Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2020, 12:30
Čas čítania 5:20
Tímea Krauszová

5 kníh, ktoré ťa počas vianočného lockdownu rozosmejú a donútia premýšľať nad niečím iným ako koronavírusom

KULTÚRA KNIHY VIANOCE
Uložiť Uložené

S pomocou profesionálnych knihomoľov sme vybrali knižné skvosty, ktoré ti spríjemnia sviatky.

Politici sa hádajú, koronavírus sa na Slovensku ďalej rozširuje a niektoré sektory potichu krachujú. Rok 2020 na prvý pohľad za veľa nestál a stres z vianočných sviatkov môže prehlbovať strach z covidu. Teraz sa mnohí z nás vraciame k rodine a len dúfame, že to spoločne zvládneme bez zbytočného napätia.

Aby sme ti sviatkovanie uľahčili a pomohli aspoň na pár hodín vypnúť a zrelaxovať sa, vybrali sme pre teba 5 kníh na dlhé zimné večery. S výberom nám pomáhali kníhkupci, knižní blogeri či zamestnanci kníhkupectiev a vydavateľstiev. Nájdeš tu rozličné žánre a príbehy, ktoré spája jedno: pri ich čítaní zabudneš na okolitý svet. Príjemné čítanie!

Počas prvej vlny sme pre teba vybrali desať kníh, ktoré spríjemnia karanténu. Nájdeš tam slovenskú aj zahraničnú tvorbu, beletriu aj literatúru faktu. Keby ti náhodou týchto 5 príbehov nestačilo.
 
Odporúčané
Psychologička Natália: Ak chce byť niekto na Vianoce sám, opýtala by som sa ho, čo mu to dáva (Rozhovor) Psychologička Natália: Ak chce byť niekto na Vianoce sám, opýtala by som sa ho, čo mu to dáva (Rozhovor) 16. decembra 2020, 14:30

Zložitá skladačka životných osudov

„Veľa ľudí o mne hovorí, že som vášnivá čitateľka. Knihy ma sprevádzajú celý život, ale mám obdobia, kedy čítam veľa a inokedy čítam menej. Keď sa však do toho znovu dostanem, úplne sa nechám pohltiť príbehmi,“ opísala svoj vzťah ku knihám Monika Želasková. Hoci pracuje v marketingu, na Instagrame s príznačným menom @lovegoodova hovorí práve o knihách. Pridáva krátke recenzie aj IGTV videá.

Väčšinou sa jej do rúk dostanú príbehy, ktoré sú melancholické až depresívne, no zo svojej knižnice nám ukázala román Dejiny lásky od americkej autorky Nicole Krauss. Román získal niekoľko nominácií na prestížne literárne ceny a mal pozitívne ohlasy od kritikov aj čitateľov. Podľa Monikiných slov je ideálny na vianočný lockdown a pomôže ti zabudnúť na strasti roku 2020.

Dejiny lásky,kniha
Zdroj: Monika Želasková
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92521 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý príbeh ťa prenesie z reality roku 2020 do rozprávkového sna
  • Po čom siahnuť cez Vianoce, ak si sci-fi a fantasy fanúšik
  • V ktorej knižke zažiješ mexické Vianoce a čo čítať, ak preferuješ „skladačkové“ príbehy 
Domov
Zdieľať
Diskusia