Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2020, 17:37
Čas čítania 1:35
Tímea Krauszová

Kvôli varovným správam o koronavíruse čelil policajnej šikane. O víruse vedel ako prvý

ZDRAVIE ČÍNA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Čína vyhlásila stav núdze až tri týždne po jeho varovaniach.

Čínsky lekár, ktorý ako prvý varoval pred novým vírusom, čelil spočiatku nátlaku zo strany úradov. Musel prestať šíriť varovania, Čína chcela vírus udržať v tajnosti, píše BBC.

Varoval kolegov už v roku 2019

„Ahojte, všetci, som Li Wenliang, oftalmológ v nemocnici vo Wu-chane,“ začína príspevok na populárnej sociálnej sieti lekár, ktorý už koncom roka 2019 varoval pred nákazou. 

Príspevok napísal zo svojej nemocničnej postele, kam ho dostali príznaky chrípky (kašeľ, horúčka). Spolu s ním ochoreli aj jeho rodičia. Koronavírus u ňho nepotvrdili, jeho príbeh však poukazuje na nesprávnu reakciu úradov pred niekoľkými týždňami.

Doktor Wenliang pracoval v epicentre vírusu a v priebehu mesiaca december zaznamenal sedem prípadov, ktoré sa náramne podobali na vírus SARS (akútny respiračný syndróm), ktorý v rokoch 2002 až 2003 zabil 774 ľudí. Siedmich pacientov držali v karanténe a predpokladalo sa, že sa nakazili na miestnom trhovisku.

Muž informoval svojich kolegov 30. decembra. Odporučil im chrániť sa pred nákazou. V tom čase ešte vôbec netušil, že objavil zbrusu nový vírus.

O štyri dni neskôr si ho predvolali na úrad pre verejnú bezpečnosť, kde musel podpísať list, v ktorom ho obvinili zo šírenia falošných správ a z narušenia verejného poriadku. „Vážne vás varujeme: Ak budete naďalej takto bezočivo tvrdohlavý a budete v tejto ilegálnej činnosti pokračovať, postavíme vás pred súd. Rozumiete?“ píše sa v liste. Na konci listu sa Wenliang vlastnoručne podpísal so slovami „Áno, rozumiem.“  Spolu s ním vyšetrovala polícia siedmich ďalších ľudí.

Koncom januára zverejnil lekár list spolu s informáciou, že sa mu úrady ospravedlnili. Už je však neskoro. Nakazených je do dnešného dňa viac ako 20-tisíc ľudí

Odporúčané
Čína sužovaná koronavírusom má za sebou najsmrteľnejší deň. Infikovaných je už vyše 20-tisíc ľudí Čína sužovaná koronavírusom má za sebou najsmrteľnejší deň. Infikovaných je už vyše 20-tisíc ľudí 4. februára 2020, 10:24

Spočiatku úrady tvrdili, že nakaziť sa môžu len ľudia, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými zvieratami. 20. januára čínska vláda vyhlásila stav núdze. Začali stavať niekoľko krízových nemocníc pre pacientov s koronavírusom a začali sme zaznamenávať prvé prípady vírusu v zahraničí.

Bezpečnosť by v rezorte zdravotníctva mala byť na prvom mieste, no tento prípad naznačuje, že systém má množstvo štrbín, ktoré môžu v konečnom dôsledku uškodiť verejnosti. Doktora Wenlianga považujú za hrdinu. Podľa BBC sa však teraz niektorí obávajú, že v budúcnosti budú mať lekári ešte väčší strach varovať verejnosť pred hrozbou. Čo ak aj im príde pozvánka na úrad a polícia mu pohrozí súdom?

Domov
Zdieľať
Diskusia