Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2021, 18:03
Čas čítania 1:59
Tímea Krauszová

Masové pálenie tiel, 350-tisíc nových prípadov denne a cenzúra sociálnych sietí. Indii sa koronavírus úplne vymkol spod kontroly

NEWS INDIA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

India má teraz najrýchlejšie rastúci počet prípadov covidu-19 na svete.

India sa zmieta v koronavírusovej kríze, nemocnice nemajú dostatok kyslíka, pribúdajú státisíce nakazených denne. Vláda však rieši posty na Twitteri: sociálnej sieti oficiálne nariadila, aby niektoré z nich skryla pred miestnymi používateľmi.

Podľa BBC sú medzi nimi najmä kritické poznámky o nezvládnutí pandemickej situácie. Podľa miestnych médií ide dohromady o 52 príspevkov.

Odporúčané
Ruská streetstylová móda dobyla svet. Veľké mikiny, teplákovky, zlátaniny a cyriliku pozná takmer každý tínedžer na svete Ruská streetstylová móda dobyla svet. Veľké mikiny, teplákovky, zlátaniny a cyriliku pozná takmer každý tínedžer na svete 26. apríla 2021, 14:30

Zdravotníctvo už skolabovalo

352 991 nových prípadov a 2 812 mŕtvych. Taká je pondelková bilancia v Indii, kde momentálne zúri druhá vlna po zrejme priskorom uvoľnení opatrení. Nové prípady pribúdajú prirýchlo, nemocnice už teraz zápasia s nedostatkom kyslíka. Mŕtvych pribúda také množstvo, že pozostalí nemôžu mať ani riadny pohreb: krematóriá sú preťažené a mnohí preto zvolia možnosť masového pálenia tiel.

Zahalené telá uprostred horiacich pohrebných hraníc v mieste masových kremácií sú hneď vedľa plného krematória v indickom Naí Dillí.
Zahalené telá uprostred horiacich pohrebných hraníc v mieste masových kremácií sú hneď vedľa plného krematória v indickom Naí Dillí. Zdroj: Bloomberg via Getty Images/Anindito Mukherjee

Mnohí kritizujú premiéra Narendra Modiho, pretože vláda uvoľnila opatrenia a povolila aj verejné zhromaždenia. Začiatkom apríla sa konal aj festival Kumbh Mela, na ktorom sa zúčastnili milióny ľudí.

V tejto kritickej situácii preto prichádza rozhodnutie zneprístupniť príspevky na Twitteri ako prekvapenie. Podľa BBC je medzi stiahnutými postami napríklad príspevok, ktorý priamo obviňuje indickú vládu. Vraj je jednoduchšie stiahnuť posty na Twitteri než zabezpečiť ostatok kyslíka.

Domov
Zdieľať
Diskusia