení
  • Gorilla Glass 4
  • čipset Snapdragon 820 (4-jadrový CPU, Adreno 530 GPU)
  • 16 MPx zadný a 4 MPx predný fotoaparát
  • duálny LED blesk
  • 3 alebo 4 GB RAM
  • 32, 64 alebo 128 GB úložisko
  • dva sloty pre SIM kartu
  • IR blaster
  • 3000 mAh batéria s podporou pre rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0
  • Android s nadstavbou MIUI vo verzii 7.0 (Android 6.0 Marshmallow)
  • váha iba 129  alebo 139 gramov
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

Konštrukcia a dizajn

Tvar extrémne ľahkej (129 alebo 139 gramov vs. 152 gramov Galaxy S7) konštrukcie, aký má Xiaomi Mi 5, nie je vôbec žiadnou prevratnou novinkou. Prišla s ním dvojica starších phabletov Mi Note a Mi Note Pro ešte začiatkom minulého roka. A odvtedy si ho stihlo osvojiť množstvo ďalších čínskych zariadení od iných výrobcov vrátane Bluboo a jeho Xtouch. To však určite neznamená, že za veľa nestojí, pretože ak raz túto Android novinku chytíte do rúk, ihneď nadobudnete pocit, aký poskytuje každé precízne a ergonomicky zhohotovené telo mobilného telefónu od renomovaných značiek ako je Samsung alebo LG. Prítomnosť hliníkového rámiku s matným povrchom a dvoch kusov ochranných skiel Gorilla Glass 4 navyše poteší každého náročného zákazníka, pretože tie smartfónu Mi 5 dávajú skutočne luxusný nádych. Ak ste ale očakávali, že obe sklá disponujú populárnym 2.5D tvarom, čím sa môže pochváliť napríklad taký OnePlus X, zostanete možno sklamaní. Ako už bolo spomenuté, dizajn novinky kopíruje charakteristické črty phabletov z portólia Xiaomi, takže zadná strana konštrukcie disponuje zaoblenými stranami pre pohodlnejšie držanie v dlaniach našich rúk. A keďže tú pokrýva odolné sklo, zaoblené je aj to, tentokrát už ale v takzvanom 3D tvare. Škrabance sa našťastie neobjavili ani po niekoľkých dňoch bežného používania bez ochranného puzdra, fólií či krytu.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Xiaomi ponúka až tri rôzne verzie Mi 5. Základná má samozrejme najnižšiu cenovku, pretože obsahuje najslabšie technické špecifikácie. Stredná je na tom už o niečo lepšie a tá najdrahšia má zadnú stranu z keramiky (miesto 3D skla) s poriadne vysokou tvrdosťou, ktorá by mala odolať nadštandardnému fyzickému poškodeniu, pretože je podľa výrobcu zaradená až na ôsmom stupni známej Mohsovej stupnici tvrdosti (diamant na desiatom). V našom teste sme mali k dispozícii stredný variant, ktorý sa však rozhodne nemusí za nič hanbiť, hoci má o 1 GB RAM menej a tá najlacnejšia verzia aj nižší takt procesora. Po vizuálnej či konštrukčnej stránke nie je medzi nimi okrem keramiky žiadny iný rozdiel. Elegantné telo púta pozornosť v akomkoľvek prípade stále rovnako dobre.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

  • najnižšia verzia: 32 GB a 3 GB RAM (LPDDR4, 1333 MHz), takt procesora 1.8 GHz
  • stredná verzia: 64 GB a 3 GB RAM (LPDDR4, 1866 MHz), takt procesora 2.15 GHz
  • najvyššia verzia: 128 GB, 4 GB RAM (LPDDR4, 1866 MHz), takt procesora 2.15 GHz a keramická konštrukcia

 

