Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 21:16
Čas čítania 2:24
Tímea Krauszová

Nechutný biznis s covidom v Indii: staré hasiace prístroje premaľujú a naplnia kyslíkom. Ľuďom však môžu vybuchnúť v rukách

Nechutný biznis s covidom v Indii: staré hasiace prístroje premaľujú a naplnia kyslíkom. Ľuďom však môžu vybuchnúť v rukách
Zdroj: TASR/AP Photo/Amit Sharma
NEWS INDIA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ľudia v Indii zomierajú na covid v tisícoch denne. V snahe zachrániť životy niektorí siahajú aj po ponuke na čiernom trhu. Potom zomierajú ďalší ľudia, dôvodom sú práve produkty, ktoré si kúpili s prirážkou.

V krajine, ktorá sa doslova dusí koronavírusom a v ktorej zdravotníctvo skolabovalo, vláda zjavne zlyhala a prichádzajúca pomoc jednoducho nestačí a nechodí včas, sú mnohí na ponuku na čiernom trhu odkázaní. No za akú cenu?

New York Times píše o rozmáhajúcom sa čiernom trhu v Indii. Kúpiš tam všetko: kyslík, rúška, lieky či iné pomôcky, ktoré sú v krajine momentálne životne dôležité. Stojí to aj desaťnásobne viac a je vysoká šanca, že si kúpiš falošnú kyslíkovú bombu či falošné lieky na predpis. Niektoré z nich by mohli pokojne ľuďom ublížiť na zdraví alebo spôsobiť smrť.

Odporúčané
Masové pálenie tiel, 350-tisíc nových prípadov denne a cenzúra sociálnych sietí. Indii sa koronavírus úplne vymkol spod kontroly Masové pálenie tiel, 350-tisíc nových prípadov denne a cenzúra sociálnych sietí. Indii sa koronavírus úplne vymkol spod kontroly 26. apríla 2021, 18:03

Profitujú z pandémie

India už niekoľko týždňov trpí nedostatkom kyslíka. Vakcíny, kyslík aj lieky síce prichádzajú v rámci humanitárnej pomoci a medzinárodnej spolupráce, no je toho málo a nechodí to tak často, ako často to ľudia potrebujú, pričom problém je aj s distribúciou.

Denne v Indii na covid zomierajú tisíce ľudí a aj telá musia páliť masovo, pretože vyťažené sú nielen nemocnice, ale aj krematóriá. Uprostred zdravotníckej katastrofy sa však našli ľudia, ktorí vidia profit aj tam, kde iní vidia smrť.

India, covid
Zdroj: TASR/AP Photo/Amit Sharma

Keď miestna charita chcela dokúpiť kyslíkové bomby, firma Varsha Engineering im jednu ponúkla za dvesto dolárov, čo je oproti bežnej cene 100-percentná prirážka. Pobúrení dobrovoľníci privolali políciu a tá odhalila jeden z najnechutnejších biznisov vôbec. V spoločnosti Varsha Engineering využívajú staré hasiace prístroje, ktoré premaľujú a naplnia kyslíkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia