Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2020, 16:30
Čas čítania 5:54
Tímea Krauszová

15 pamätných fotiek z roku 2020: Rok, na ktorý chceme zabudnúť

KULTÚRA
Uložiť Uložené

My sme si zvolili novú vládu, Američania nového prezidenta, ale nikto nehlasoval za pandémiu. Napriek tomu zmenila všetko v našich životoch.

Sú roky, na ktoré jednoducho nezabúdame. Začiatkom roka 2020 sme bujaro oslavovali začiatok nového desaťročia a so zadržaným dychom sledovali najväčší súdny proces v histórii samostatného Slovenska. Ani vo sne by nám nenapadlo, že spočiatku nenápadný nový koronavírus zmení náš život od základov.

Celosvetová pandémia však nie je jediným pamätným momentom roku 2020. Aj preto sme pre teba pripravili výber najdôležitejších či najzaujímavejších fotografií, ktoré vystihujú uplynulý rok. Zaspomínaj si spolu s nami, raz a naposledy, než vykročíme do (snáď už) normálneho a bezpečnejšieho roka 2021. 

Odporúčané
5 kníh, ktoré ťa počas vianočného lockdownu rozosmejú a donútia premýšľať nad niečím iným ako koronavírusom 5 kníh, ktoré ťa počas vianočného lockdownu rozosmejú a donútia premýšľať nad niečím iným ako koronavírusom 24. decembra 2020, 12:30

Novoročné oslavy vystriedali mrazivé správy o novom víruse

Čínsky lekár Li Wen-liang, ktorý ako prvý varoval pred koronavírusom, čelil spočiatku nátlaku zo strany úradov a policajnej šikane. Wen-liang dostal napomenutie za varovanie pred vírusom a neskôr na následky choroby COVID-19 zomrel. Čína spravila začiatkom februára veľmi nezvyčajný krok, keď napomenutie odvolala. Oficiálna mediálna správa uviedla, že polícia vo Wu-chane odvolala napomenutie, ktoré zahŕňalo hrozbu zatknutia a ospravedlnila sa jeho rodine.

 Na archívnej snímke z 3. februára 2020 čínsky lekár Li Wen-liang počas hospitalizácie v nemocnici v čínskom Wu-chane.
Na archívnej snímke z 3. februára 2020 čínsky lekár Li Wen-liang počas hospitalizácie v nemocnici v čínskom Wu-chane. Zdroj: TASR/AP

Čína v reakcii na vírus narýchlo postavila dve provizórne nemocnice v niekdajšom epicentre koronavírusovej pandémie, v meste Wu-chan. Vybudovali ich v priebehu niekoľkých dní a mali kapacitu 1000 lôžok. S výstavbou začali koncom januára a už vo februári prijímali pacientov. Mesto Wu-chan sa z pandémie prvýkrát dostalo v lete, keď sa epicentrá presunuli do juhoeurópskych krajín a do Spojených štátov amerických. 

Na snímke pohľad na dočasne postavenú nemocnicu Chuo-šen-šan 2. februára 2020 v čínskom meste Wu-chan. Vybudovali ju za jeden týždeň, neskôr postavili ďalšiu.
Na snímke pohľad na dočasne postavenú nemocnicu Chuo-šen-šan 2. februára 2020 v čínskom meste Wu-chan. Vybudovali ju za jeden týždeň, neskôr postavili ďalšiu. Zdroj: TASR/AP

Začiatkom januára sa v Saudskej Arábii konali aj preteky Rally Dakar, ktoré viedli z Hailu do saudskoarabskej metropoly Rijád. Slovák Štefan Svitko skončil na 11. mieste. Tohtoročné vydanie poznačila aj smrť portugalského motorkára Paula Goncalvesa. 

Na snímke Štefan Svitko.
Na snímke Štefan Svitko. Zdroj: Marián Chytka

Ak nám niečo naznačovalo, že rok 2020 pôjde od februára len dolu vodou, tak to boli masívne ničivé požiare v Austrálii. Zomreli milióny zvierat, tisícky ľudí prišli o život a požiare pretrvávali aj v čase, keď mediálny ošiaľ už upadol. O situácii nám v januári porozprával dobrovoľný hasič z Austrálie

Oheň neskôr vystriedali najhoršie dažde za posledných 30 rokov, a koho neevakuovali kvôli požiarom, museli evakuovať pre záplavy. Voda síce ukončila niekoľkomesačnú krízu, no s následkami ničivého počasia sa Austrálčania vyrovnávali dlhé mesiace potom.

požiare v Austrálii
Zdroj: TASR/AP

Donaldovi Trumpovi hrozilo vo februári odvolanie z postu prezidenta. Ešte v lete 2019 telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym, ktorému sľúbil vojenskú pomoc.

Nemalo to však byť zadarmo, požiadal ho, aby sa ukrajinský vyšetrovatelia pozreli na aktivity rodiny Trumpovho politického rivala. Dúfal, že na neho vytiahne špinu, ktorú potom použije v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Kvôli tejto kauze čelil ústavnej žalobe, z funkcie ho však napokon neodvolali. Z prezidentského paláca odíde po voľbách o niekoľko mesiacov neskôr.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o impeachmente: Ako je možné, že Trumpovi hrozí odvolanie? 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o impeachmente: Ako je možné, že Trumpovi hrozí odvolanie? 20. decembra 2019, 16:04

Možno si už zabudol, no 29. februára 2020 sme si zvolili novú vládu. Víťazstvo Igora Matoviča bolo viditeľné už po zverejnení posledných dvoch „tajných“ prieskumov. Tie pripravili agentúry Focus a AKO pre súkromné osoby počas moratória. Dovtedy sa Matovič držal na hranici 8-9%, takže sa dá hovoriť o najväčšom prekvapení volieb 2020.

Volebnú noc sme monitorovali v článkoch aj vo videoreportáži. V tej premiér Igor Matovič zanechal aj odkaz ľuďom, ktorí ho nevolili. Pozri si ju celú na našom Youtube kanáli.

Igor Matovič pózuje fotografom s volebným štábom počas volebnej noci v centrále strany po zverejnení prvých odhadov 29. februára 2020.
Igor Matovič pózuje fotografom s volebným štábom počas volebnej noci v centrále strany po zverejnení prvých odhadov 29. februára 2020. Zdroj: TASR/Michal Svítok

V marci začal prvý slovenský lockdown, metropoly stíchli a zdravotníci nestíhali

Na vlak ani na autobus 12. marca nikto nečakal, Bratislava a aj zvyšok Slovenska upadli do jarného lockdownu. Vystrašení z vírusu sme svorne vyrábali rúška, objednávali jedlo a sedeli doma (narozdiel od zimného lockdownu). 

Koronavírus postupne na jar vyprázdnil všetky európske metropoly: Rím, Londýn, Prahu či Paríž. Mnohé z miest zažívali rekordné počty nakazených aj obetí a len s hrôzou sme ich z diaľky sledovali. Na jar sa Slovensku darilo a držali sme sa na vrchole pomyselného rebríčka vyrovnávania sa s pandémiou. Dokonca sme opakovane zatlieskali aj našim zdravotníkov. 

Bratislavské Hlavné námestie počas lockdownu.
Bratislavské Hlavné námestie počas lockdownu. Zdroj: TASR – Dano Veselský

Tvrdý lockdown zažívali od februára aj vo Wu-chane. Nikto nemohol von či do mesta, premávka bola obmedzená na minimum. Z päťdesiatmiliónového mesta sa koronavírus rozšíril napríklad do Talianska či Veľkej Británie, väčšinou boli pasažieri evakuovaní a šli rovno do karantény. Chtiac-nechtiac sme si museli zvyknúť na takéto zábery:

Pacient ďakuje lekárovi v nemocnici Ťin-jin-tchan, ktorá je určená pre kritických pacientov s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie covid-19, 13. februára 2020 v čínskom Wu-chane.
Pacient ďakuje lekárovi v nemocnici Ťin-jin-tchan, ktorá je určená pre kritických pacientov s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie covid-19, 13. februára 2020 v čínskom Wu-chane. Zdroj: TASR/AP

Na Slovensku sme zatiaľ už pri desiatkach nakazených zatvárali krajinu, ostávali doma, nadávali si kvôli rúškam a dokonca vo viacerých mestách rozbehli pomoc seniorom. V tomto duchu sme pokračovali celé týždne: práca z domu, snaha zostať vo forme, vyvracanie hoaxov o koronavíruse, šitie rúšok a pomoc iným. Situácia začala byť vážna aj v krajinách, ktoré do začiatku jari koronavírus veľmi neriešili.

Na snímke pracovníčka Mestského úradu vo Svite počas distribúcie nákupov seniorom v meste Svit.
Na snímke pracovníčka Mestského úradu vo Svite počas distribúcie nákupov seniorom v meste Svit. Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

Do stredobodu pozornosti sa dostalo napríklad Taliansko s neustálymi rekordami a obrovskými stratami na životoch. V archíve sme však našli niekoľko svetlých chvíľ, napríklad keď vyšli na balkóny a karanténu si spríjemnili spoločným spievaním. Hrozivá bola aj situácia v Španielsku, vo Francúzsku a neskôr v Británii.

Domov
Zdieľať
Diskusia