Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2021, 10:32
Čas čítania 2:53
Viktor Kniš

VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku?

NEWS LOCKDOWN OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od dnešného dňa platí minimálne do 24. januára na Slovensku tvrdý lockdown. Vláda posledný deň v roku zrušila niekoľko výnimiek zo zákazu vychádzania.

Pohybovať sa môžeme len v rámci okresu, je prísne zakázané stretávať sa s inými domácnosťami a zabudnúť môžeme aj na lyžiarske strediská. Od dnešného dňa do 24. januára platí na Slovensku tvrdý lockdown, ktorý vláda Igora Matoviča oznámila posledný deň v roku ako reakciu na extrémne vysoký prírastok viac ako 12-tisíc pozitívnych prípadov za jediný deň. 

Premiér poukázal na to, že koronavírusom je na Slovensku nakazený približne každý desiaty až dvadsiaty.  Alarmujúca je najmä situácia v nemocniciach, ktoré sú na pokraji svojich kapacít. 

„Slovensko je na základe Covid Automatu celé v čiernej zóne, stúpa nám aj percento pozitívnych testov zo všetkých testov, ktoré realizujeme. Momentálne je to viac ako 25 % v prípade PCR testov, v prípade AG testov je to viac ako 8,8 %,“ vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Dokedy sa musia všetci ubytovaní na Slovensku vrátiť z hotelov
  • Ako sa mení režim v kostoloch a v lyžiarskych strediskách
  • Ktoré výnimky zo zákazu vychádzania zostávajú v platnosti
  • Čo s bublinami, ktoré sme si počas sviatkov vytvorili
  • Ako bude do 24. januára vyzerať pracovný režim 
  • Čo znamená zákaz cestovania medzi okresmi
  • Ako sa sprísnenie dotkne reštaurácií
Igor Matovič, Ján Mikas
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prísny zákaz vychádzania – bubliny končia

Doterajšie bubliny sa rušiť nemusia, nesmú sa však vytvárať nové.  Ak sa však pretrhne kontakt rodín z bubliny, viac sa stretávať nemôžu.

Zo zákazu vychádzania majú výnimku len:

  • cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu, zamestnanci by v takom prípade mali mať potvrdenie od zamestnávateľa
  • cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb: potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok., povolené bude aj "venčenie", no len v okruhu 1000 metrov v okolí bydliska
  • cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie
  • cesta na pohreb, na ktorom sa môže zúčastniť len šesť osôb
  • cesta do poisťovne, banky, do servisu motorových vozidiel
  • cesta v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná
  • pobyt v prírode, no iba v rámci okresu, respektíve v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta
  • cesta za účelom vycestovania do zahraničia a cesta späť pri návrate zo zahraničia a cesta späť

Zatvárame kostoly aj lyžiarske strediská

Od dnešnej polnoci sú zatvorené aj všetky lyžiarske strediská na Slovensku. Rovnako sa zatvárajú aj všetky hotely. Ľudia, ktorí sa ubytovali v týchto zariadeniach ešte pred oznámením prísnejších opatrení, v nich môžu zostať do skončenia pobytu. Pobyt si však nemôžu predĺžiť a ubytovacie zariadenia nemôžu prijímať nových hostí. 

Hotely môžu pokračovať v prevádzkovaní až do skončenia pobytu posledného ubytovaného hosťa, avšak najneskôr do 10. januára 2021. 

Ruší sa aj výnimka zo zákazu vychádzania, na základe ktorej mohli Slováci chodiť na bohoslužby v obmedzenom režime. Všetky kostoly budú do 24. januára zatvorené. Online prenos bohoslužieb z kostolov je možný, „prenosový“ tím môže mať max. 6 osôb.

Platí zákaz cestovania medzi okresmi 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že platí aj zákaz cestovania medzi okresmi. Občan Slovenska musí byť schopný preukázať, prečo sa nachádza v inom okrese, ako je miesto jeho bydliska. Dôvodom môže byť napríklad cesta za prácou. Podľa Krajčího bude polícia kontrolovať hranice okresov námatkovo.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Zamestnanie bude povolené len formou „home office“. Výnimku budú mať zamestnanci vzhľadom na povahu ich práce a na základe rozhodnutia zamestnávateľa.

Ďalšie zatváranie sa týka aj reštaurácií

Na Slovensku sa zároveň uzatvorili servisy a požičovne lyží, lanové dráhy a vleky. Taktiež sa zatvárajú aj predajne živých rýb a predaj živých stromčekov v exteriéri.


Od 1. januára bude platiť aj zákaz konzumovania jedál a nápojov vo vnútorných aj vonkajších častiach prevádzky či v jej blízkosti.


Krst, sobáš či pohreb vrátane ich iných civilných verzií je možné organizovať do šesť osôb.

Čo sa nemení – pásky na regáloch zostávajú, do škôl sa radšej nechystajte

Od 1. januára zostanú na Slovensku otvorené len „esenciálne obchody a služby”. Bude platiť pravidlo na obmedzený počet ľudí – 1 človek na 15 metrov štvorcových. V platnosti zostávajú nákupné hodiny pre seniorov, tí však môžu nakupovať aj mimo vyhradených hodín od 9 do 11 ráno.

V platnosti zostane aj pravidlo týkajúce sa veľkooobchodných reťazcov (Tesco, Kaufland, Lidl, Billa), ktoré predávajú okrem potravín či drogérie aj zmiešaný tovar. Ten zatiaľ stále nie je možné predávať.

Školy budú zatvorené minimálne do 24. januára, následne bude vláda vyhodnocovať situáciu na základe COVID automatu buď regionálne, ak bude situácia lepšia alebo plošne, ak bude horšia. Minister školstva avizoval plán s plošným testovanim žiakov, pre ktorých si vyčlenili antigénové testy.

Domov
Zdieľať
Diskusia