Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Lidl. 
29. novembra 2020, 12:00
Čas čítania 3:11
Sponzorovaný obsah

Nákupom welfare mäsa podporíš zodpovedný chov aj lokálnu produkciu

GASTRO MÄSO
Uložiť Uložené

Žiadne antibiotiká v krmive, ani stiesnené priestory.

Rád si vychutnáš mäso, ale zároveň ti záleží na zvieratách? Pritom však vieš, že vegetariánstvo nie je cesta pre teba. Aj pri konzumácii mäsa môžeš byť zodpovedný, a to tak, že budeš dbať na jeho pôvod. Čo všetko by si si mal všímať pri nákupe mäsa, ak ti zvieratá nie sú úplne ľahostajné? 

Čoraz viac ľudí sa zaujíma o produkty, ktoré nakupujú a mäso nie je výnimkou. Neprihliada sa len na cenu, ale aj na pôvod mäsa a spôsob, akým boli zvieratá chované. Nielen vegetariáni bojujú za lepšie podmienky pre zvieratá, ale aj spotrebitelia, ktorí kladú dôraz na mäsové produkty, ktoré nakupujú. 

kuracie mäso, kvalitné kuracie mäso, welfare chov, hydina, mäso
Zdroj: Unsplash.com/Tim Bish

Viacero ľudí, ak si má dať mäso, tak volí práve kuracie, pre jeho chuť, a tiež vysoký obsah bielkovín bez veľkého obsahu tukov. Jedná sa o takzvané chudé mäso. Taktiež je jednoduché na prípravu a prijateľnejšími cenami oproti iným druhom mäsa. Je s ním však spojených mnoho úskalí, ktoré spôsobujú, že mäso nie je kvalitné. Pod slovom čerstvé len ťažko odhaliť či boli sliepky chované voľne, mali pestrú stravu a neboli v stres. Poradíme ti preto, ako v obchode nájsť kvalitnú hydinu.

Kvalitný život znamená kvalitné mäso 

Tak, ako sa aj nám ľuďom všetko odráža na fyzickej či psychickej stránke, odráža sa to aj zvieratám, ktoré sú chované pre mäso. Ty sám vieš, že keď si v dlhodobom strese, tak si náchylnejší na choroby, v prípade, že ješ nezdravé jedlo, môže ti to spôsobovať viacero problémov. Takisto je to aj s hydinou, ktorú nakupuješ v obchode. 

 

Akonáhle je zviera chované v prirodzených podmienkach, tak sa to odráža na kvalite jeho mäsa, keďže nie je v strese, má dostatok pohybu a nepodlieha chorobám. Napríklad na vajíčkach máš napísané, či boli sliepky chované klietkovým chovom, alebo pochádzajú z chovu vo voľnom výbehu a pod. Vďaka tomuto údaju aspoň približne vieš, v akých podmienkach sliepky žijú. 

Nie si vegetarián, no záleží ti na zvieratách? Tipy ako si vyberať správne mäsové produkty
Zdroj: Jumpstory.com

Čo ti hovorí etiketa

Pri kuracom mäse sú síce na etikete uvedené povinné údaje, tie ti však až tak veľa nenapovedia o živote sliepky, z ktorej mäso pochádza. Medzi nimi sú dátum porážky, trieda kvality, stav (či je chladená alebo mrazená), názov a sídlo dodávateľa a krajina pôvodu. Jeden z hlavných údajov, ktorý ti môže pomôcť, je krajina pôvodu. Určuje totiž, či bola sliepka na Slovensku aj chovaná. Označenie SK v ovále, môže znamenať aj to, že sliepka nebola chovaná na Slovensku, iba spracovaná.  

Informácia o tom, kde sliepka žila, v akom prostredí, či mala prístup k vode, dostatok svetla, vyváženú stravu a nebola v strese však v mnohých prípadoch na etiketách nenájdeš. A ak by aj, trávil by si v obchode čítaním etikiet viac času, ako štúdiom na vysokej škole. Tieto údaje sú však veľmi dôležité. Odrážajú sa na celkovej kvalite mäsa. 

Kde hľadať kvalitné kuracie mäso? 

Existuje však jednoduchý spôsob, ako odhaliť kvalitné kuracie mäso, stačia ti dve slová - welfare chov. Ušetríme ti chodenie z obchodu do obchodu a prezradíme, kde ho nájdeš. Lidl ako prvý reťazec na Slovensku má v stálom predaji práve kurence, ktoré pochádzajú z welfare chovu.

A čo to ten welfare chov vlastne je? Vyššie sme si spomínali, že práve údaje o podmienkach chovu sliepok, z ktorých mäso pochádza, sú dôležité. Akonáhle uvidíš, že je kuracie mäso označené práve ako welfare, ideš na istotu. Tento chov sliepok totiž dbá na to, aby sa cítili prirodzene, a teda nie sú vystavované fyzickej či psychickej nepohode, chorobám, strachu či stresu. Zvieratá tu majú dostatok pohybu na pastvinách, počas zimy vo výbehoch.

kuratá, sliepky, hydina, mäso, hydinové mäso, welfare
Zdroj: William Moreland, Unsplash.com

Samozrejmosťou je vyvážená strava, dostatočný prívod vzduchu, svetla, priestoru na pohodlný oddych a sliepky nie sú chované skupinovým chovom zvierat, kde si môžu vzájomne ubližovať. Prísne podmienky sa týkajú aj porážania, to sa deje priamo na mieste chovu, prípadne sú zvieratá prevážané len minimálnu vzdialenosť, aby bol ich stres čo najviac minimalizovaný. 

Podmienky welfare chovu majú niekoľko zásad: 

  • priestor, kde sa kurence budú chovať musí byť obsadený jednorazovo do 24 hodín
  • zaťaženie podlahovej plochy môže dosiahnuť maximálne 30 kg/m2
  • pripravená podstielka musí mať hrúbku minimálne 10 cm
  • kŕmenie a napájanie je zabezpečované nonstop
  • krmivo a voda musia byť prístupné naraz pre 70 % kureniec
  • dĺžka výkrmu kurčiat nesmie byť kratšia ako 40 dní
  • je zabezpečený teplotný komfort v podobe minimálnych teplotných výkyvov
  • majú svetelný režim – striedanie dňa a noci

Problémy pri chove hydiny

S hydinovým mäsom bývajú často spojené rôzne kvalitatívne problémy, akými sú napríklad antibiotiká v mäse, ktoré bývajú sliepkam primiešavané do krmiva, aby nepodliehali chorobám. Môžu byť chované v neprirodzených podmienkach, v skupinovom chove, kde si navzájom ubližujú, čo sa samozrejme odrazí aj na mäse. Na tej možno pocítiť aj to, či mala sliepka dostatok pohybu, alebo nebola vystavovaná stresu. 

Ak ti naozaj záleží na zvieratách, no konzumáciu mäsa si nechceš odopierať, existuje zlatá stredná cesta, a to voľba poctivých chovateľov, ktorí musia spĺňať prísne kritériá. Teraz už vieš, že v tvojom Lidli nájdeš pod značkou Z farmy na stôl slovenské welfare mäso z lokálnych fariem. 

Domov
Zdieľať
Diskusia