Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2021, 15:30
Čas čítania 6:22
Viktor Kniš

Budem si môcť vybrať Sputnik, čo riskujem, kto preberá zodpovednosť a komu sa vakcína z Ruska ujde? (Otázky a odpovede)

Budem si môcť vybrať Sputnik, čo riskujem, kto preberá zodpovednosť a komu sa vakcína z Ruska ujde? (Otázky a odpovede)
Zdroj: TASR – Jakub Kotian
NEWS OČKOVANIE SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Slovensko začne očkovať vakcínou z Ruska, ktorú Európska lieková agentúra zatiaľ neschválila. Prinášame prehľad dôležitých otázok a odpovedí pre záujemcov o očkovanie.

Štát od utorka 1. júna spustil registráciu na očkovanie pre tých, ktorí sa chcú zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Nepatrí však medzi nich minister financií Igor Matovič aj napriek tomu, že to bol práve on, kto nákup neregistrovanej vakcíny v spolupráci s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím dohadoval. 

„Pre mňa vzhľadom na to, že každý druhý týždeň cestujem niekam v rámci Európy a nie všetky krajiny uznávajú vakcínu neregistrovanú Európskou liekovou agentúrou, bohužiaľ, budem sa musieť rozhodnúť pre inú, hoci by som sa rád zaočkoval Sputnikom,“ povedal minister financií na tlačovej konferencii. Pre ministrov však platí výnimka od hlavného hygienika, ktorá im umožňuje cestovať bez ohľadu na to, či sú očkovaní. 

Odporúčané
Paparazzo z Plus 7 dní: Ficovmu bývaniu sa venujem roky, je to moja srdcová téma. Má aj ďalšie nehnuteľnosti (Rozhovor) Paparazzo z Plus 7 dní: Ficovmu bývaniu sa venujem roky, je to moja srdcová téma. Má aj ďalšie nehnuteľnosti (Rozhovor) 23. mája 2021, 14:30

Sputnikom V by sa nedal zaočkovať ani súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Na otázku, či by vakcínu z Ruska odporučil svojim známym, odpovedal „nie“. 

Z uznesenia vlády, ktoré Hegerov kabinet prijal pred týždňom, vyplýva, že na Slovensku sa začne Sputnikom V očkovať najneskôr 7. júna. Zatiaľ prebiehala príprava online čakárne aj očkovacích centier. 

Cieľom rezortu zdravotníctva je zvýšiť percento zaočkovanosti. Problém, pre ktorý sa vakcína doteraz nevyužívala, bol najmä v nekompletnosti údajov z ruskej strany. O bezpečnosti vakcíny sa podľa ministra pochybovať nemusí. Na vláde sa hlasovania o povolení Sputnika V zdržala len strana Za ľudí, ktorá nesúhlasí s očkovaním neregistrovanými látkami. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako, kedy a kde sa budú môcť Slováci zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V.
  • Čo presne znamená, že očkovaciu látku zatiaľ neschválila Európska lieková agentúra, a v akom stave je aktuálne schvaľovací proces.
  • Kto bude niesť prípadnú zodpovednosť, ak sa objavia nežiaduce účinky.
  • Aké vedľajšie účinky sa zatiaľ medzi zaočkovanými objavili a prečo máme veľmi málo informácií o tom, nakoľko je vakcína efektívna. 
  • Prečo sa vakcínou z Ruska nedá zaočkovať Igor Matovič a ako sa k nej stavajú ďalšie známe osobnosti na Slovensku.
Sputnik V
Zdroj: TASR – Milan Kapusta

Kedy sa budem môcť zaočkovať vakcínou Sputnik V na Slovensku? 

Ministerstvo zdravotníctva má do 7. júna umožniť očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Šéfovi rezortu Vladimírovi Lengvarskému to v stredu uložila vláda prijatím oficiálneho uznesenia. V súvislosti s očkovaním touto vakcínou má minister zdravotníctva vydať záväzné usmernenie (výnimku). Lengvarský očakáva, že 7. júna sa podarí zaočkovať Spunikom V prvého človeka. 

Ako sa prihlásim na očkovanie?

Na očkovanie sa bude možné prihlásiť prostredníctvom známej stránky vakcinacia.nczisk.sk.  Stačí vyplniť meno, dátum narodenia, rodné číslo, adresu a vybrať poisťovňu, následne doplniť kontakt a zvoliť si kraj, do ktorého je žiadateľ ochotný za očkovaním pricestovať.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Aplikácia Čakáreň mala podľa bývalého šéfa NCZI predprogramovanú možnosť, vďaka ktorej si budú môcť záujemcovia vybrať Sputnik V, pretože išlo o požiadavku ministerstva zdravotníctva. Keď aplikáciu spúšťali, možnosť výberu vakcíny Sputnik V na poslednú chvíľu zrušili. 

Na očkovanie Sputnikom V čakám už dlho, lebo je to jediná vakcína, ktorej verím. Budem si môcť vybrať vakcínu, alebo sa môže stať, že na mňa vyjde Pfizer?

Áno, ministerstvo zdravotníctva Slovákom umožní dobrovoľný výber vakcíny Sputnik V. Na Slovensku sa v súčasnosti očkuje len vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.  Pfizer/BioNTech môžu podávať aj mladým ľuďom vo veku 16 až 18 rokov.

Pre koho je vakcína určená? 

Očkovať sa Sputnikom V môžu ľudia od 18 do 60 rokov, teda podobne ako v prípade vakcíny od spoločnosti Astrazeneca. Ide o oficiálny manuál od výrobcu z Ruska, ktorý pravdepodobne netestoval bezpečnosť a účinnosť vakcíny na starších, resp. mladších ročníkoch. 

Kde mi vakcínu z Ruska pichnú?

Sputnikom by mali očkovať v očkovacích centrách vo všetkých krajoch na Slovensku, konkrétny zoznam vytvorí ministerstvo zdravotníctva. Existuje predpoklad, že očkovacie centrá pripravené podať vakcínu z Ruska budú rozmiestnené strategicky a bude ich výrazne menej vzhľadom na počet dostupných očkovacích látok. 

Aktuálne sa bude možné prihlásiť v čakárni v Lučenci, Bratislave, Nových Zámkoch, Humennom či Žiline. 

Na akom princípe funguje Sputnik V? Pichnú mi dve dávky?

Ide o tzv. vektorovú vakcínu, ktorá funguje na rovnakom princípe ako napríklad Astrazeneca. Jednoducho povedané, samotná vakcína obsahuje neškodnú formu koronavírusu, prostredníctvom ktorého sa do telovej bunky dopraví návod na boj s nákazou vo forme genetického kódu. Neškodná verzia vírusu naučí náš imunitný systém rozoznávať spike proteín nebezpečného vírusu a efektívne s ním bojovať. 

Kedy dostanem druhú dávku vakcíny?

Výrobca odporúča podať druhú dávku do 28 dní od prvej. Ministerstvo zdravotníctva sa bude tohto návodu pridržiavať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia