Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2020, 17:04
Čas čítania 4:48
Viktor Kniš

Sociálna pracovníčka Natália: Harabin v dave vyzýval ľudí, aby si dali dole rúško, fakty sú slabé miesto extrémistov (Rozhovor)

Sociálna pracovníčka Natália: Harabin v dave vyzýval ľudí, aby si dali dole rúško, fakty sú slabé miesto extrémistov (Rozhovor)
Zdroj: FOTO TASR -Jaroslav Novák
REFRESHER IGOR MATOVIČ ĽSNS PROTESTY
Uložiť Uložené

S Natáliou Pindrochovou sme sa porozprávali o včerajších protestoch proti opatreniam a vláde Igora Matoviča, ktoré viedla extrémistická ĽSNS.

„Jeden náš klient mi raz povedal, že fakty sú slabé miesto extrémistov. Ja myslím, že mnohí z nich sú autenticky presvedčení, že bojujú za lepší svet, no opak je pravdou,“ povedala pre Refresher Natália Pindrochová, ktorá pracuje ako sociálna pracovníčka v organizácii Mládež ulice. Tá sa sa zameriava na terénnu a komunitnú prácu. Natália sa zameriava najmä na problematiku extrémizmu a radikalizácie v spoločnosti a často spolupracuje bývalými členmi radikálnych skupín zo Slovenska.

Odporúčané
Boli sme sa pozrieť na protestoch v Bratislave: Blízko nás hodili delobuch a skoro sme ohluchli Boli sme sa pozrieť na protestoch v Bratislave: Blízko nás hodili delobuch a skoro sme ohluchli 18. novembra 2020, 6:59

Aj ona sa zúčastnila včerajších protestov v Bratislave, ktoré iniciovala aj strana ĽSNS Mariana Kotlebu. „Oni môžu na tom politicky najviac získať. Využívajú hnev ľudí, ktorý môže byť aj oprávnený, keďže vláda poslednú dobu chaoticky komunikuje opatrenia proti šíreniu koronavírusu,“ povedala nám Natália, ktorú zároveň prekvapila veľmi zlá organizácia protestu, ktorá sa týkala napríklad nepripravenosti techniky. 

Sociálna pracovníčka vyzdvihla prácu polície, ktorá podľa nej protesty zvláda dobre: „Cítila som sa tam bezpečne, pokiaľ sa bavíme o hrozbách bezprostredného fyzického násilia. Skôr som vnímala ako veľmi rizikové zhromažďovanie toľkých ľudí bez rúšok,“ povedala Natália Pindrochová. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo vyvádzal v dave Štefan Harabin
  • Prečo bola akcia podľa Natálie zle zorganizovaná
  • Prečo si Natália myslí, že polícia zvládla zásah aj po psychologickej stránke
  • Ako by sme mali deťom a mladým ľuďom vysvetliť, čo sa včera v hlavnom meste dialo
  • Prečo si Natália myslí, že sa budú protesty opakovať
  • Z akého dôvodu sú bývalí extrémisti voči podobným protestom obzvlášť kritickí

Sociálna pracovníčka: Fakty sú slabé miesto extrémistov, povedal mi to bývalý radikál, protesty sa budú opakovať (Rozhovor)
Zdroj: TASR -Jaroslav Novák

Boli ste prítomná na včerajších protestoch, ako ste ich vnímali z hľadiska toho, kto prišiel a čo sa tam dialo?Včera som bola najmä na Hodžovom námestí a bola tam zmeska rôznych ľudí. Vôbec nešlo o homogénnu skupinu. Bolo zaujímavé sledovať ako po okrajoch stáli skôr umiernení protestujúci, ktorí mali aj rúška a búracali najmä pri pokrikoch, aby Matovič odstúpil. Čím som išla bližšie k prezidentskému palácu, čoraz menej ľudí malo rúška a radikálnejší protestujúci sa zhusťovali. Boli tam všetci predstavitelia antisystému - Harabin, Slovenskí branci, Kotlebovci. Harabin dokonca vyzýval ľudí v dave, aby si dali dole rúška. Najmä keď sa s ním ľudia chceli odfotiť, vyslovene na tom trval.

Vnímali ste ich aj v súvislosti s tým, že bol 17. november a teda dôležité výročie, ktoré pre Slovensko má znamenať boj za slobodu a demokraciu?Áno, paradoxom bolo, že ľudia na proteste skandovali heslá o tom, v akej totalite teraz žijeme. Hoci takýto neohlásený protest počas núdzového stavu by pred 31 rokmi polícia určite rozháňala násilnými prostriedkami. Ďalším paradoxom bolo samozrejme vystúpenie pána Hrdličku z KSS.


Z hľadiska účasti vieme, že veľkú časť tvorili priaznivci ĽSNS, resp. tzv. Ultras Slovana a futbaloví hooligans – teda hlavne reprezentanti extrémnej pravice. Zúčastnili sa aj priaznivci iných strán, tí najhlučnejší však boli práve „Kotlebovci”. Ako sa to dá vysvetliť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91346 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či malo vplyv na atmosféru protestov zadržanie poslanca Andreja Medveckého, ktorý už je odsúdený za rasovo motivovaný útok
  • Aké kroky polície boli podľa Natálie pozitívne
  • Ako vysvetliť prvovoličovi, že protesty, ktoré sa včera udiali, nie sú riešením
  • Prečo Natália povedala, že extrémistické strany nie sú schopné ponúknuť kvalitné riešenia pri riadení štátu
Domov
Zdieľať
Diskusia