Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2020, 12:31
Čas čítania 10:00
Jakub Paulík

Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor)

Pavol Čekan: Budúce leto bude už také, ako si všetci pamätáme (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Ako môže stav pandémie zhoršiť protest zo 17. novembra? A kedy sa vráti Slovensko do normálneho režimu? S vedcom Pavlom Čekanom sme prebrali viaceré aktuálne témy týkajúce sa koronavírusu.

Biochemik a CEO firmy MultiplexDX Pavol Čekan sa stal počas pandémie koronavírusu na Slovensku jednou z najvýraznejších vedeckých osobností. Jeho spoločnosť vyvinula PCR test, pričom 250 000 kusov darovala štátu.

MultiplexDX tiež nedávno vytvoril test, ktorý dokáže rozlíšiť koronavírus od chrípky. Ten môže pomôcť v prichádzajúcom období, keď ľudom hrozí takzvaná superinfekcia (kombinácia chrípky a Covidu-19)

V rozhovore sme so špičkovým vedcom rozoberali úspešnosť plošného testovania antigénovými testami, či už vláda premýšľa nad jeho semaforom testov (aplikácia rôznych testov na oblasti s odlišnou zamorenosťou) a prečo sa podľa neho s Igorom Matovičom vhodne dopĺňajú.

Spýtali sme sa ho aj na to, či protest zo 17. novembra zhorší pandémiu na Slovensku, čo vraví na súčasné uvoľňovanie opatrení, kedy by sme mohli v našej krajine očakávať vakcínu a čo vraví na povinné očkovanie. Rozprávali sme sa tiež o tom, kedy by sme sa mohli vrátiť do „normálneho režimu“.

Odporúčané
Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) 11. septembra 2020, 10:15
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako hodnotí celoplošné testovanie antigénovými testami a prečo malo na Orave obrovský úspech
  • Prečo nám môže protest zo 17. novembra zhoršiť pandemickú situáciu a pokaziť sviatky
  • Do akého obdobia by sa mohlo šírenie vírusu z protestu preukázať
  • Čo povedal o vzťahu k Igorovi Matovičovi
  • Ako vníma posledné zmierňovanie opatrení

Pavol Čekan
Pavol Čekan Zdroj: TASR - Martin Baumann

Od plošného testovania na Slovensku ubehli vyše dva týždne. Viete nám povedať, aký vplyv malo na súčasný vývoj pandémie?

To, že vidíme sploštenie krivky, je súhrn čiastkového lockdownu, ktorý máme od októbra, ale aj plošného testovania. Čiastkový lockdown výrazne znížil mobilitu ľudí, a to napríklad tým, že žiaci základných škôl, stredoškoláci a vysokoškoláci prešli na dištančnú výučbu. Ale samozrejme, aj celoplošné testovanie malo vplyv na sploštenie krivky. Nevieme však presne určiť, v akom pomere to je.

Otázkou zostáva, či nám viac pomohol čiastkový lockdown alebo celoplošné testovanie. V každom prípade sa plošné testovanie v najviac zasiahnutých regiónov ukázalo ako veľmi efektívne. Ak si vezmeme, že Bratislava je ako región na tom dobre a Orava na tom bola zle, tak plošné testovanie na Orave – a hlavne opakovanie testovania – dostalo oravské okresy na úroveň Bratislavy.

Hodnotíte teda pozitívne celoplošné testovanie ako také, alebo skôr Oravu, kde úroveň zamorenosti značne klesla?

Keď sme robili celoplošné testovanie na Slovensku, tak sme tieto informácie nemali. Teraz, keď už nimi disponujeme, vieme, že by nebolo vhodné celoplošné testovanie robiť týmto spôsobom. Vidím tam teda isté chyby.

Čo tým konkrétne myslíte?

To, že antigénové testy najlepšie zaberajú v najviac zamorených oblastiach. Netreba ich však používať všade.

Odporúčané
Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor) Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor) 27. marca 2020, 12:23

Takže antigénové testy nie sú vhodné pre oblasti s nízkou zamorenosťou. Na to ste vlastne nedávno poukázali aj na Facebooku, keď ste zverejnili semafor testov, ktorý by odlišoval spôsoby testovania podľa aktuálnej pandemickej situácie v regiónoch. Predostreli ste tento návrh aj vláde?A prečo by som to robil? (smiech) Ja som to predostrel verejnosti ako taký nápad. Myslím si, že v dnešnej dobe sa veľa vecí rieši na sociálnych sieťach. Kompetentní ľudia si tento semafor testov už prečítali. Takže nie, konkrétne ja osobne som tento návrh nešiel predstaviť vláde, ale viem, že sa o ňom už diskutuje.

Z pohľadu laika mi testovanie s ohľadom na situáciu v regiónoch dáva zmysel. Prečo ho teda na Slovensku neaplikujeme?

Treba samozrejme povedať, že tento semafor testov vzišiel aj z výsledkov celoplošného testovania a určitého technologického pokroku. Pohrával som sa s ním posledné týždne, takže je to stále novinka. Aktuálne by sme teda mali začať pracovať na tom, ako test semaforov zakomponovať do systému, ktorý tu teraz máme.

Semafor testov ukazuje, že kľúčovým bojom proti pandémii môže byť práve diverzifikácia testov. Pre najzamorenejšie oblasti je vhodný antigénový test. Tam, kde môžeme ľudí pretestovať aj každý tretí deň. Nepotrebujeme tam žiadnu chirurgickú presnosť.

Tam, kde vznikne ohnisko a potrebujeme ho pretestovať, ale vzniklo v zelenej či oranžovej v zóne, a nie v zamorenej oblasti, je vhodný LAMP test. V zelených regiónoch, kde treba testovať presne, je potrebný PCR test. Takže diverzifikácia testov by mala spočívať v inteligentom používaní všetkých druhov testov, ktoré môžeme mať a máme na Slovensku k dispozícii.

Pavol Čekan a Igor Matovič
Pavol Čekan a Igor Matovič Zdroj: TASR - Martin Baumann

Na margo vašich výrokov, že antigénové testy nie sú efektívne do každej oblasti, vás Igor Matovič trochu podpichol so slovami, že antigénový test je konkurenciou PCR, a preto ste poukazovali na jeho nedostatky. Čo ste si po tejto nevhodnej kritike pomysleli?

Nič také som si nepomyslel, nebral som to nejak osobne. My sme výrobcovia PCR testov a za takúto pozitívnu reklamu Igorovi Matovičovi pekne ďakujem. Akurát si myslím, že antigénový test nie je konkurenciou PCR testov. Tieto testy si navzájom nekonkurujú, ale naopak sa krásne dopĺňajú. Myslím si, že sa navzájom dopĺňajú tak, ako ja s Igorom Matovičom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91319 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môžeme zasiahnuť proti superinfekcii
  • Čo si myslí o povinnom očkovaní
  • Koľko % ľudí by sa malo zaočkovať, aby sme dosiahli žiadaný efekt
  • Kedy budeme podľa Pavola Čekana fungovať v režime, ktorý sme mali pred pandémiou
  • Prečo nechcel zatiaľ prezradiť cenu testu, ktorý rozlíši Covid-19 od chrípky
Domov
Zdieľať
Diskusia