Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. apríla 2021, 14:31
Čas čítania 8:09
Marián Mauik Biel

Posledná bodka. Pre mnohých je formálne vystúpenie z cirkvi symbolom oslobodenia

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Vystúpenie z cirkvi je oficiálne náročný proces. V praxi je to často len o vyplnení formulára. Ale má to vôbec význam?

Práve ukončené sčítanie ľudí znova vyvolalo debatu o príslušnosti k cirkvi. Jedna z otázok bola o viere – išlo však skôr o svetský pohľad na túto intímnu oblasť každého z nás. Počet obyvateľov Slovenska, ktorí sa pri sčítaní prihlásili k viere, bude znamenať pre každú registrovanú cirkev argument na získanie štátnych dotácií.

Odporúčané
Nehanbím sa za Ježiša! Na Slovensku sa objavili billboardy iniciatívy, ktorá chce, aby ľudia v sčítaní podporili cirkvi Nehanbím sa za Ježiša! Na Slovensku sa objavili billboardy iniciatívy, ktorá chce, aby ľudia v sčítaní podporili cirkvi 17. februára 2021, 16:54

Na jednej strane sú teda podporovatelia odluky cirkvi od štátu, ktorí aj bilbordmi informovali o tom, že sa netreba báť byť úprimný. Na druhej strane zástupcovia cirkví to považujú za zneužívanie sčítavania na politické účely alebo dokonca za potláčanie slobody vierovyznania.

Pozreli sme sa bližšie na tento spor a na názor jednej aj druhej strany. Sloboda vierovyznania je jedným zo základných pilierov demokratickej spoločnosti a do rozsiahlych filozofických úvah o tom, čo je viera, aký je jej vzťah k ustanovizniam ako cirkev a či je náboženstvo ten správny morálny kompas, sa púšťať nebudeme.

Chceli sme však zistiť, čo všetko pre teba znamená, ak si sa už rozhodol pre formálne vystúpenie z cirkvi, a na čo všetko to má v bežnom živote vplyv. Inak povedané, či to má zmysel alebo je to strata času kvôli nejakej formalite.

S Bohom zbohom?

Pri otázke vystúpenia z cirkvi mnohým ako prvé napadne: Veď jednoducho nechoď do kostola a hotovo. Zistiť presný počet takýchto nepraktizujúcich kresťanov je takmer nemožné. Na takýchto ľudí sa snažia apelovať napríklad občianske združenie Ethos alebo web Zbohom.net.

Menovaný portál je akýmsi neoficiálnym centrom pre všetkých, ktorí v posledných rokoch uvažovali o oficiálnom vystúpení z cirkvi. Zbohom.net totiž vytvoril digitálny formulár, ktorý funguje ako oficiálna žiadosť o vystúpenie. Opýtali sme sa administrátora tohto webu (chcel zostať v anonymite, redakcia jeho totožnosť pozná), prečo stránka vznikla a ako vníma tému vystúpenia z cirkvi.

Ak si na tento web prišiel v posledných mesiacoch, tak si rovnako ako my zistil, že je už neaktívny. Ako nám povedal tvorca stránky, ide o dobročinný projekt, ktorý robil vo voľnom čase počas štúdia. Teraz už je zaneprázdnený pracovnými povinnosťami a hlavne ide o neziskovú aktivitu, ktorej náklady musel platiť z vlastného vrecka. „Rád by som celý projekt posunul ďalej človeku, ktorý by mal chuť a čas sa oň starať. Alebo v prípade záujmu a podpory zo strany návštevníkov by som pouvažoval o jeho znovuzrodení,“ hovorí.

náboženstvo
Zdroj: Zbohom.net

Zatiaľ to podľa približne 5 600 vygenerovaných žiadostí (portál ich počíta) vyzerá tak, že len malá časť ľudí na Slovensku sa rozhoduje pre oficiálne vystúpenie. Podľa tvorcu stránky Zbohom.net je za tým vštepovanie už od malička, že krst je nezmazateľný akt.

„Už vtedy som sa toho bál, pretože sa mi to zdalo ako niečo veľmi dôležité, nemenné, nespochybniteľné. Až časom som si začal uvedomovať, že táto ‚zmluva‘ je podpísaná bez môjho vedomia a súhlasu v čase, keď som bol nemluvňa.“ Pýta sa, prečo takýto dôležitý zápis za člena cirkvi nie je slobodným rozhodnutím v dospelosti.

Verí, že postupom času a s dostupnejšími informáciami bude rôzne zastrašovanie tohto typu na ústupe. Dokonca si myslí, že cirkev sa bude meniť a liberalizovať, aby nestratila členov.

Za posledné roky si spomína na viacero príbehov ľudí, ktorí im ďakovali za pomoc s formalitami. Ale aj na také, keď so žiadosťou nepochodili. „V niektorých prípadoch sa začalo psychické vydieranie a vyhrážanie, že o tomto akte kňaz povie príbuzným a spraví žiadateľovi hanbu v celej dedine.“ Podľa jeho skúseností je to jednoduchšie vo väčších mestách, kde majú vo farnostiach racionálnejší prístup.

Zásadná otázka je, ako to súvisí so sčítaním ľudí. Podobne ako ostatní zástancovia sekulárneho štátu vidí financovanie cirkvi ako jednu veľkú záhadu. Želal by si, aby cirkev existovala ako dobrovoľný spolok členov, ktorí budú na jej chod pravidelne prispievať bez financovania štátom.

Za sekulárny štát

V podobnom duchu sa niesla aj kampaň #bezvyznania, na ktorú zas reagovali odporcovia cez bilbordy s antikampaňou a do súboja o veriaceho sa zapojila aj Konferencia biskupov Slovenska.

Oslovili sme obidve strany, ale ako to v podobných sporoch býva takmer pravidlom, argumenty striedajú protiargumenty a debata by trvala celé dni. Aj tak nás však zaujímalo, kto za kampaňou stojí a čo z toho má. A aj to, prečo vlastne cirkev do tohto súboja vstupuje. Veď jeden bilbord predsa nemôže spôsobiť, že zanietený kresťan sa k svojej viere neprizná.  

Metod Rybár
Metod Rybár Zdroj: Ethos

Kampaň #bezvyznania má na „hriešnom“ svedomí občianske združenie Ethos, za ktoré na otázky pre REFRESHER odpovedal jeho predseda Metod Rybár. Cieľom združenia a aj tejto kampane je podpora sekulárnej podstaty štátu.

„Kampaňou chceme osloviť hlavne ľudí, ktorí rovnako ako my nechcú, aby cirkvi a náboženské dogmy vplývali na to, akým spôsobom sa spoločnosť vyvíja. Medzi podporovateľmi našej kampane je aj mnoho veriacich, ktorí svoju vieru nepotrebujú cez zákony vnucovať nikomu inému,“ vysvetľuje.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96523 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sekularisti reagujú na argument, že aj šport a kultúra sú dotované.
  • Prečo hovorca Konfederácie biskupov Slovenska považuje dotácie pre cirkvi za nevyhnutné.
  • Či musíš ísť na osobný pohovor s kňazom pred vystúpením z cirkvi.
  • Aký praktický dosah na život má vystúpenie z cirkvi.
Domov
Zdieľať
Diskusia