Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 16:08
Čas čítania 5:09
Jakub Paulík

Aktualizované: Juhoafrický variant koronavírusu na Slovensku – v čom spočíva jeho nebezpečenstvo?

Aktualizované: Juhoafrický variant koronavírusu na Slovensku – v čom spočíva jeho nebezpečenstvo?
Zdroj: TASR/AP/Hau Dinh
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vakcíny nemusia byť proti nemu také efektívne ako proti koronavírusu z čínskeho Wu-chanu.

Aktualizácia z 10. marca 2021 – Podľa nových informácií MZ SR všetkých 7 prípadov s juhoafrickým variantom pochádza zo zahraničia. Nižšie uvádzame článok z 8. marca bez úpravy.

Slovensko od 7. marca 2021 eviduje prvých 7 prípadov juhoafrickej mutácie. Odborníci už pritom dlhší čas predpokladali, že juhoafrický variant medzi ľuďmi koluje, len o tom zatiaľ oficiálne nevieme, pretože sa pri skúmaní vzoriek zatiaľ nepotvrdil. 

Okolo juhoafrickej mutácie panuje množstvo otázok. Je infekčnejšia ako pôvodná verzia z čínskeho Wu-chanu? Môžeme pri nej očakávať horší priebeh ochorenia COVID-19? A ako na ňu budú účinkovať vakcíny, ktoré máme k dispozícii?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako nám môžu pomôcť vakcíny proti juhoafrickej mutácii
  • Prečo by sme nemali odpísať vakcínu od firmy AstraZeneca
  • Čo vieme o priebehu ochorenia pri juhoafrickom variante
  • Prečo sa juhoafrickým variantom môžu nakaziť aj ľudia, ktorí prekonali COVID-19
  • Prečo by sa v apríli mohlo výrazne pokročiť v očkovaní

Začiatok „novej epidémie v pandémii“

6. marca 2020 vtedajší premiér Peter Pellegrini informoval Slovensko o prvom potvrdenom prípade koronavírusu v našej krajine. Štyri dni nato Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila pandemický stav. Vedcom z celého sveta sa odvtedy podarilo vyrobiť viacero účinných vakcín, no koronavírus sa v priebehu času začal brániť svojským spôsobom – mutáciami.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Práve mutácie sa v čase pandémie stali novodobým postrachom. Po takzvanom britskom variante sme na Slovensku 7. marca 2021 zaznamenali prvých 7 prípadov juhoafrickej mutácie, ktorú podľa BBC prvýkrát zaevidovali v Juhoafrickej republike v októbri roku 2020.

Aktuálne sa nedá s istotou povedať, či je priebeh ochorenia COVID-19 v prípade juhoafrického variantu horší ako pri pôvodnom koronavíruse z Wu-chanu. Vieme však, že pred juhoafrickou mutáciou nemusia byť chránení ani ľudia, ktorí už koronavírus prekonali.

Tým, že juhoafrický variant uteká pred imunitným systémom, je to akoby začiatok epidémie v rámci pandémie. Pretože aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, môžu byť znova nakazení. Môžeme predpokladať, že priebeh ochorenia by mohol byť pri juhoafrickej verzii ťažší. Momentálne však nie je štúdia, ktorá by to priamo dokazovala,“ povedal pre REFRESHER Pavol Čekan, biochemik a CEO firmy MultiplexDX.

Možnosť opätovného nakazenia potvrdil aj farmaceut Marek Kajan, ktorý pracuje vo Švajčiarsku pre farmaceutickú spoločnosť na pozícii Senior Global Dictionary Analyst. „Prvotné štúdie naznačujú, že juhoafrický variant môže unikať imunitnému systému a protilátkam, ktoré si telo vytvorilo po prekonaní COVID-19. Mohlo by teda nastať opätovné nakazenie sa novým variantom,“ vysvetlil.

Odporúčané
Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor) Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor) 22. novembra 2020, 12:31

Britská a juhoafrická mutácia a ich riziká

Juhoafrický variant je infekčnejší ako koronavírus z Wu-chanu, ale neviem o koľko. O britskej mutácii však existuje veľmi dobrá štúdia, ktorá poukázala na to, že tento variant je infekčnejší o 30 až 70 %,“ uviedol Pavol Čekan.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95669 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké sú rozdiely medzi britskou a juhoafrickou verziou
  • Čo vieme o ich infekčnosti
  • Čo spôsobuje pri juhoafrickom variante vyššiu šancu na infikovanie
  • Do koľkých krajín sa už stihol zmutovaný vírus z Južnej Afriky rozšíriť
  • Ako je na tom v súčasnosti Slovensko s očkovaním
Späť
Zdieľať
Diskusia