Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 7:41
Čas čítania 0:50
Marián Mauik Biel

Ľudia s kardiostimulátorom by mali byť pri používaní iPhone 12 opatrní. Počas výskumu ho po priložení na hruď dokázal zastaviť

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Apple nakoniec predsa vydalo upozornenie, že magnety v iPhonoch 12 môžu mať vplyv na chod elektronických implantátov.

Jednou z nových funkcií iPhonov radu 12 je MagSafe. Ide o zakomponovanie magnetov do zariadenia na jednoduchšie pripojenie napájacieho kábla. MagSafe kedysi využívali aj MacBooky. V iPhonoch 12 sa týmto spôsobom pripája bezdrôtová nabíjačka. Nová štúdia ale poukazuje na to, že pre niektorých majiteľov iPhonov to nemusí byť až taká výhoda.

Odporúčané
Galaxy S21 Ultra verzus iPhone 12 Pro Max. Ako vyzerá súboj titánov na papieri? Galaxy S21 Ultra verzus iPhone 12 Pro Max. Ako vyzerá súboj titánov na papieri? 26. januára 2021, 20:48

Už pri uvedení nových iPhonov 12 sa objavili otázky, či magnet v mobilnom zariadení nebude mať nejaký vplyv na ľudský organizmus. Apple vtedy nereagoval a oficiálne stanovisko bolo, že ich zariadenia sú bezpečné.

Štúdia ukazuje ako kardiostimulátor pozastavil činnosť pre prítomnosť magnetu. Pritom mal pacient iba iPhone 12 na hrudníku.
Štúdia ukazuje ako kardiostimulátor pozastavil činnosť pre prítomnosť magnetu. Pritom mal pacient iba iPhone 12 na hrudníku. Zdroj: heartrhythmjournal.com

Začiatkom roka však Heart Rhythm Society uverejnilo štúdiu trojice lekárov, ktorá poukazuje na to, že spomínané telefóny cez ich NFC cievku pre 15W bezdrôtové nabíjanie a magnety MagSafe vytvárajú elektromagnetické pole, na ktoré zareagoval implantovaný kardiostimulátor.

Priložený iPhone 12 Pro na hrudník dokonca spôsobil dočasné pozastavenie fungovania kardiostimulátora.

Pravdepodobne na to Apple zareagoval a na svojom webe aktualizoval informácie ohľadom MagSafe iPhonov a medicínskych zariadení citlivých na elektromagnetické polia.

Zloženie MagSafe a bezdrôtového nabíjania v iPhonoch 12
Zloženie MagSafe a bezdrôtového nabíjania v iPhonoch 12 Zdroj: Apple

Americká firma stále tvrdí, že iPhony 12 nepredstavujú riziko. Niektoré medicínske zariadenia však obsahujú senzory, ktoré môžu reagovať na magnety a rádiovysielače v priamej blízkosti. Preto odporúčajú používať ich mobily minimálne 15 cm od oblasti, kde sa takéto zariadenie v tele nachádza. Pri bezdrôtovom nabíjaní táto vzdialenosť má byť minimálne 30 cm.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

V každom prípade, všetky smartfóny vyžarujú elektromagnetické pole a nemusia mať ani špeciálne magnetické držiaky nabíjačiek a preto by ich mali pacienti s rôznymi implantátmi používať opatrnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia