Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2021, 9:35
Čas čítania 3:54
Vladimíra Púpavová

Žiga na Hlas-SD neprispel ako jediný z predsedníctva strany. Pellegriniho transparentné financie dopadli inak, než sľuboval

Žiga na Hlas-SD neprispel ako jediný z predsedníctva strany. Pellegriniho transparentné financie dopadli inak, než sľuboval
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
POLITIKA PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Transparentný účet sa nekoná. Peter Žiga neprispieva, za to sa jeho obvineniu venuje NAKA a tlačové oddelenie nám neodpovedá na otázky. Ako vyzeral polrok novej strany Hlas-SD.

Ešte v júni minulého roka sa na brehu Dunaja konala tlačová konferencia, ktorá veľkolepo predstavovala plány bývalého premiéra Petra Pellegriniho. Po tom, čo opustil opozičnú stranu Smer-SD si so sebou zobral aj svojich desiatich poslaneckých kolegov a pracovne ich označil ako „Pelleho jedenástku“. Na tomto meetingu deklaroval, že po zaregistrovaní strany vytvoria aj transparentný účet, kde prispejú všetci jedenásti.

Odporúčané
Matovič blokuje na Facebooku Slovákov: Nechcem tam idiotov, čo šíria nadávky, ak by som mal čas, vyblokujem všetkých primitívov Matovič blokuje na Facebooku Slovákov: Nechcem tam idiotov, čo šíria nadávky, ak by som mal čas, vyblokujem všetkých primitívov 4. januára 2021, 8:20

O polroka neskôr sa toho zmenilo omnoho viac, ako len to, že pribudol oficiálny názov strany Hlas-SD, ktorý bol evidentne inšpirovaný bývalou stranou expremiéra. Okrem zvláštneho „zmiznutia“ Petra Žigu zo všetkých aktivít strany, sa zrejme ani ten transparentný účet nekoná. Hlas má vlastnú predstavu o otvorených financiách.

Rozprávka o transparentnom účte

Otázka novinárov, kedy vznikne transparentný účet sprevádzala takmer každú tlačovú konferenciu Hlasu. Až pred prvým slávnostným snemom strany, ktorý sa konal 28. novembra, sa poslanec Matúš Šutaj Eštok vyjadril, že strana má zriadený účet v Slovenskej sporiteľni. O jeho transparentnosti sa už nevyjadroval. Pritom jeho šéf ešte 17. júna hovoril s odhodlaním: „Okamžite, ako nám bude pridelené IČO, otvoríme transparentný účet a budete o každej korune vedieť,“ tvrdil vtedy Pellegrini.

Peter Pellegrini, HLAS-SD
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zrejme nielen nesprávna mena je v tomto výroku chybná. Platné IČO má strana už od septembra, novembrové predsedníctvo za sebou a účet stále nedohľadateľný. Vzhľadom na to, že konkrétna banka je známa svojimi transparentnými účtami, je to prekvapivé.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93321 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je rozdiel medzi transparentným účtom a zverejnením financií.
  • Peter Žiga na stranu neprispel a prečo nie je už mesiac v médiách. 
  • Koľko financií zatiaľ získala strana Hlas-SD.
  • Čo môže strana robiť, ak jej nebudú vychádzať financie. 
  • Koľko príspevkov strany je nezverejnených. 
Domov
Zdieľať
Diskusia