K trom tradičným hardvérovým tlačidlám pribudlo ďalšie priamo pod displej medzi dve kapacitné tlačidlá s výzorom malých svietiacich bodiek. Okrem dobre dostupného Power a dvoch Volume tlačidiel je teda prítomné už aj pekne vyzerajúce Home tlačidlo s integrovaným biometrickým senzorom na autorizáciu používateľov podľa ich unikátnych odtlačkov prstov. Ten vyniká ako 360-stupňovým čítaním, tak aj extrémne rýchlymi reakciami. Ak priložíte prst a smartfón vás hneď na to identifikuje ako jedného z autorizovaných používateľov, behom zlomku sekundy dostanete prístup do prostredia grafickej nadstavby operačného systému. Do databázy odtlačkov si navyše môžete pridať viacero prstov, čo iba zlepší naše skúsenosti, pretože nie je potom potrebné prehadzovať zariadenie z jednej dlane do druhej. Všetky prítomné hardvérové tlačidlá vydávajú pri ich používaní tlmené zvuky a majú veľmi príjemnú fyzickú odozvu. Pri stláčaní Home tlačidla bolo ale občas vidieť, že časť konštrukcie, ktorá je hneď nad ním, tlačí na zobrazovací panel, a to na danom mieste vytvára biele stopy. Keďže ale tie po stlačení okamžite zmiznú, nejde o nič katastrofálne. Za zmienku to však určite stálo, pretože pri hi-tech smartfónoch je dôležitý každý jeden detail.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

Slot pre 3.5 milimetrový jack externých slúchadiel alebo reproduktorov nájdete vo vrchnej časti konštrukcie vrátane infračerveného portu, ktorý umožňuje bezdrôtové ovládanie kompatibilných elektronických zariadení, ako je napríklad televízor alebo klimatizácia. Poloha jacku by však mnohým určite sedela viac, ak by ju inžinieri zo Xiaomi umiestnili do spodnej časti, teda hneď vedľa reproduktoru a portu na pripojenie obojstranného USB Type C konektoru. Takto vám totiž môže ovísajúci kábel pri zvislom držaní smartfónu celkom nepríjemne zavadzať. Nový typ štandardu navyše neumožňuje prenášať dáta rýchlosťou USB 3.0, pretože ide iba o USB 2.0. Nepoteším ale ani milovníkov microSD kariet, nakoľko v konštrukcii neexistuje žiadny slot, kde by ste ich mohli zasunúť a rozšíriť tak interné úložisko. Preto nám nezostáva nič iné, ako si vystačiť buď s 32, 64 alebo 128 GB možnosťou. V dobe rozmachu cloudových alternatív a čoraz rýchlejších internetových pripojení to však nepredstavuje nič neznesiteľné.

Odporúčané
TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov 15. decembra 2023, 9:00

V spodnej časti konštrukcie je prítomných osem maličkých dierok, ktoré umožňujú reprodukciu zvuku cez hlasný reproduktor alebo komunikáciu prostredníctvom integrovaného mikrofónu. Vedľa dostatočne hlasného slúchadla nájdete aj dobre viditeľnú LED diódu, ktorá slúži na zobrazovanie vizuálnych upozornení, pričom výber farieb už záleží iba od preferencií používateľa. Konštrukcia Mi 5 dokonca obsahuje až dva sloty na SIM karty, a to znamená, že aktívne využitie oboch SIM kariet od dvoch rôznych mobilných operátorov je k dispozícii taktiež. Jednu si jednoducho nastavíte na hovory aj SMS a druhú zase na dátové pripojenie k mobilnej sieti, čo umožní využívať výhody operátora s lacným internetom a zároveň aj toho, ktorý ponúka lacné volania. Na telefonovanie je tu dokonca aj VoLTE, čiže kvalitnejšie telefonovanie cez LTE sieť, ak to samozrejme operátor podporuje. Preto teraz nepoteší, že Mi 5 nepodporuje dôležité 800 MHz LTE pásmo, čo znamená, že na rýchle internetové pripojenie mimo veľkých miest môžete znova rýchlo zabudnúť.

A ako ste si už nepochybne všimli, boky displeja lemujú skutočne tenučké rámiky, ktoré dávajú dizajnu smartfónu skutočný šmrnc. Sú však trošku hrubšie, ako sa môže zdať pri vypnutom displeji na bielom prevedení. Ak si ich ale porovnáte s inými smartfónmi v podobnej hardvérovej výbave, Mi 5 bude patriť medzi tie najlepšie. Dobrou správou je, že sa displeja nedotknete ani pri pevnom stisku, takže obavy z náhodnej interakcie nemajú v tomto prípade vôbec žiadne opodstatnenie.

