Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 18:14
Čas čítania 5:20
Viktor Kniš

Právnik Kamenec o zmluve o Sputniku V: Je nevýhodná, naivná vláda nezvládla vyrokovať priaznivé podmienky (Rozhovor)

REFRESHER SPUTNIK V
Uložiť Uložené

V Centrálnom registri zmlúv zverejnili zmluvu, na základe ktorej Slovensko nakupovalo vakcíny z Ruska. Podľa právnika v tomto prípade musíme prihliadať na okolnosti nákupu.

Právnik Tomáš Kamenec vníma zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V ako nevýhodnú, zároveň však dodáva, že ide o neštandardnú situáciu a neštandardný produkt. „Myslím si, že ak bol na to priestor, vyjednávací tím mohol efektívnejšie chrániť verejný záujem,“ povedal skúsený právnik a partner advokátskej kancelárie Paul Q. 

S právnikom sme sa porozprávali o sporných bodoch zmluvy, ktorú ministerstvo zdravotníctva dva mesiace nezverejnilo aj napriek tomu, že neobsahuje tajné informácie. 

Sputnik V
Zdroj: CRZ

Tomáš Kamenec nepochybuje o tom, že ruská strana chcela od zmluvy odstúpiť, pretože za vakcíny Slovensko zaplatilo neskoro. Dôkazom je aj skutočnosť, že zmluva nepodmieňuje slovenskú stranu, aby vakcíny testovala v certifikovaných OMCL laboratóriách. „Považujem za špekuláciu a odvádzanie pozornosti od chýb kompetentných, ak niekto tvrdí, že Rusi odstupujú od zmluvy, lebo sme dali vakcíny overiť v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied,“ povedal Refresheru Kamenec. 

Odporúčané
Zverejnili zmluvu o vakcíne Sputnik V, ktorú Matovič nečítal. Podpísal ju Krajčí, zaplatiť sme mali 16 miliónov eur Zverejnili zmluvu o vakcíne Sputnik V, ktorú Matovič nečítal. Podpísal ju Krajčí, zaplatiť sme mali 16 miliónov eur 29. apríla 2021, 20:23
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V pre Slovensko nevýhodná.
  • Či a ako prípadne porušilo ministerstvo zdravotníctva zákon.
  • Či bude Slovensko musieť vakcíny vrátiť alebo zaplatiť plnú sumu.
  • Prečo v tomto prípade logicky nemôže byť na vine ŠÚKL.
  • Ako mohla porušiť zmluvu ruská strana.
  • Na ktoré okolnosti v prípade tejto zmluvy treba prihliadať.

Rozumiem, že ide o špecifickú vec, keďže predmetom zmluvy je neregistrovaná vakcína, ktorá má zachraňovať životy, ale predsa. Aký z nej máte pocit? 

Vzhľadom na to, že žijeme v dobe pandémie, nie je možné hovoriť o štandardnej zmluve. Je zjavné, že bola robená narýchlo a bola snaha veci skôr akcelerovať ako komplikovať. Na druhej strane je potrebné zohľadniť aj to, že sa bavíme o produkte, ktorý je určený na ochranu zdravia. Keďže tento produkt nie je registrovaný na Slovensku ani v Európskej únii, zo strany slovenských orgánov by sa dala očakávať vyššia miera obozretnosti. 

Kamenec
Zdroj: TASR, CRZ

„Take or pay“ – Slovensko je povinné zaplatiť za milión dávok Sputnika bez ohľadu na to, či ich reálne objedná alebo dovezie. Dáva vám zmysel v tomto prípade? Prečo predávajúci používajú tento systém?

Dáva to zmysel do takej miery, že ide o produkt, ktorý má exspiračnú lehotu. Farmaceuti si musia nastaviť výrobné kapacity a musia myslieť na to, že ho nemôžu skladovať neobmedzene dlho. Buď sa spotrebuje, alebo sa vyhodí. Produkt má inú hodnotu, keď má exspiračnú lehotu ešte šesť mesiacov a keď má už len trojmesačnú lehotu spotreby. Je to záväzok, ktorý je technologicky pochopiteľný. Opäť sa však vraciame k problému, že ide o neregistrovaný produkt.

Aký to má vplyv?

Ak by sa náhodou stalo, že vzniknú pochybnosti o kvalite, bezpečnosti alebo účinnosti, Slovenská republika nemá veľa možnosti, ako to vyriešiť. Keď sa pozrieme na cenu, 16 miliónov síce nie je málo, ale v porovnaní s cenou, ktorú sme zaplatili za testovanie, je to zlomok.

Odporúčané
23-ročná Slovenka Žaneta nám porozprávala, prečo sa dala zaočkovať Sputnikom V: Robia z komára somára 23-ročná Slovenka Žaneta nám porozprávala, prečo sa dala zaočkovať Sputnikom V: Robia z komára somára 14. júna 2021, 17:15

Na druhej strane ide o nakladanie s verejnými prostriedkami a aj v núdzovom stave by sa dala od zodpovedných očakávať menšia miera naivity a podstatne vyššia obozretnosť. Vláda podľa mňa nezvládla vyrokovať adekvátne podmienky nákupu. Je na ďalšom posúdení, či prínosy nákupu tejto vakcíny prevyšujú riziká s týmto nákupom spojené.

Asi mierite k dnešnej informácii, že na testovanie minul štát už takmer pol miliardy eur. Ale späť k zmluve, bude Slovensko teda musieť 16 miliónov zaplatiť, aj keď nemá vakcíny?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97834 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či budeme musieť za Sputnik V zaplatiť.
  • Kto urobil chybu.
  • Prečo ŠÚKL nepochybil.
  • V čom je zmluva o Sputniku V nevýhodná.
Domov
Zdieľať
Diskusia