Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2021, 9:30
Čas čítania 5:35
Daniel Mikolášik

Americký politik sa pre obvinenia z korupcie zastrelil počas tlačovky. O 20 rokov neskôr zistili, že bol nevinný

HISTÓRIA SAMOVRAŽDA SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ USA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Robert Budd Dwyer koncom 80. rokov spáchal samovraždu v priamom prenose, aby sa vyhol väzeniu. Až v roku 2010 vyšlo na povrch, že bol obvinený neprávom.

Hrozilo mu 55-ročné väzenie a pokuta 300 000 dolárov. Deň predtým, ako ho mali definitívne odsúdiť, usporiadal tlačovú konferenciu. Prítomní novinári, televízne štáby a dokonca ani jeho najbližší radcovia vtedy netušili, že na tento deň nikdy v živote nezabudnú. Americký politik Robert Budd Dwyer totiž v priamom prenose pred očami verejnosti spáchal samovraždu.

V týchto dňoch prešlo už 34 rokov od jeho smrti. Prípad, v rámci ktorého bol Dwyer obvinený z korupcie, sprisahania, poštových podvodov, krivej prísahy a z podpory vydierania, nikdy neobjasnili. Až po 23 rokoch sa kľúčový svedok priznal, že vo svojej výpovedi klamal a R. B. Dwyer bol v skutočnosti neprávom obvinený.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo písal v liste prezidentovi deň pred samovraždou
  • Aká bola atmosféra na Dwyerovej tlačovej konferencii v momente, keď z obálky vytiahol revolver
  • Kvôli čomu ho odsúdili
  • Prečo odmietol dohodu o vine a treste, vďaka čomu by si namiesto 55 rokov vo väzení odsedel len 5-ročný trest
  • Aké boli jeho posledné slová pred smrťou
  • Aké citlivé zábery v osudný deň odvysielali prítomné televízie
  • Ako sa o Dwyerovej smrti dozvedel jeho syn

Úspešná politická kariéra a ambícia stať sa prezidentom USA

Robert Budd Dwyer sa narodil 21. novembra 1939 v meste Saint Charles v americkom štáte Missouri. Hneď po tom, ako v roku 1961 úspešne ukončil štúdium politológie a účtovníctva a následne odpromoval na univerzite Allegheny College v Meadville, začal byť veľmi aktívny v lokálnej politike.

V roku 1964 bol za republikánsku stranu zvolený do pennsylvánskej Snemovne reprezentantov, kde si opakovane získaval priazeň, vďaka čomu tam zotrval až 6 rokov, čo sú tri volebné obdobia. Skončil až po tom, ako sa rozhodol kandidovať do senátu v Pennsylvánii. To sa mu aj úspešne podarilo.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Členom senátu bol až do roku 1981, kým neprišiel ešte väčší politický úspech. V tomto roku sa totiž stal 30. pokladníkom štátu Pennsylvánia. Mnohí historici sa podľa Stark Insider zhodujú, že nebyť jeho osudného škandálu, Dwyer mal našliapnuté na úspešnú kariéru guvernéra Pennsylvánie s ašpiráciou až na prezidenta Spojených štátov.

Fotografia zo 70. rokov, na ktorej sa nachádza Dwyer (vpravo) s vtedajším americkým prezidentom Geraldom Fordom.
Fotografia zo 70. rokov, na ktorej sa nachádza Dwyer (vpravo) s vtedajším americkým prezidentom Geraldom Fordom. Zdroj: Wikimedia

Obvinenia z korupcie a trúfalá istota, že preukáže svoju nevinu

Počas svojho druhého volebného obdobia na poste pokladníka štátu, čo je ekvivalentom slovenskej pozície ministra financií, prišiel vtedajšiemu guvernérovi Pennsylvánie Dickovi Thornburgovi anonymný list. V ňom mali byť zložito rozpísané podrobnosti o korupcii, v rámci ktorej mal byť podplatený aj Dwyer.

Odporúčané
Žiga na Hlas-SD neprispel ako jediný z predsedníctva strany. Pellegriniho transparentné financie dopadli inak, než sľuboval Žiga na Hlas-SD neprispel ako jediný z predsedníctva strany. Pellegriniho transparentné financie dopadli inak, než sľuboval 12. januára 2021, 9:35

Ako uvádza ati, v roku 1984 pennsylvánsky úradníci objavili závažné pochybnosti o verejnom obstarávaní. Niektorí zo štátnych zamestnancov mali byť totiž podplatení  kalifornskou účtovníckou firmou Computer Technology Associates, ktorej mali vyplatiť pohľadávky vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

O lukratívnu štátnu zákazku mali vtedy záujem mnohé účtovnícke firmy, no vďaka podplateniu ju vyhrala práve spomínaná CTA. V anonymnom liste s podrobnými údajmi o pochybnom výberovom konaní zaznelo aj meno Dwyera, ktorý mal byť jedným z hlavným skorumpovaných aktérov. 