 

Displej

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

Zobrazovacie panely v smartfónoch od Xiaomi pochádzajú od japonského tria Toshiba, Sony a Hitachi, ktoré si hovorí JDI, alebo Japan Display. A tohtoročná generácia vlajkovej lode nie je výnimkou. Opäť teda ide o IPS LCD displej s nadštandardne dobrou kvalitou, pričom ponúka univerzálnu veľkosť 5,15-palca a ideálne Full HD rozlíšenie, takže hustotu 428 pixelov na jeden palec, čo pri súčasných smartfónoch predstavuje priemerné množstvo. Áno, Galaxy S7 od spoločnosti Samsung má podstatne viac pixelov na palec (až 577 ppi), tu však treba brať do úvahy, že sa používa ako nevyhnutná súčasť VR headsetu od toho istého juhokórejského výrobcu, kde tak veľké rozlíšenie používatelia aj využijú. Full HD je zároveň ohľaduplnejšie k batérii, nakoľko má nižšiu spotrebu než Quad HD a výrazne nižšiu ako Ultra HD, čiže 4K rozlíšenie, ktoré ponúka model Xperia Z5 Premium od Sony. Ultra HD je ale v tomto prípade iba pri pozeraní filmov alebo prezeraní fotografií cez základné aplikácie od japonského výrobcu. Za bežných okolností sa displej totiž prepína do Full HD.

  • maximálny jas: 600 nitov (Galaxy S7 má pri automatickej regulácii 855 nitov)
  • kontrastný pomer: až 1500:1

Nastavenia zobrazovacej jednotky ponúkajú užitočný čítací režim redukujúci modré svetlo, ktoré dáva nášmu mozgu pocit, že je ešte deň a nie noc. Na výber je tiež regulácia teploty farieb či automatický, zvýšený alebo štandardný kontrast. Čítací režim má dokonca aj regulátor sily a automatické zapínanie podľa zoznamu aplikácií. 

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

Zobrazovaný obsah je na displeji Xiaomi Mi 5 naozaj krásny a detailný, pričom vašej pozornosti neujde ani reálnejšie podanie farieb. Všetko vyzerá tak, ako by to bolo nakreslené na papieri, čo sa dosiahlo hlbšou integráciou jednotlivých vrstiev tvoriacich kompletný zobrazovací panel. A prispievajú k tomu aj perfektné pozorovacie uhly. Pochváliť ale tiež určite musíme dobre nastavené automatické prispôsobovanie jasu, ktoré prispôsobovalo svietenie displeja presne tak, ako sa v danom prostredí od neho očakávalo. Rovnako dobrú kvalitu zobrazovania môžete očakávať pri používaní smartfónu počas slnečného dňa priamo v exteriéri, a to vrátane textu, ktorý bol dobre čitateľný za každých okolností. Dotyková vrstva reagovala na dotyky okamžite a veľmi presne, takže preklep pri rýchlom písaní nastane naozaj len sporadicky.

 

Fotoaparát a kamera

Aj keď niektorí renomovaní výrobcovia tento rok ukončili svoju účasť na neustálom súperení o čo najvyšší počet megapixelov, pre čínske jabĺčko to neplatí. Model Mi 5 prichádza so 16 MPX senzorom IMX 298 od japonského giganta Sony, až 4-osou optickou stabilizáciou obrazu a tým najhlavnejším - kvalitnými foto aj video zábermi. S clonou f/2.0 (Galaxy S7 má f/1.7) vám dokonca nebudú prekážať ani zhoršené svetelné podmienky, ktoré nová vlajková loď so značkou Xiaomi hravo zvládala, hoci sa sem-tam objavilo menšie zrnenie. Počas fotenia za slnečného dňa a pri použití HDR režimu si ju však nebude vedieť vynachváliť. A pokiaľ by vám vadilo podanie farieb alebo nedostatok detailov, v nastaveniach fotoaparátu nájdete možnosť regulácie ako kontrastu, tak aj saturácie alebo úrovne ostrosti, takže si tieto parametre dokážete pohodlne nastaviť presne tak, ako to vašim očiam vyhovuje.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

A čo všetko ponúka základná aplikácia fotoaparátu? Okrem možnosti zachytiť optimálne veľkú panorámu v dvoch polohách smartfómu (vertikálne alebo horizotnálne), je k dispozícii aj možnosť zachytiť spomalené či zrýchlené, respektíve časozberné video. To eliminuje potrebu inštalovať dodatočné aplikácie od tretích strán z obchodu Google Play, ktoré tieto funkcionality taktiež ponúkajú. Počítať môžete aj s manuálnym režimom, na ktorom si zgustnú predovšetkým skúsenejší používatelia, pretože sa tu vyžaduje schopnosť vedieť nastaviť parametre ako je ISO hodnota, expozičný čas alebo vyváženie bielej. Bezstratový formát RAW však nečakajte.

