Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou zuhu - Architecture and Design Office  
18. apríla 2021, 15:37
Čas čítania 1:01
Richard Balog

Slovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý pár

Slovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý pár
Zdroj: zuhu – Architecture and Design Office
KULTÚRA
Uložiť Uložené

V hlavných priestoroch domu prevládajú neutrálne farebné odtiene a prírodné materiály, pričom celý interiér architekti navrhli s víziou dlhodobého užívania.

V minulosti to bola rodinná pekáreň, ktorej nezameniteľnú atmosféru architekti zachovali aj pri riešení prevádzkového diagramu. Dominantnú časť pôvodnej pekárne využil tím dizajnérov ateliéru zuhu na kuchyňu, ktorá je pre nových majiteľov jedným z najdôležitejších priestorov domu. Okrem kuchyne je v starej časti aj kompletné zázemie bývania, zatiaľ čo v prístavbe nájdeš obytné miestnosti s priamym prístupom do exteriéru. 

Najvýraznejším prvkom v kuchyni je antikorový ostrov, pričom jednotlivé spotrebiče a úložný priestor sú súčasťou vstavaného nábytkového kubusu, ktorý má viacero funkcií. Nachádza sa v ňom špajza a z druhej strany slúži aj ako šatník pri vstupe. 

Slovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý pár
Zdroj: zuhu - Architecture and Design Office
Odporúčané
Život na ostrove môže vyzerať takto úžasne. Do nadčasového bývania sa zamiluješ na prvý pohľad  Život na ostrove môže vyzerať takto úžasne. Do nadčasového bývania sa zamiluješ na prvý pohľad 17. apríla 2021, 15:34

S kuchyňou je prepojená aj denná zóna a spoločne tvoria ťažiskový priestor interiéru. Prepojenie vytvorili architekti znížením pôvodných parapetov na úroveň podlahy a rovnakým spôsobom vznikol aj vstup do pracovne, ktorú môžu majitelia v budúcnosti využiť ako detskú izbu. 

Slovenskí architekti premenili starú rodinnú pekáreň na moderné bývanie pre mladý pár
Zdroj: zuhu - Architecture and Design Office

Celý interiér navrhli s víziou dlhodobého užívania, čomu zodpovedajú najmä hlavné priestory domu zahalené do neutrálnych farieb a prírodných materiálov. Všetko v duchu čistých línií a základnej geometrie. Jediným tvarovým akcentom v dome je oblúk vsadený v otvore, ktorý opticky prepája kuchynskú časť s jedálňou a obývacou miestnosťou. Ide o odkaz na pôvodné okno a zároveň je zjemňujúcim prvkom v interiéri. 

Požiadavkou klientov bolo v rámci návrhu zakomponovať aj hravé farebné prvky. Výrazné monochromatické plochy teda tvorcovia umiestnili do skrytých častí domu – do špajzy a skladu v kúpeľni –, kde nerušia pokojný pocit domova a zároveň potešia užívateľov. 


Ak sa ti táto netradičná rekonštrukcia starej rodinnej pekárne na moderné bývanie z Bernolákova páči, tak prácu architektov z ateliéru zuhu – Architecture and Design Office môžeš sledovať aj na Instagrame

zuhu - Architecture and Design Officezuhu - Architecture and Design Officezuhu - Architecture and Design Officezuhu - Architecture and Design Office
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia