Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 9:47
Čas čítania 1:23
Lukáš Čelka

Africká krajina vyhlasuje epidémiu eboly. Novým ohniskom nákazy bol pohreb zdravotnej sestry

NEWS AFRIKA
Uložiť Uložené

V západnej Afrike zomrelo na ebolu medzi rokmi 2013 až 2016 viac ako 11 000 ľudí.

Guinea oficiálne vyhlásila, že v krajine riešia epidémiu eboly. Doposiaľ zaznamenali minimálne tri nové úmrtia na tento vírus. Okrem nich ochoreli aj ďalší štyria ľudia, ktorí javia príznaky vírusu - trpia hnačkami, zvracaním a krvácaním. Všetci, vrátane mŕtvych aj príznakových, sa zúčastnili jedného pohrebu, informoval o tom portál BBC.

V západnej Afrike zomrelo počas epidémie eboly medzi rokmi 2013 až 2016 viac ako  

 11 000 ľudí. V reakcii na túto epidémiu bolo vyskúšaných niekoľko vakcín, ktoré sa odvtedy úspešne používajú na boj proti prepuknutiu vírusu v Konžskej demokratickej republike.

„WHO  (Svetová zdravotnícka organizácia) je v plnej pohotovosti a v kontakte s výrobcom vakcíny, aby mohol čo najrýchlejšie sprístupniť potrebné dávky, na pomoc proti boju s epidémiou," vyjadril sa Alfreda Georga Ki-Zerba, zástupca WHO v Guineji.

Prvé ohnisko, počiatok epidémie

Ebola sa mala v Guinei začať šíriť na pohrebe zdravotnej sestry, ktorá zomrela 28. januára. 

Komunitné pohreby, pri ktorých ľudia pomáhajú umývať telo zosnulej osoby, môžu byť kľúčovým spôsobom šírenia eboly v počiatočných štádiách vypuknutia epidémie.

Telá obetí sú totiž obzvlášť toxické. Inkubačná doba môže trvať dva dni až tri týždne.
Ebola sa prenáša na ľudí z infikovaných zvierat, ako sú šimpanzy, netopiere a lesné antilopy. Práve nedomestikované lesné zvieratá lovené na ľudskú spotrebu sa považujú za zdroj vírusu. Ten sa medzi ľuďmi šíri priamym kontaktom s infikovanou krvou, telesnými tekutinami, orgánmi alebo nepriamo kontaktom s kontaminovaným prostredím.

Odporúčané
Poslanec strany Sme Rodina: Nebudem hlasovať za nezmyselné predĺženie núdzového stavu, som za otvorenie obchodov Poslanec strany Sme Rodina: Nebudem hlasovať za nezmyselné predĺženie núdzového stavu, som za otvorenie obchodov 15. februára 2021, 8:19


Všetci, ktorí sa infikovali na  pohrebe zdravotnej sestry, boli vo veku nad 25 rokov. Po krízovom štábe ešte v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že všetky prípady boli ojedinelé, pričom sledovanie kontaktov stále pokračuje. 

Susedia Guinei sú opatrní

Vzhľadom na cezhraničný obchod medzi Guinejou, Libériou a Sierrou Leone a ich relatívne slabým systémom zdravotnej starostlivosti existujú obavy, že by sa ohnisko mohlo rozšíriť. Libérijský prezident George Weah upozornil zdravotnícke orgány na zvýšenú pohotovosť.

Čo je to vlastne ebola:
  • Ebola je vírus, ktorý spočiatku spôsobuje náhlu horúčku, silnú slabosť, bolesti svalov a bolesť hrdla
  • V ďalšom štádiu vírusu trpia infikovaní zvracaním, hnačkami, vnútorným aj vonkajším krvácaním
  • Ebola sa prenáša priamym kontaktom s porušenou pokožkou, ústami, nosom, krvou, zvratkami, výkalmi alebo telesnými tekutinami osôb nakazených ebolou
  • Infikovaní zomierajú na dehydratáciu a zlyhanie viacerých orgánov
Domov
Zdieľať
Diskusia