Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 20:23
Čas čítania 2:25
Viktor Kniš

Zverejnili zmluvu o vakcíne Sputnik V, ktorú Matovič nečítal. Podpísal ju Krajčí, zaplatiť sme mali 16 miliónov eur

NEWS IGOR MATOVIČ SPUTNIK V
Uložiť Uložené

V Centrálnom registri zmlúv sa objavil dokument, na ktorý verejnosť čakala dlhé týždne. Zverejnili zmluvu o nákupe neregistrovanej vakcíny z Ruska.

Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo vo štvrtok zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V. Dostupná je v Centrálnom registri zmlúv. Zverejnenie zmluvy sa stalo predmetom sporu, nakoniec aj ruská strana uviedla, že nemá problém s jej zverejnením.


O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Zo zmluvy vyplýva, že za jednu dávku malo Slovensko zaplatiť 9,95 dolára. Keďže ide o dvojdávkovú vakcínu, jedno očkovanie by tak stálo 19,90 dolára. Celkovo by sme za 2 milióny vakcín zaplatili približne 16 miliónov eur. 

Sputnik V
Zdroj: CRZ

Zmluva, ktorú podpísal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, obsahuje aj rozpis plánovaných dodávok, ktoré sa však neuskutočnili. Do konca apríla sme podľa zmluvy mali mať k dispozícii už milión dávok.

Sputnik V
Zdroj: CRZ

Slovensko podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského nie je majiteľom vakcín Sputnik V, ktoré sú uskladnené v skladoch v Šarišských Michaľanoch. Oficiálnym majiteľom je Moskva, ktorá vrátila Slovensku oneskorenú platbu za vakcíny. 

ŠÚKL nepochybil

Aj keď to Igor Matovič tvrdil, nie je pravdou, že Slovensko malo povinnosť nechať si vakcínu preveriť v certifikovanom OMCL laboratóriu. Bývalý predseda vlády tvrdí, že jeden z dôvodov, prečo sa ruská strana ohradila a žiada vrátenie svojich vakcín je, že riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová súhlasila s tým, aby Sputnik V preverovalo biomedicínske centrum SAV, ktoré nepatrí do zoznamu certifikovaných laboratórií. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Igor Matovič tiež tvrdil, že skutočný dôvod, prečo musíme vrátiť vakcíny je, že Zuzana Baťova urazila ruskú stranu svojim vyhlásením v hodnotiacej správe. 

V liste v skutočnosti Rusi upozorňovali, že sme nezaplatili za dodávku v dohodnutom čase. Zo zmluvy vyplýva, že ruská strana má právo požadovať za zaplatenie celej dodávky, aj keď priviezli len 200-tisíc kusov vakcíny. 

Matovič nečítal zmluvu, Krajčí výnimku

Expremiér a minister financií poverený riešením problémov okolo nákupu vakcíny nedávno na tlačovej konferencii priznal, že zmluvu medzi Slovenskom a Ruskom nečítal. 

„V Rusku omnoho viac záleží na osobnom kontakte, čestnom slove a pohľade do očí ako na tom, ako to napíšu právnici. Kontrakt urobíte na 95 percent, keď si poviete, že to platí. Je úlohou právneho oddelenia ministerstva zdravotníctva, aby to urobili tak, aby dobre bolo,“ povedal Matovič. Zmluvu medzi Slovenskom a Ruskom o vakcíne Sputnik V nečítal, pretože podľa neho nie je jeho úlohou, aby študoval desiatky strán.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí dnes priznal, že keď podpisoval výnimku na experimentálne testovanie neregistrovanou vakcínou z Ruska, neprečítal si pripravené podklady a nevedel, že udeľuje výnimku vakcíne s takými vlastnosťami, akú v slovenských skladoch nemáme. Tvrdí, že mu podklady pripravovali v košickej nemocnici. 

Odporúčané
Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede) Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede) 29. apríla 2021, 20:00

„Podpísal som žiadosť, ktorú mi adresovali UNLP a hlavný odborník pre oblasť infektológie. Nepoznám dôvody, pre ktoré mi dali na podpis iné balenie vakcíny, ako prišla na Slovensko. Zmluva s ruskou stranou tieto informácie neobsahovala,“ povedal portálu Pluska.

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Sputnikom V zatiaľ očkovať nebudeme 

Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v utorok informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Tá tak spravila v stredu ráno. Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Vakcínou z Ruska sa zatiaľ nebude očkovať ani v susednom Česku. Šéfka tamojšieho Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Irena Storová podľa Topiek pre portál iRozhlas povedala, že nemajú dostatok dokumentácie, aby vedeli posúdiť bezpečnosť vakcíny. Kým v iných prípadoch pracujú s desiatkami tisíc strán, v tomto prípade ich majú len niekoľko desiatok. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Ani Brazília nepovolila dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, pretože nemá dostatok informácií o kvalite, bezpečnosti a účinnosti očkovacej látky. Informuje o tom portál Radio Free Europe, ktorý sa odvoláva na regulačný úrad známy ako Anvisa. Riaditeľ poznamenal, že nedovolia, aby sa k obyvateľom Brazílie dostala neznáma látka, o ktorej nemajú dostatok dát.

Domov
Zdieľať
Diskusia