Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2021, 11:30
Čas čítania 4:33
Katarína Danková

Od nákupných maniačok po uvedomelé aktivistky. Slovenky ti v podcaste poradia, ako si vyberať oblečenie a nezaťažovať planétu

Od nákupných maniačok po uvedomelé aktivistky. Slovenky ti v podcaste poradia, ako si vyberať oblečenie a nezaťažovať planétu
Zdroj: unsplash.com/CherieBirkner
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Prvý slovenský podcast, vďaka ktorému spoznáš príbeh svojho oblečenia. Na svedomí ho majú Natália a Zuzana. Čomu presne sa budú venovať, čo je ich motiváciou i cieľom sa dozvieš práve teraz. Ďalšie módne podcasty sme pre teba vypátrali tiež.

Meno Natália Pažická je na Slovensku čoraz známejšie. Mladá žena s chvályhodnou ambíciou zmeniť svet. Jej aktivity zahŕňajú ekológiu v rôznych odvetviach, od života bez plastov cez klímu až po udržateľnú módu.

Pravidelne sa zapája do výziev, ktoré sa snažia planétu oslobodiť od škodlivín v každej forme. Najväčším úspechom je petícia Klíma ťa potrebuje podpísaná doteraz viac ako 120-tisíc obyvateľmi Slovenska.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako a kedy sa autorky podcastu spoznali a rozhodli niečo zmeniť
  • Ako často budú vychádzať jednotlivé epizódy podcastu
  • Kde si ich môžeš vypočuť
  • Čo je cieľom tohto projektu
  • Ďalšie módne podcasty na Slovensku, ale i vo svete

Najnovšie sa Natália pustila do výroby podcastu, v ktorom chce odhaliť pôvod oblečenia. Spolu so Zuzanou Dutkovou budú šíriť povedomie o problematike módneho priemyslu a do detailov rozoberať zákulisie módy, kto, kde a ako sa odev vyrába. V spolupráci s Rádiom Expres je Fashion Session prvý slovenský podcast, ktorý rieši sociálny a environmentálny dopad.

Odporúčané
Naša planéta sa otepľuje závratným tempom, na vine sú ľudia. Slovenka Natália vysvetľuje, ako vznikajú klimatické zmeny Naša planéta sa otepľuje závratným tempom, na vine sú ľudia. Slovenka Natália vysvetľuje, ako vznikajú klimatické zmeny 5. februára 2020, 19:56

Fashion Session

V 23 minútovom Intro podcaste sa nám autorky chcú predstaviť, podeliť sa s ich životnou cestou a priblížiť, kedy a ako sa vlastne ich ekologická osveta začala. Zuzana, ktorá dlho nevedela nájsť plnohodnotný životný smer, svoj príbeh začala opisovať vytriedením skrine.

Pre niekoho možno banalita, no pre túto Slovenku to znamenalo veľmi veľa. Veľkým krokom vpred bolo aj založenie značky Dutka zaoberajúcej sa spracovaním zbytkového textilného odpadu. Aj práve jej šitím vreciek na ovocie a zeleninu začala slovenská bezobalová osveta.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 🐆 (@zuzanadi)

Zuzana stojí aj za slovenskou akciou Swap, teda výmenou oblečenia, ktorá svoju premiéru zažila v máji roku 2018. Aktuálne koučuje na Platforme udržateľnosti a o všetkých ďalších dôležitých míľnikoch jej života a rovnako o jej plánoch do budúcna sa dozvieš v podcaste.

Natáliin príbeh je trochu rozsiahlejší, ale niečo ti tiež prezradíme a snáď aj namotáme na počúvanie módneho podcastu. V 13-tich sa začala venovať modelingu a aj z toho dôvodu začala sledovať svetové trendy a obliekať sa štýlovejšie. Stala sa nákupnou maniačkou, stylistkou a začala blogovať. Paradoxne, svet modelingu a módy stojaci za všetkou tou krásou oblečenia, ktorú dovtedy podporovala aj ona, jej otvoril oči a odvtedy bojuje proti zbytočnej a masovej výrobe v módnom odvetví.

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

Aj preto sa dala na štúdium módy v Amsterdame s ambíciou zmeniť dlhodobo neudržateľný priemysel na udržateľný. Štúdium, workshopy a prednášky jej pomohli pochopiť, ako na to a aj vďaka tomu si už 4 roky nekúpila nič z fast fashion módy. Svoje poznatky chce šíriť ďalej prostredníctvom iniciatívy EIM a v súčasnosti aj podcastom Fashion Session.

Aktuálne si ho môžeš vypočuť na stránkach Soundcloudu, Podmazu ale i Spotify. Ako pravidelne bude podcast vychádzať nám prezradila samotná Natália: „Kvôli momentálnej pandemickej situácii hľadáme spôsoby, ako efektívne podcast nahrávať z domu. Avšak, podcast Fashion Session bude vychádzať pravidelne každý týždeň.“  Nepravidelne budú v podcaste hostia síce z rôznych, ale zato odborných sfér.

Slovenky, ktoré stoja za nápadom priblížiť dané témy aj mladým ľuďom, sa vydali modernou cestou zdieľania informácií. „Pracovala som s myšlienkou, že väčšina mladých ľudí si dnes informácie radšej vypočuje, ako prečíta. A tak prišli do popredia myšlienky začať nahrávať podcast alebo pravidelne nahrávať videá na YouTube,“ a tak Natália reagovala na aktuálne potreby spoločnosti s projektom Fashion Session. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa #everyindividualmatters™ (@nataliapazicka)

 

Približne pred dvomi rokmi sa autorky podcastu spoznali a ich vzájomné sympatie prerástli do kamarátstva. Podobné záujmy ich spojili vo viacerých projektoch a najnovšie je to téma udržateľnosti, v ktorej sa dokonale dopĺňajú. Ani jedna však nemá predchádzajúce skúsenosti s podcastovaním či moderovaním, ako vysvetľuje Natália: „Dlhšie nám trvalo zistiť, ako to uchopiť. Ako to urobiť informatívne, ale zároveň pútavé. Bolo tam niekoľko nepodarkov, no vďaka nim sme zistili, čo určite nefunguje a priblížili sa viac k tomu, čo naopak áno.“

Odporúčané
Slovenská stylistka LA/SKA neukazuje svoju tvár, oblečenie od nej milujú Nina Janová či Cynthia Tóthová Slovenská stylistka LA/SKA neukazuje svoju tvár, oblečenie od nej milujú Nina Janová či Cynthia Tóthová 26. marca 2024, 9:30

Čo týmto Slovenkám nechýba, sú vedomosti z oblasti ekológie, módneho priemyslu či udržateľnosti ako takej. Práve tieto znalosti chcú slovenskej verejnosti pútavou formou odovzdať. Dopad odevného priemyslu je obrovský, jeho správanie je dlhodobo neudržateľné a stále mnoho ľudí pred týmto problémom zatvára oči. Aj keď prioritnou témou bude módny priemysel, Natália a Zuzana veria, že práve to bude prvotný spúšťač k ďalším zmenách v životoch ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia