Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 20:00
Čas čítania 4:58
Viktor Kniš

Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede)

Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede)
Zdroj: Matúš Zeťák
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Automat pre kultúru je na svete. Ide o kompromis ministerstva kultúry, zástupcov hudobnej únie a konzília odborníkov.

Informácie o tom, že sa kultúra vracia do normálu, sú síce pozitívne, majú však aj svoje „ale“. Ministerstvo kultúry v spolupráci s Hudobnou úniou Slovenska vypracovalo tzv. kultúrny automat, ktorý bude určovať pravidlá pri organizácii podujatí. Ide o systém, ktorý kompetentní naviazali na už existujúci celoštátny covid automat. Ten berie do úvahy sedem rôznych stupňov, resp. farieb, od monitoringu cez ostražitosť po varovanie. 

Slovensko bude od 3. mája v „červenej“ farbe, čo znamená, že sa po približne roku s krátkou letnou prestávkou otvorí aj časť kultúry. 

Neznamená to, že sa môžeme stretnúť na koncertoch obľúbených interpretov v kluboch alebo pod holým nebom a vyskákať zo seba polročný lockdown. Kultúrne podujatia sa budú rozvoľňovať veľmi pomaly a reálny koncert „na stojáka“ so všetkým, čo k tomu patrí, bude realitou až v úplne najlepšej fáze monitoringu. 

Kultúrny automat sa týka bežných koncertov, vystúpení hudobníkov, divadiel a ďalších udalostí, ktoré nie sú ťažko kontrolovateľné. Medzi „ťažko kontrolovateľné“ udalosti patria napríklad plesy, zábavy alebo jarmoky. Na tie bude v budúcnosti myslieť základný covid automat. 

Odporúčané
Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií 9. apríla 2021, 9:33
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dlho budeme musieť čakať, kým sa budú môcť uskutočniť koncerty, pri ktorých je možné vyskákať sa.
  • Aký test potrebuješ v prípade, že sa chceš zúčastniť na kultúrnom podujatí.
  • Či sú povinné rúška alebo respirátory aj v prípade exteriérových udalostí.
  • Koľko divákov sa môže zúčastniť podľa rôznych stupňov.
  • Ktoré údaje o návštevníkoch budú musieť zbierať organizátori.
HHŽ
Zdroj: Matúš Zeťák

Ako je to teda s koncertmi, budú? 

Kultúrne podujatia sa budú konať, avšak až do dosiahnutia najlepšej fázy „monitoringu“ len posediačky. V červenej a ružovej fáze sa navyše nemôžu konať podujatia pre deti a zatvorené sú aj kiná, pre ktoré v tejto fáze ešte platí regionálny covid automat. Od oranžovej fázy je jediným obmedzením kapacita interiérového alebo exteriérového priestoru. 

Stupeň varovania Interiér Exteriér Státie
Červená (2. stupeň varovania) 50 % kapacity, max. 150 ľudí 50 % kapacity, max. 200 ľudí NIE
Ružová (1. stupeň varovania) 50 % kapacity, max. 250 ľudí 50 % kapacity, max. 500 ľudí NIE
Oranžová (2. stupeň varovania) 50 % kapacity, max. 250 ľudí 50 % kapacity, max. 500 ľudí NIE
Žltá (1. stupeň varovania) 50 % kapacity, max. 250 ľudí 50 % kapacity, max. 500 ľudí NIE
Zelená (monitoring) Max. 500 ľudí Max. 1000 ľudí ÁNO

Podmienkou je sedenie na každej druhej stoličke, ak ide o osoby, ktoré nežijú v spoločnej domácnosti. Zároveň odborníci odporúčajú, aby obecenstvo sedelo len v každom druhom rade. 


Kedy sa dostaneme do najlepšej monitoringovej fázy, aby mohli byť klasické koncerty „na stojáka“?

Keď budeme mať maximálne troch hospitalizovaných na 100-tisíc obyvateľov, teda v preklade, keď bude v nemocniciach len približne 150 pacientov s koronavírusom a denne budú pribúdať len menšie desiatky nových prípadov. Takto definuje monitoring covid automat. Časový interval definovať nevieme.

Vraj si pri vstupe zapíšu moje meno a rodné číslo, je to pravda? 

Bez ohľadu na aktuálny stupeň covid automatu budú až do odvolania vykonávať organizátori dôkladnú evidenciu návštevníkov. Organizátori budú zbierať pravdepodobne len najzákladnejšie údaje – meno, adresu a kontakt na návštevníkov –, aby sa im mohli ozvať v prípade, že odhalia pozitívne testovaných na udalosti.

Vo vzťahu k regionálnym úradom verejného zdravotníctva musia organizátori uchovávať tieto údaje aspoň dva týždne od ukončenia akcie. Zároveň musia byť v priebehu konania akcie vždy schopní preukázať, koľko ľudí je práve v areáli, v ktorom sa kultúrna udalosť uskutočňuje. 

Musím mať pri vstupe na kultúrne podujatie platný negatívny test? Aký? 

Áno. Všetci návštevníci sa zároveň budú musieť preukázať platným PCR-RT/LAMP testom nie starším ako 72 hodín, prípadne AG testom nie starším ako 24 hodín. Testovať sa musia aj organizátori a účinkujúci. Táto podmienka platí v prípade podujatí, ktoré trvajú najviac osem hodín. Na dlhšie akcie kultúrny semafor nemyslí. Rovnako nie je jasné, či očkovanie nahrádza nutnosť testovania. 

Aké hygienické opatrenia musím dodržiavať? 

Aj naďalej platí zlaté pravidlo – rúško, odstup, ruky. Dezinfekciu pre divákov budú musieť pri vstupe zabezpečiť organizátori, povinnosťou návštevníkov je použiť ju pri vstupe.

Medzi osobami, ktoré nežijú v spoločnej domácnosti, by sa mal dodržiavať odstup aspoň dva metre. 

Budem musieť mať na kultúrnych udalostiach rúško alebo respirátor FFP2? 

Áno, na všetkých interiérových a exteriérových podujatiach budú musieť mať diváci prekryté horné dýchacie cesty. V tomto bode sa kultúrny automat odvoláva na platné nariadenia úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého v súčasnosti nie je nutné nosiť rúško alebo respirátor, ak je osoba od ďalšej osoby z inej domácnosti vzdialená aspoň na päť metrov. 

Môžem na koncertoch alebo v divadle konzumovať jedlo, alkohol alebo aspoň pivo z fľaše? 

Konzumácia jedla a nápojov v exteriéri je povolená už aj v aktuálnej červenej fáze, ktorá bude platiť od 3. mája. V interiéri budú môcť ľudia konzumovať nápoje vrátane alkoholických drinkov alebo jedlo až od oranžovej fázy, na ktorú si musíme ešte minimálne niekoľko týždňov počkať. Vo všetkých prípadoch platí, že konzumujúci musia byť od seba v minimálnej vzdialenosti dvoch metrov. Vo fáze monitoringu už obmedzenie konzumácie nie je. 

Čo urobí pre moje bezpečie organizátor kultúrnej udalosti? 

Pravdepodobne všetko, čo bude v jeho silách. V prípade interiérových podujatí musia organizátori zabezpečiť pravidelné vetranie priestorov. Hygienické zariadenia budú vybavené dezinfekčnými mydlami a jednorazovými papierovými utierkami. Napríklad sušiče rúk musia deaktivovať, pretože pomáhajú pri prípadnom šírení vírusu. 

Organizátorovi sa odporúča používať germicídne žiariče, ktoré budú slúžiť na rýchlu dezinfekciu priestorov. Filtračné zariadenia a čističky vzduchu, ktoré organizátor použije, musia obsahovať HEPA filter.

Všetky priestory musia byť riadne označené výzvami na dodržiavanie hygieny aj všetkých platných opatrení. 

Ako dlho bude trvať, kým sa dostaneme k lepším fázam v covid automate a otvoreniu väčšej časti kultúry? 

Na túto otázku neexistuje odpoveď. Ak by aj platilo, že sa pandemická situácia bude už len zlepšovať, do veľkej miery ide stále o sériu politických rozhodnutí. Ani samotný covid automat nefunguje podľa pôvodného nastavenia, pretože v ňom odborníci nebrali do úvahy napríklad zaočkovanosť populácie alebo pribúdajúce mutácie. Vláda už naznačila, že by chcela covid automat zmeniť, zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom. Ak by zostal covid automat v platnosti a politici by do neho nezasahovali, platila by táto dohoda: 

„Na prechod do nižšieho stupňa je nutné dosiahnuť počet hospitalizácií a aspoň jeden z ďalších dvoch limitov (buď reprodukčné číslo, alebo priemerný počet prípadov). Uvoľňovanie je možné až po 13 dňoch od prehodnotenia.“

HHŽ
Zdroj: Matúš Zeťák

Kto vlastne kultúrny semafor vymyslel?

Ide o kompromis medzi ministerstvom kultúry a Hudobnou úniou Slovenska, ktorú zastupuje za všetky oblasti manažér Lumir Mati. Keď sa rezort kultúry a jej zástupcovia dohodli na trinástej verzii dokumentu, následne pokračovalo schvaľovanie konzíliom odborníkov, resp. pandemickou komisiou. 

Ide o definitívnu verziu? 

Nie. Lumir Mati z Hudobnej únie Slovenska tvrdí, že ak by sa situácia začala výrazne zlepšovať, mohli by požiadať o prehodnotenie aktuálneho kultúrneho semafora.

Čo ak sa situácia zhorší?

Samozrejme, ide o obojsmerný semafor, ktorý bude platiť aj v prípade, že sa Slovensko opäť dostane do horších čísel podľa veľkého covid automatu. V takom prípade sa môžu kultúrne udalosti nielen obmedzovať, ale prípadne aj zrušiť, ak by sa Slovensko vrátilo do bordovej alebo čiernej fázy.

Môžem byť na kultúrnej udalosti dlhšie ako do 21.00 h?

Nie, účasť na kultúrnom podujatí nepatrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania. Aj naďalej platia všetky platné opatrenia v súvislosti so zavedením núdzového stavu, ktorého súčasťou je aj obmedzenie pohybu vo večerných hodinách. Vláda predĺžila núdzový stav o ďalších 30 dní, avšak pod podmienkou, že bude každý týždeň prehodnocovať jeho potrebu. Nevylučuje sa, že núdzový stav zrušia aj skôr ako o 30 dní. 

Aké sú reakcie kultúrnej obce? Budú chcieť organizovať podujatia aj za týchto obmedzených podmienok?

Podľa našich informácií sa väčšina organizátorov väčších udalostí pripravuje na scenár, že letné festivaly skutočne budú vo formáte maximálne tisíc ľudí. Rátajú s tým, že ľudia budú môcť na koncertoch stáť a sú pripravení ich pravidelne testovať a kontrolovať. Zároveň počítajú aj s „výhodami“ pre zaočkovaných, na ktorých však kultúrny semafor zatiaľ nemyslí. Pravdepodobne sa najskôr budú konať malé divadelné predstavenia, resp. kultúrne posedenia. Zásadnou zmenou by bolo zrušenie zákazu vychádzania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia