Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 12:11
Jakub Paulík

Psychologička Natália: Ak chce byť niekto na Vianoce sám, opýtala by som sa ho, čo mu to dáva (Rozhovor)

Psychologička Natália: Ak chce byť niekto na Vianoce sám, opýtala by som sa ho, čo mu to dáva (Rozhovor)
Zdroj: Libreshot/Martin Vortel (Ilustračná fotografia)
REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO VIANOCE VIANOČNÉ SVIATKY
Uložiť Uložené

Tohtoročné Vianoce budú odlišné. Psychologičky Natálie Vince sme sa pýtali, ako ich zvládnuť bez nadbytočného stresu a hádok.

36-ročná Natália Vince pracovala 9 rokov na strednej škole ako učiteľka psychológie a školská psychologička. V roku 2014 vytvorila na Facebooku stránku Psychológia pre všetkých, kde sa aktívne venuje témam sebarozvoja, ale aj zlepšovaniu vzťahov.

Aktuálne sa vzdeláva v 3-ročnom výcvikovom programe v adlerovskom poradenstve (poznámka redakcie – individuálna psychológia nazvaná po zakladateľovi A. Adlerovi), ktorý ukončí v roku 2021.

Zároveň od roku 2019 pracuje na Odbore školstva Úradu Košického samosprávneho kraja ako vedúca referátu metodiky a projektov s cieľom zvyšovať kvalitu stredoškolského vzdelávania v Košickom kraji. Aktívne sa však venuje aj psychologickému poradenstvu.

V článku sme so psychologičkou Natáliou prebrali to, ako sa postaviť vianočnému stresu, ku ktorému sa tohto roku pridala aj koronakríza. Povedala nám, ako členov rodiny požiadať, aby sa pred spoločným stretnutím otestovali, alebo si nasadili rúška, ako sa vyhnúť zbytočným hádkam, a vysvetlila nám tiež, ktorým rodinám hrozí cez sviatky ponorková choroba.

Odporúčané
Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) 23. októbra 2020, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorým rodinám cez sviatky hrozí ponorková choroba
  • Ako predísť konfliktom a čo spraviť, keď sa začneme hádať
  • Ako taktne požiadať členov rodiny, aby si nasadili rúška
  • Čo môžeme spraviť, keď sa nám nepáči darček, no nechceme druhú osobu uraziť
  • Ako sa máme zachovať, keď člen rodiny začne rozprávať pandemické konšpirácie
Natália Vince
Natália Vince Zdroj: Archív – Natália Vince

Pre pandémiu sme výrazne stratili kontakt s ľuďmi. Nebudeme cítiť akúsi ponorkovú chorobu, keď sa zrazu na sviatky presunieme do domu plného rodiny?

Myslím si, že to veľmi závisí od typu rodiny. Viem si predstaviť, že si mnohé spoločne strávený  čas užijú a kvôli odluke cez pandémiu si budú dokonca vzácnejší. Keď bola prvá vlna pandémie, rozprávala som sa s mnohými rodinami, ktoré vraveli, že majú konečne čas na to, aby sa zahrali so svojimi deťmi a porozprávali s inými členmi rodiny.

Ponorková choroba však môže nastať v rodinách, kde bol komunikačný problém ešte pred pandémiou. To znamená, že či príde alebo nepríde k ponorkovej chorobe, nezávisí ani tak od samotnej pandémie, ale od toho, ako ľudia spoločne vychádzali ešte predtým.

Takže dobré vzťahy sa môžu ešte viac vylepšiť a naopak pri problematických sa situácia v rodine môže zhoršiť?

Áno, presne tak. Pandémia ako keby len ukáže, ako konkrétne rodiny držia pokope, aké majú vytvorené komunikačné návyky a stratégie.

Prečo cez sviatky vznikajú v rodine častokrát konflikty napriek tomu, že toto obdobie má slúžiť na oddych a pokoj?

Každý z nás ma iné názory a očakávania. Pre niekoho je dôležité, aby bol v domácnosti poriadok, pre iného je zase podstatná úplná pohoda a žiaden tlak, a tretí chce napríklad množstvo dobrého jedla. A keď sa toto všetko stretne na jednej kope, vzniká nespokojnosť a z toho aj konflikty.

Dá sa takýmto konfliktom predísť?

Určite. Veľmi pomáha, keď o svojich očakávaniach vieme hovoriť. Veľakrát sme totiž sklamaní práve z toho, že druhí ľudia nevedia, čo chceme, ale pritom sme im to vôbec nepovedali. A je to veľmi časté.

Odporúčané
Môj otec bol závislý od drog, založil si už dve rodiny, obe opustil. Je len otázka času, kedy sa to stane znovu (Rozhovor) Môj otec bol závislý od drog, založil si už dve rodiny, obe opustil. Je len otázka času, kedy sa to stane znovu (Rozhovor) 10. decembra 2020, 12:30

Čo ak sa nám to nepodarilo a predsa sa začneme hádať?

Tu by som odlíšila pojem konflikt a hádka. Pretože ak máme na vec iný názor, môže to viesť ku konfliktu. Ale to je prirodzené, každý z nás je iný. Dôležité však je, ako to vieme odkomunikovať. Pokiaľ si to vieme povedať slušne, konflikt sa prejaví len v podobe takej zdravej konfrontácie. Avšak keď na druhého začneme útočiť, obviňovať ho, či vyťahovať veci z minulosti, vtedy už prechádzame do hádky. A to už je deštruktívna forma konfliktu.

Ak teda ideme do konfliktu a nechceme, aby z toho bola hádka, je dôležité uvedomiť si, čo plánujeme konfrontáciou dosiahnuť. Vtedy odporúčam položiť si otázku – chcem, aby bolo silou mocou po mojom, alebo chcem, aby sme spoločne našli riešenie, ktoré bude v poriadku pre obidve strany? Som presvedčená, že už len toto uvedomenie si môže diametrálne zmeniť spôsob našej komunikácie.

Na sviatky sa stretnú členovia rodiny, ktorí spolu nebývajú a o to viac by mali dodržiavať protipandemické opatrenia. Ako máme požiadať členov rodiny, aby si nasadili rúška, aj keď nám to nie je príjemné?

O takýchto veciach je určite veľmi potrebné hovoriť vopred. Ešte predtým, než sa rodina stretne, je vhodné napísať im správu či zatelefonovať. Ak im naše požiadavky ozrejmíme vopred a vysvetlíme náš úmysel, je veľká šanca, že to pochopia. Je však dôležité, aby sme im vec vysvetlili zo svojho uhla pohľadu, a aby sme na druhú stranu neútočili a nevydierali.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91741 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa postaviť k obohraným otázkam typu – už máš partnera, kedy bude svadba, kedy budú deti?
  • Či je v poriadku, ak niekomu namiesto darčeka dáme iba peniaze
  • Ako môžeme pomôcť niekomu, kto sa rozhodne tráviť Vianoce sám
  • Ako rodinu slušne požiadať, aby sa pred stretnutím nechala otestovať na Covid-19
  • Aké účinné techniky fungujú proti stresu
Späť
Zdieľať
Diskusia