Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2021, 14:30
Čas čítania 10:10
Vladimíra Púpavová

Ako sa žije Michalovi Ficovi a koľko detí má Boris Kollár? Pozreli sme sa na životy detí bohatých Slovákov

Ako sa žije Michalovi Ficovi a koľko detí má Boris Kollár? Pozreli sme sa na životy detí bohatých Slovákov
Zdroj: KJG/reprofoto
POLITIKA
Uložiť Uložené

Pochádzajú z vplyvných rodín, často bohatých a známych. Niektorí sú excentrickí a iní prekvapivo skromní. Pozreli sme sa na to, kto je a ako sa správa slovenská zlatá mládež, ktorej prvá generácia už dospela.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké detstvo mali dve deti slovenských milionárov. 
  • Ktoré dieťa slovenského politika je najslávnejšie už od troch rokov. 
  • Ktorý poslanec NR SR dostal k 18. narodeninám byt od strýka. 
  • Ktorý politik platí najvyššie alimenty zo všetkých. 
  • Ktorý podnikateľ daroval svojmu mladému synovi kaštieľ.
  • Ktorý podnikateľ dovolí svojmu synovi tínedžerovi lietať na helikoptére.  

O deťoch bohatých alebo vplyvných ľudí sa zvykne hovoriť, že sa narodili so zlatou lyžičkou v ústach. Mnohým však vie aj to zlato po čase zhorknúť, zatiaľ čo niektorí si práve tento status naplno užívajú. Niektorí už vo veľmi mladom veku získajú to, na čo iní musia pracovať celý život alebo to ani nikdy nedosiahnu. 


Predsudky o „vyvolených“

Vyrastať v rodine, kde sa nemusí striehnuť na rozpočet, sa zdá ako ideál, ale aj takéto detstvo má svoje úskalia, ktoré mladí ľudia z menej majetných rodín nezažívajú. Ak sa niekto narodí do rodiny biznismena alebo politika, málokto sa s ním zoznámi bez toho, aby nepoznal meno jeho rodiny. Na každý úspech sa ľudia dívajú tak, že k tomu zrejme prispel vplyv rodiny. Väčšina z oslovených „dedičov“ sa zhoduje na tom, že celý život bojujú s predsudkami.

Dvaja z nich pod podmienkou anonymity autorizovali časť svojich telefonických rozhovorov s autorkou článku. Mená v článku nie sú ich skutočné občianske mená.

Odporúčané
Korbačka je opäť na nákupoch. Získal podiely v rakúskej firme, ktorá má budovy aj v Bratislave Korbačka je opäť na nákupoch. Získal podiely v rakúskej firme, ktorá má budovy aj v Bratislave 7. decembra 2020, 20:08

„Keď som nastúpil do prvej triedy na základnej škole, počas prvého dňa bez rodičov ma ako jediného učiteľka vyvolala pred tabuľu a predstavila triede ako syna významného filantropa mesta. Moji spolužiaci zrejme vtedy netušili, čo znamená slovo filantrop, ale predstavenie pani učiteľky garantovalo, že zrejme každý sa na našu rodinu pýtal doma. Na ďalší deň sa mi niektoré deti začali vyhýbať a iné sa so mnou snažili byť najlepší kamaráti,“ hovorí pre REFRESHER Jakub, ktorého otec figuruje v zozname najbohatších Slovákov.

Jakub vysvetľuje, že rodičia ho po štyroch rokoch na základnej škole na Slovensku presunuli do školy v Nemecku. „Moja mama si vzhľadom na moju školu zmenila kariéru a museli sme sa presťahovať; domov sme chodili len na víkendy alebo otec chodil za nami. Nechceli, aby som vyrastal v prostredí, kde každý rieši môjho otca. Spätne som im za to veľmi vďačný. Mnohí naši známi tak neurobili a vyrastanie ‚na výslní‘ ich negatívne ovplyvnilo,“ vysvetľuje Jakub.

Rozmaznaný „fracek“

Podľa Jakuba nebol vychovaný v luxuse, ako by mnohí zrejme očakávali. „Môj otec sa desil toho, že vychovajú rozmaznaného ‚fracka‘. Mama aj otec sú úspešní ľudia, ktorí výchovu nemali ako prioritu. Od malička ma viedli k zodpovednosti a vzdelanie bolo pre nich alfou a omegou.“

„Chodil som na náročné školy a musel som plynulo ovládať tri jazyky. Samozrejme to znamenalo minimum voľného času,“ opisuje Jakub svoje detstvo na nemeckých súkromných školách. Podľa neho tam otca nik nepoznal a na školách boli obdobné prípady detí z nemeckých bohatých rodín.

„Som jedináčik a otec vždy vedel, že ak chce rodinné podnikanie udržať v rodine, musí ma k tomu viesť. Viete, mnohí hovoria o externých manažéroch ako o riešení problému, keď je dedič neschopný viesť firmu. Je to však len čiastočné riešenie. Keď dostanete na starosť firmy, musíte si vedieť vyberať kvalitných manažérov a vedieť ich aj kontrolovať. A to nie je jednoduché. Na podobnú benevolenciu doplatili aj veľké rodinné impériá,“ opísal Jakub, ktorý v minulosti založil úspešný zahraničný startup, ktorý predal.

Pred dvomi rokmi začal pracovať v jednej z rodinných firiem na poste obchodného manažéra, čo patrí do stredného manažmentu. „Dnes neviem, či raz firmy preberiem, ale nechcem ich predať. Sledovať v cudzích rukách niečo, čomu otec zasvätil celý život, to by som nerád zažil,“ uzatvára Jakub.

Odporúčané
Patrik Tkáč a Daniel Křetínský získali miliardu eur od bánk. Majú zálusk na sieť Metro, ale aj veľké plány s energetikou Patrik Tkáč a Daniel Křetínský získali miliardu eur od bánk. Majú zálusk na sieť Metro, ale aj veľké plány s energetikou 31. marca 2021, 15:41

„Od malička neznášam šepot. Sprevádza ma celý život, keď prídem na neznáme miesto. Nikoho nezaujíma, kto som a čo som v živote dosiahla. Šepkajú si o mojom otcovi. Často ich počujem. Za tie roky som sa stala majstrom ignorácie všetkého, čo mi ľudia nepovedia do očí,“ opisuje pre REFRESHER Katarína, ktorej otec patrí medzi vplyvných ľudí. Za luxus, v ktorom vyrastala, považuje nadštandardné možnosti vzdelávania sa v zahraničí. „Môj otec o svojej práci nehovorí, pretože nás ňou nechce zaťažovať. Netuším, či niečo z toho, čo sa o ňom píše, je pravda. Pre mňa je to len otec,“ dodáva.

Podľa jej slov sa neplánuje angažovať v rodinnom biznise, jej kariéra sa perspektívne vyvíja v americkej firme, ktorá pôsobí v Európe. „Schválne som si vybrala spoločnosť, s ktorou môj otec nemôže byť akokoľvek spájaný, čo však neznamená, že nebude v klebetách,“ uzatvorila.

Syn expremiéra

Život pod drobnohľadom zažil aj syn jedného z našich najexponovanejších politikov. V roku 1997 mal na televíznych obrazovkách premiéru trojročný syn Roberta Fica. Neposedný blonďavý chlapec v markizáckej relácii Bonzáčik na otca prezradil, že „má rád pivo, víno aj koňak z jedného pohára, šunku, a keď sa hnevá, reže stromy“. V tom čase bol tridsaťročný politik rastúcou politickou hviezdou a dostával sa do povedomia verejnosti. Či je vhodné využívať deti v politickej komunikácii, je samostatná téma, ale dodnes je to v našich zemepisných šírkach pomerne bežná praktika.

Michal Fico hľadí na svojho otca počas jeho mediálneho vyhlásenia.
Michal Fico hľadí na svojho otca počas jeho mediálneho vyhlásenia. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Michal Fico prežil takmer celé svoje detstvo a dospievanie v čase, keď bol jeho otec vrcholný politik a v istom období aj najsledovanejšia osobnosť na Slovensku. Mnohí politici využívali možnosť posielať svoje deti do blízkych rakúskych škôlok a škôl, aby ich ochránili pred sociálnymi tlakmi. Keby niečo podobné urobil predseda sociálnych demokratov, zrejme by mu to výrazne ubralo politické body. Podľa informácií REFRESHERU to na slovenských školách nemal medzi spolužiakmi jednoduché.

Od čias Bonzáčika sa mladému Ficovi darilo vyhýbať mediálnej pozornosti až do jeho pätnástich. Denník Pravda vtedy priniesol informáciu, že Michal Fico chodí na drahú súkromnú školu Forel International School a získal štipendium, ktoré mu zabezpečovalo desatinnú cenu. Namiesto mesačného poplatku 896 eur Ficovci platili len 89 eur. Robert Fico vtedy povedal, že pôvodnú sumu by si nemohol dovoliť platiť.

Michal Fico v programe Bonzáčik.
Michal Fico v programe Bonzáčik. Zdroj: Youtube/reprofoto
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97121 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý poslanec NR SR dostal k 18. narodeninám byt od strýka.
  • Ktorý politik platí najvyššie alimenty zo všetkých.
  • Ktorý podnikateľ daroval svojmu mladému synovi kaštieľ.
  • Ktorý podnikateľ dovolí svojmu synovi tínedžerovi lietať na helikoptére.
Domov
Zdieľať
Diskusia