Odporúčané
Xiaomi spustil Black Friday, na niektorých produktoch ušetríš aj viac ako 100 eur. Pozri si prehľad najlepších zliav Xiaomi spustil Black Friday, na niektorých produktoch ušetríš aj viac ako 100 eur. Pozri si prehľad najlepších zliav 16. novembra 2023, 11:00

Prítomnosť optickej stabilizácie obrazu, ktorá tentokrát funguje až v štyroch osiach, pocítite nielen pri fotení v tmavom prostredí so syntetickým osvetlením, ale predovšetkým pri natáčaní videí, kde badateľne zredukuje trasenie vašich rúk. Automatické zaostrovanie (tzv. PDAF alebo inými slovami fázové zaostrovanie) malo počas každého natáčania naozaj rýchle reakcie a v interiéri či exteriéri bolo rovnako vidieť pohotové aj ideálne vyvažovanie svetla. S hlavnou kamerou (zadný fotoaparát) natočíte nielen Full HD, ale aj Ultra HD, teda 4K videá. Ako už bolo spomenuté, v ponuke aplikácie je tiež Timelapse vo Full HD alebo Slow-mo (120 fps) video v HD rozlíšení, ktorých kvalitu si budete iba pochvaľovať.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

 

S lepším selfie fotoaparátom som sa zatiaľ ešte nestretol. 80-stupňový uhol záberu, skvelá práca so svetlom a softvérový mejkap nie sú pre neho žiadne neznáme pojmy, ale dôležitá súčasť jeho výbavy, ktorá z neho robí veľmi návykovú funkcionalitu. A za čerešničku môžno označiť clonu f/2.0 aj obrovské, až 2 µm pixely. Táto kombinácia má na starosti to, aby používateľ Xiaomi Mi 5 mohol vyhotoviť kvalitnú fotografiu za takých podmienok, kde by pri iných modeloch nebolo kvôli zlému osvetleniu takmer vôbec nič vidieť. 

FOTO a VIDEO

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

Výkon a operačný systém

Nadstavba MIUI opäť nesklamala a dokázala, že stále patrí medzi to najlepšie na súčasnom trhu. A ak ste ju mali v rukách už aj vy, tak možno viete, o čom hovorím. S najnovšou verziou MIUI 7 je to však ešte lepšie ako kedykoľvek predtým, pretože ju softvéroví inžinieri zo Xiaomi opäť o niečo zrýchlili. Nadstavba operačného systému je navyše založená na najnovšej Android verzii pod označením 6.0 Marshmallow. Na test bol k dispozícii kúsok z distribúcie pre čínsky trh, takže už od prvého spustenia smartfónu ma sprevádzali otravné notifikácie v čínskom jazyku, za ktorými stálo obrovské množstvo predinštalovaných aplikácií od tretích strán. Rovnako bolo potrebné nainštalovať obchod Google Play a ďalší vyžadovaný softvér, aby mohli služby od internetového giganta - ako je napríklad Gmail alebo synchronizácia kontaktov - plnohodnotne fungovať, pretože ten nie je v Číne príliš populárny a pred nedávnom sa dokonca aj oficiálne stiahol z čínskeho internetu, kde budoval lukratívne vyzerajúci biznis. Niektoré e-shopy ale zabezpečujú, aby zákazník dostal systém bez tzv. bloatvéru a s predinštalovanými aplikáciami od Google, vďaka čomu konečnému spotrebiteľovi ušetria niekoľko minút a zopár nervov, ktoré mi okrem toho ničila aj zlá kompatibilita poskytovania povolení pre aplikácie nainštalované prostredníctvom Google Play Store. Pri inštalácii sa vás systém neopýta, aké povolenia chcete danému softvéru poskytnúť a aby ste ho potom mohli vôbec spustiť, je nevyhnutná manuálna návšteva nastavení, kde ich musíte pracne aktivovať.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

V útrobách nájdete okrem iného aj Snapdragon 820, čipset, ktorý nahradil problémovú generáciu Snapdragon 810 z minulého roka, a ktorý sa tentokrát už tak veľa neprehrieva. Tento kúsok kremíku od spoločnosti Qualcomm tvorí procesor so štyrmi Kryo jadrami a výkonný grafický procesor Adreno 530, prostredníctvom ktorého si vychutnáte všetky nové herné tituly pre mobilné zariadenia. Počas testovania Mi 5 som totižto nepostrehol žiadne neplynulé okamihy a poriadny výkon dokazujú aj nižšie uvedené výsledky z populárnych benchmark aplikácií pre Android. Blesková je ale aj práca s viacerými aplikáciami, pretože multitasking zvláda tento smartfón naozaj ukážkovo, pričom s modelom, ktorý má až 4 GB RAM, to bude určite oveľa lepšie.

  • AnTuTu: 128 956 bodov
  • GeekBench 3: jedno jadro 2 364 a viac jadier 5 396 bodov
  • 3DMark: 1 959 bodov (Sling Shot, ES 3.1)

Čo sa týka konektivity, máme k dispozícii šetrný Bluetooth vo verzii 4.2, rýchle Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac či prekvapujúco presnú a rýchlu GPS anténu. Hudobných fajnšmekrov poteší prítomnosť kvalitnej reprodukcie audia spĺňajúcej náročné Hi-Fi štandardy, a to vrátane integrovaného ekvalizéru alebo funkcionality s názvom Mi Sound Enchancer, ktorá po aktivácii zabezpečí optimalizáciu zvuku na základe špecifikácií pripojených reproduktorov či slúchadiel. A pokiaľ náhodou vlastníte niektoré z portfólia čínskeho výrobcu, v nastaveniach si iba zvolíte konkrétny model a smartfón sa mu prispôsobí ešte detailnejšie.

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)

Výdrž

Výdrž prítomnej 3000 mAh batérie, ktorá je napevno integrovaná v útrobách smartfónu, nie je najhoršia. Veľa však od nej nečakajte. Ak používanie smartfónu príliš neprehánate, na jedno nabitie zvládnete bez väčších problémov jeden celý deň. Avšak v prípade, že do toho ešte zapojíte hranie graficky náročných hier, časté fotografovanie či natáčanie alebo pozeranie filmov, tak výdrž môže dosiahnuť okolo 10 až 12 hodín. Frekventované fotenie či natáčanie videí zožerie za zhruba štyri hodiny asi 60% a hodina hrania Call of Duty: Heroes zhruba 20%. Vďaka prítomnosti modernej technológie Quick Charge 3.0 dokážete naplniť 90% kapacity batérie za zhruba jednu hodinu a čím menej percent batéria má, tým rýchlejšie nabíjanie prebieha. Počas jednej kávy vám tak nabíjačka doplní až cez 50%.

Rýchlosť nabíjania batérie

  • 20 minút: 36%
  • 30 minút: 50%
  • 40 minút: 68%
  • 50 minút: 83%
  • 60 minút: 90%
  • 75 minút: 97%
  • 85 minút: 100%

Oplatí sa?

Pokiaľ plánujete kúpu niektorej z tohtoročných vlajkových lodí a nemáte príliš vysoký rozpočet, Mi 5 je potom určite správna voľba. Správna by však bola, ak by ste rozpočet mali aj na drahší model, pretože pomer ceny, výbavy a kvality, ktorý táto ambiciózna novinka z Číny ponúka, nikde inde momentálne nenájdete. V ponuke sú navyše až tri mierne rozdielne verzie, pričom tá najlepšia uspokojí veľkou a úspornou operačnou pamäťou RAM, keramickou zadnou časťou konštrukcie a objemným interným úložiskom akéhokoľvek náročného používateľa. A to zo Xiaomi robí veľmi nebezpečného konkurenta aj pre značky ako je Samsung či Sony. 

Prémiové materiály, moderný hardvér a stále priaznivá cena. Aký je smartfón Xiaomi Mi 5? (Recenzia)
PLUS                                                                   MÍNUS

+ rýchle reakcie operačného systému

+ vysoký výkon

+ skvelá ergonómia

+ kvalitné spracovanie konštrukcie

+ prémiové materiály

+ enormne rýchle nabíjanie

+ rýchly biometrický senzor na odtlačky

+ obojstranný USB Type C slot

+ možnosť používať až dve SIM karty naraz

+ nízka cena

- veľa čínskeho bloatvéru (verzia pre čínsky trh)

- neprakticky umiestnený slot pre 3.5 mm jack

- bez slotu na microSD

- chýba zvýšená odolnosť voči vode a piesku

- absencia podpory 800 MHz LTE pásma

Za poskytnutie Xiaomi Mi 5 ďakujeme e-shopu smartzero.sk

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia