Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021, 8:20
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Matovič blokuje na Facebooku Slovákov: Nechcem tam idiotov, čo šíria nadávky, ak by som mal čas, vyblokujem všetkých primitívov

NEWS FACEBOOK IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér má pocit, že jeho pracovný profil je v skutočnosti osobný a môže si na ňom robiť všetko, čo chce. Ústavný právnik to vidí inak.

Premiér Igor Matovič prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti často oznamuje novinky týkajúce sa opatrení a situácie na Slovensku. Stalo sa tak naposledy aj 31. decembra, keď verejnosti oznámil, že sa chystá o pár hodín mimoriadne rokovanie vlády, na ktorom sprísnia zákaz vychádzania. 

Tento status však nevideli všetci. Matovič má vo zvyku moderovať diskusiu pod svojimi príspevkami tak, že negatívne komentáre odstraňuje a ich autorov blokuje, aby nemohli ďalej prispievať ani zobrazovať príspevky. Práve spravovanie sociálnej siete premiéra bolo témou repotáže TV Noviny

Odporúčané
VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? 1. januára 2021, 10:32

Premiér Matovič nevidí problém v tom, keď robí čistky v diskusii. „To je môj Facebook a samozrejme, že keď je tam niekto primitívny a napíše vulgarizmy, načo by som tam takého človeka nechával?“ opýtal sa premiér redaktorky TV Markíza s tým, že na tomto profile má „rodinu a priateľov“. Pravdou je, že každý jeho príspevok má tisícky lajkov, komentárov a zdieľaní. Interakcie niekedy prekračujú číslo 10-tisíc. 

„Ak by som mal čas, všetkých primitívov by som vyblokoval, lenže na to čas nemám, tak som zablokoval pár desiatok,“ dodal predseda vlády. Nemyslí si, že by sa podarilo nájsť právnika, ktorý by povedal, že na tomto pofile nemôže blokovať „idiotov, ktorí širia nadávky“.

Ústavný právnik Vincent Bujňák pripomína, že sociálna sieť je dnes vnímaná ako verejné fórum, kde si chodia občania po informácie o aktuálnej situácii. „Treba to vnímať aj v kontexte zákazu zhromažďovacieho práva. Keď nemá občan právo sa pokojne zhromažďovať a nemá ani právo vyjadriť svoj názor na sociálnej sieti na účte verejného činiteľa, ktorý je zodpovedný za opatrenia, potom aké má možnosti vyjadriť svoj názor?“ uvádza Bujňák.

Pripomína aj precedens zo Spojených štátov, kde súdy rozhodli, že Donald Trump nesmie blokovať svojich hejterov na Twitteri. 

Domov
Zdieľať
Diskusia