Článok z novín, ktorý v tom čase písal o údajnej korupcii R. B. Dwyera.
Článok z novín, ktorý v tom čase písal o údajnej korupcii R. B. Dwyera. Zdroj: YouTube (EightyFourFilms)

Dwyera však obvinenia voči jeho osobe rozhorčili a všetky do jedného poprel. Žiadnu províziu od Computer Technology Associates vraj nedostal a niekoľkokrát svoju nevinu zdôraznil. Aj napriek tomu bol spoločne s ďalšími menovanými osobami v tomto prípade obvinený. Federálni prokurátori boli zhovievaví a ponúkli mu dohodu o vine a treste, vďaka čomu by si výrazným spôsobom znížil trest.

Ak by sa priznal k úplatkom, dobrovoľne rezignoval z postu, svedčil by proti ďalším obvineným osobám a pomohol tak s vyšetrovaním, súd by mu bol ochotný znížiť trest z 55 rokov na 5-ročné väzenie. To však Dwyer odmietol. Bol si totiž istý, že dokáže preukázať pred súdom svoju nevinu. 

Odporúčané
Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek 12. januára 2021, 14:41

Prezidenta Spojených štátov žiadal o milosť

Nepočítal s tým, že 18. decembra 1986 ho súd uzná vinným z 11 prípadov sprisahania, poštových podvodov, krivej prísahy a za podporu vydierania. Rozsudok mali vyhlásiť 23. januára 1987. Okrem vysokého trestu – 55 rokov za mrežami, mu mal súd udeliť aj pokutu vo výške 300-tisíc amerických dolárov.

Keď Dwyer pochopil, že bolo od neho trúfalé domnievať sa, že pred súdom bude vedieť dokázať svoju nevinu, rozhodol sa apelovať na samotného prezidenta Spojených štátov, ktorým bol vtedy tiež republikán – Ronald Reagan.

Napísal mu preto list, v ktorom prezidenta žiadal o milosť a uvádzal, že je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby. Zavolal senátorovi Arlenovi Specterovi, ktorý mal list prezidentovi odovzdať. Senátor mu však odpovedal, že je to „nereálne“, aby dostal prezidentskú milosť, pretože ešte ešte nebol oficiálne odsúdený.

List, v ktorom Dwyer prosil prezidenta Ronalda Reagana o milosť.
List, v ktorom Dwyer prosil prezidenta Ronalda Reagana o milosť. Zdroj: Web.archive.com

Posledná tlačovka

Podľa platných pennsylvánskych zákonov nebolo možné Dwyera odvolať z funkcie, kým ho 23. januára definitívne neodsúdia. Deň pred oficiálnym rozsudkom, po ktorom mali Dwyerove kroky viesť rovno za mreže, preto ešte ako stále platný pokladník štátu zvolal vo svojej kancelárii v Harrisburgu tlačovú konferenciu. Svoju poslednú v úrade. A tiež poslednú v živote. 

Odporúčané
Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk 17. februára 2024, 9:30

„Teší ma, že som bol s Jo (jeho manželka Joanne Grappy, pozn. red.) tak dlho, tých 20 rokov bolo úžasných. Zajtra to bude ťažké a dúfam, že to zvládnem,“ napísal na kúsok papiera v noci pred tlačovou konferenciou.

Ako uvádza aj dokument s názvom Čestný muž: Život R. Budd Dwyera, ktorý sa zaoberá životom a predovšetkým poslednými chvíľami 30. pokladníka štátu Pennsylvánia, jeho príhovor počas tlačovky na druhý deň ráno trval približne pol hodinu a bolo na ňom vidieť veľkú nervozitu.

smrť
Zdroj: Eighty Four Films, LLC

Mnohí si mysleli, že konferenciu zvolal kvôli jeho rezignácii. Dwyer ju však zvolal za účelom objasnenia prípadu. Body, o ktoré sa opieral, mal napísané na 21 stranách papierov, z ktorých čítal. Približne v polovici prejavu sa niektorí novinári zdvihli a chceli odísť, Dwyer si to všimol a povedal, aby zostali, pretože ešte neskončil. Napokon sa dostal až na poslednú stranu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93456 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa nachádzalo v troch záhadných obálkach, ktoré tesne pred smrťou rozdal svojim asistentom
  • Čo sa dialo tesne po výstrele
  • Ako sa po dvadsiatich rokoch ukázalo, že Dwyer bol neprávom obvinený
  • Čo odkázal svojej rodine
  • Akým spôsobom to mal Dwyer celé premyslené tak, aby z toho jeho pozostalí vyšli čo najlepšie 
  • Aké odškodné získala jeho manželka
Domov
Zdieľať
Diskusia