Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Liftor.sk.
8. mája 2021, 16:32
Čas čítania 2:36
Sponzorovaný obsah

Bolí ťa chrbát? Môžeš skúsiť prácu v stoji, vďaka ktorej predídeš rôznym problémom

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Bolesti chrbta, krčnej chrbtice či rôzne ďalšie problémy môžeš mať zo zlého sedenia. Poradíme ti, ako predísť týmto problémom.

Zdĺhavé sedenie sa stalo súčasťou našich životov. Či už sedíš v práci za počítačom, doma pred televízorom, alebo na home officee v pracovni, celodenné sedenie je odborníkmi často kritizované z dôvodu vzniku viacerých zdravotných komplikácií. Spôsobuje bolesti svalov, hlavy či krčnej chrbtice. Už po 30-minútovom sedení totiž chrbtica začína ochabovať. Dlhá sedavá práca ti môže spôsobiť aj kardiovaskulárne ochorenia či problémy s trávením. Štúdia z roku 2010 dokonca preukázala, že ľudia, ktorí strávili viac ako 6 hodín denne sedením s nízkou úrovňou fyzickej aktivity, mali zistený nárast úmrtnosti až o 71 %. Čo s tým? 

Sedenie
Zdroj: Pexels.com

Jednoducho vstaň. Ľudské telo totiž nie je na dlhodobé sedenie stavané. Chrbticu menej zaťažíš, ak sa občas k počítaču postavíš. Niektoré pracoviská preto už zriadili takzvané standing desky, ale ak pracuješ z domu, môžeš si kúpiť aj vlastný nastaviteľný teleskopický stôl od spoločnosti Liftor, ku ktorému sa môžeš pri práci kedykoľvek postaviť.

Práve takýto stôl ti vďaka elektromotorom umožní ľubovoľne meniť výšku pracovnej dosky, zvyčajne v desiatkach centimetrov, takže si ho môžeš prispôsobiť podľa vlastných potrieb. Ovláda sa jednoducho prostredníctvom panela s tlačidlami, ktorými si posúvaš dosku smerom hore alebo dole, pričom vďaka elektromotorom môže stúpať či klesať až 38 milimetrov za sekundu. Za pár sekúnd ho teda môžeš prerobiť na stôl na prácu v stoji a vyhnúť sa tak problémom a rizikám, ktoré vychádzajú z dlhodobej sedavej práce.

S prácou v stoji začni postupne

Práca v stoji sa ti môže spočiatku zdať neprirodzená, čo je v poriadku. Tvoja chrbtica, šľachy a svaly nôh sa musia na túto zmenu pripravovať postupne. Začni preto v stoji či za pochodu riešiť zatiaľ iba jednoduchšie činnosti, ako napríklad viesť krátky míting či vybaviť konferenčný hovor. Časom si zvykneš na rôznu prácu v stoji a postupne môžeš skúšať ďalšie činnosti. Ideálne je začať pracovať v stoji jednu či dve hodiny z pracovného dňa. Neskôr môžeš experimentovať a pridať ďalšiu jednu či dve hodinky podľa vlastných preferencií. 

Pracovny stol
Zdroj: Liftor.cz

Ak postupne naskočíš na trend práce postojačky, určite časom zistíš, že sa ti lepšie premýšľa, a zvýšiš svoju produktivitu. Môže za to správna funkcia krvného obehu v stoji, keď je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom ako v sede. Budeš mať aj viac energie a lepšiu náladu, keďže telo pri práci v stoji produkuje endorfíny, ktoré prirodzene zlepšujú náladu. Okrem toho si precvičíš svaly, ktoré v sede nepoužívaš, či zvýšiš kapacitu pľúc, ktoré sa vplyvom sedenia a hrbenia sa stláčajú. 

Stôl si nezabudni správne nastaviť

Aj práca v stoji však má svoje pravidlá. Aby sa ti dobre pracovalo, výška dosky stola by mala byť vo výške paží zohnutých v lakťoch do pravého uhla. Monitor počítača by mal byť nanajvýš na úrovni tvojich očí a vzdialený od tvojej tváre minimálne pol metra. Ak patríš medzi vyšších ľudí, nemusíš sa báť, väčšina polohovateľných stolov umožňuje dvíhať ho do výšky presahujúcej 110 centimetrov, vďaka čomu si prácu v stoji užije každý. 

Pracovny stol
Zdroj: Liftor.cz

Nezabudni striedať sedenie so státím

Tak ako svet nie je len čierno-biely, ani práca v stoji nemá len prínosy. Dlhým státím si unavuješ kĺby a chodidlá a môžeš si privodiť nepekné kŕčové žily. Preto je dobré sedenie a státie striedať po pár desiatkach minút. Osvojiť by si si mal aj správnu techniku zdravého sedenia a státia, aby nebolo využívanie teleskopického stola kontraproduktívne. Celé to môžeš doplniť krátkymi pauzami na rozhýbanie sa, napríklad odskočením si na toaletu či po kávu alebo len tak na small talk s kolegami. Tento problém si uvedomuje aj výrobca polohovateľných stolov Liftor, ktorého dosku si môžeš nastaviť vo výške od 58 do 123 centimetrov, čím ľahko vystriedaš sedenie so státím za jedným pracovným stolom, kde máš všetko potrebné poruke. 

Pracovny stol
Zdroj: Liftor.cz

Jeden stôl teda môže plniť oba účely. Navyše si ho môžeš vyskladať podľa vlastných preferencií – technických aj dizajnových. Práve preto ti Liftor ponúka možnosť vybrať si z troch farebných variantov nôh a dosku v štyroch rôznych veľkostných rozmeroch a štyroch farbách tak, aby zapasovala k tvojmu kancelárskemu vybaveniu. Stôl si pritom jednoducho zložíš a nastavíš doma.

Doplniť si ho môžeš aj o ďalšie príslušenstvo vrátane ramena na jeden alebo dva monitory, nosiča na počítač, koliesok na ľahší presun alebo ohybného nadstavca na vedenie káblov.

Domov
Zdieľať
Diskusia