Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2021, 14:41
Čas čítania 5:00
Viktor Kniš

Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Marian Kočner si dnes vypočul prvé právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu. Na krku má však niekoľko ďalších obvinení a jednu obžalobu.

Marian Kočner a Pavol Rusko dostali za falšovanie zmeniek TV Markíza trest 19 rokov vo väzení, Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur. Rozhodol o tom Najvyšší súd. „NS dospel k záveru, že v posudzovanej veci bolo preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali obžalovaní,“ uviedla sudkyňa Alena Šišková.

Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic, ktorý kandiduje na špeciálneho prokurátora, skonštatoval, že dnes spravodlivosť vyhrala. „Ale je to len začiatok. Je to dobrý boj, a nesmieme ho nikdy, nikdy vzdať,“ dodal. Obhajca Kočnera aj Ruska Marek Para už avizoval podanie dovolania, pretože s niektorými závermi nesúhlasia.

Prokurátor a kandidát na špeciálneho prokurátora Ján Šanta považuje zmenkovú kauzu za najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície. „Tresty po 19 rokov nepodmienečne sú skutočne exemplárne, zákonné a spravodlivé,“ dodal. 

„Spravodlivosť rozhodla,“ uviedol na sociálnej sieti predseda vlády Igor Matovič. 

Samotné rozhodovanie na Najvyššom súde presunuli z decembra, keď sa Pavol Rusko neúspešne vyhovoril, že ho niekto polial kyselinou pri večernom behu len pár hodín pred verejným zasadnutím. Následne ho zobrali do väzby s prelepenými očami. Strávil tam Vianoce aj Silvester. „Zdravšieho Ruska som nikdy nevidel,“ vyhlásil prokurátor Ján Šanta, ktorý obom navrhol 20-ročný trest a prepadnutie majetku. 

Pôvodne mal Pavol Rusko na nohe sledovací náramok, keďže je obžalovaný aj v prípade objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo kvôli zmenkám zablokovali Spojené štáty Kočnerovi skoro celý majetok 
  • Akým spôsobom chceli obrať Kočner a Rusko Markízu. O 69 miliónov a prečo boli naivní, keď si mysleli, že sa im to podarí
  • Čo si o falšovaní zmeniek písal Kočner cez Threemu 
  • Ako prebiehal tento proces a čo bude jeho uzavretie znamenať pre Kočnerovu „kariéru“ trestaného človeka
  • Aké ďalšie a väčšie problémy môžu začať Kočnera trápiť už teraz

Ako chceli obrať Markízu o 69 miliónov 

Marian Kočner zastupujúci firmu Správa a inkaso zmeniek od roku 2015 vymáhal milióny eur od TV Markíza – na základe štyroch zmeniek, ktoré vraj Pavol Rusko podpísal v roku 2000 v prospech Mariana Kočnera a Štefana Ágha s cieľom urovnať spomínaný spor s ich firmou Gamatex. Rusko bol v tom čase riaditeľom komerčnej televízie.

Podľa obžaloby podpísali Kočner a Rusko predmetné zmenky v roku 2014. Dva roky s vymáhaním peňazí čakali, pretože po takom dlhom období už nie je možné odborným posudkom odhadnúť vek atramentu.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Dohromady malo ísť približne o 69 miliónov eur, na ktorých vyplatení dnes už uväznený Kočner trval v rokoch 2016 a 2017. Peniaze od Markízy paradoxne vymáhal súdne. Pavol Rusko pred Špecializovaným trestným súdom použil ako jeden z argumentov aj to, že by neboli takí hlúpi a neniesli by sfalšované zmenky na súd. 

Všetkých troch hlavných aktérov obvinili v roku 2018, Kočnera v júni tohto roku zobrali do väzby, kde je už približne 30 mesiacov. 

Záznamy o zmenkách neexistujú v účtovníctve Kočnerovej firmy ani v Markíze. Rusko tvrdí, že to bolo vraj preto, aby ho neohrozovalo podsvetie.

Znalci skúmali vývoj podpisov Pavla Ruska na základe stoviek vzorov zo zmlúv. Znalkyňa Straková potvrdila, že tieto podpisy bývalého riaditeľa Markízy nemohli vzniknúť pred rokom 2013. Pavol Rusko tvrdil, že sa na zmenky za vtedajších 500 miliónov korún podpísal v roku 2000 inak ako na iných zmluvách, pretože bol v strese. Obával sa, že to v podsvetí vyvolá vojnu o peniaze.

Zmenky
Zdroj: TASR

Usvedčiť ich pomohla Threema, Peter Tóth

V prospech Kočnera a Ruska nehovorili žiadne dôkazy vykonané na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde. Jediný, kto zatiaľ pred súdom potvrdil, že o zmenkách naozaj vie, je bývalá manželka Viera Rusková. Rusko tiež tvrdil, že o nich vedel aj zavraždený Ernest Valko.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92432 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo pre Kočnera znamená 19 ročný právoplatný trest v súvislosti s ďalšími kauzami, kde je obvinený
  • Aké dôkazy pomohli usvedčiť Kočnera a čo vypovedal Peter Tóth
  • Ako Kočner prišiel kvôli sporu s Markízou o veľkú časť majetku
  • Čo sú „slinoviny“ a kto je Slintoš
Domov
Zdieľať
Diskusia