O aktuálnej situácii v gastre, ale aj o inováciách, do ktorých v roku 2020 investovali, hovoril počas tlačového brífingu.
Opatrenia sú zlé a chaotické, vraví šéf Regal Burgeru Jozef Bardík. Na brífingu pred novinármi kritizoval finančnú pomoc od štátu, ktorá podľa neho nedokázala pokryť ani len povinné odvody.
Podľa vyhlášky vraj teoreticky môžu fungovať
„Najväčší problém je chaotickosť a nepredvídateľnosť,“ povedal na margo opatrení proti šíreniu koronavírusu Bardík. Opatrenia, ktoré v stredu oznámili hlavná hygienik Ján Mikas a premiér Igor Matovič, ho podľa jeho slov prekvapili.
Kritizuje najmä to, že gastroprevádzky opäť nedostali informácie včas a nestihli sa pripraviť. Investovali do zásob, z ktorých veľkú časť budú musieť vyhodiť, pripomenul aj obrovské investície do ohrievačov a stanov, ktoré budú od piatka prázdne.
„Dali do toho posledné peniaze a včera im bolo povedané, že je to úplne zbytočné. Gastroprevádzky museli minúť tisíce a desaťtisíce eur na stany a ohrievače, aby ich po pár týždňoch vypli. Teraz sú v ešte horšej situácii ako predtým.“
K všeobecnému chaosu prispieva aj formulácia samotnej vyhlášky: tá udeľuje výnimku prevádzkam, ktoré fungujú ako donáška alebo si v nich ľudia vyzdvihnú jedlo (§ 1). Zároveň však v § 2 našli informáciu, že v interiéri aj exteriéri môžu byť len ľudia s rúškami na tvárach, pričom si ich môžu zložiť počas jedla či napríklad na čas strávený starostlivosťou o telo.
„Opatrenie je zlé a bude sa musieť pravdepodobne zmeniť, deň predtým, ako má vstúpiť do platnosti,“ povedal Bardík. „Je v tom neporiadok nielen pre tých, ktorí sa majú podľa opatrení správať, ale aj pre tých, ktorí ich robia.“
Napriek tomu Bardík dúfa, že prevádzkari budú zákaz rešpektovať. Pandémiu nechce zľahčovať, len by uvítal prehľadnejšie a lepšie opatrenia, ktoré by komunikovali zodpovední ľudia smerom k prevádzkarom včas.