Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2020, 10:55
Čas čítania 0:42
Tímea Krauszová

Disney vytvoril robota, z ktorého budeš mať husiu kožu: Dokážeš vydržať jeho uprený pohľad do očí?

NEWS DISNEY+ ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Akoby už rok 2020 nebol sám o sebe strašidelný.

Roboty s takmer ľudskými výrazmi tváre sa dostávajú stále viac do popredia. Posledný úspech výskumného tímu Disney ti však možno nedá spať. Ich humanoidný robot dostal niekoľko realistických pohybov, ktoré pôsobia prirodzenejšie a napodobňujú ľudské správanie.

Odporúčané
Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár 4. novembra 2020, 18:46

Číta, dýcha a všíma si svoje okolie

Ide o robota bez napodobeniny ľudskej kože s výnimkou okolia očí; dostal aj očné buľvy a sadu zubov, vďaka čomu skôr vyzerá, že ušiel z futuristického filmu o zombie apokalypse. Jedno mu však treba uznať: jeho pohyby sú prepracované do najmenších detailov a pôsobia naozaj ľudsky.

Tento interaktívny robot pravidelne hýbe hlavou a hruďou ako pri dýchaní, dokáže napodobniť pohyb očí pri čítaní a vnímať svoje okolie. Všimne si, keď niekto vstúpi do miestnosti, preruší čítanie, keď na neho niekto zamáva a dokáže sa ľuďom zahliadieť do očí (natoľko, že im to zrejme začne naháňať hrôzu).

„Chceli sme vytvoriť interakciu, ktorá vytvára ilúziu života,“ opísali Disney svoje pohnútky pri tvorbe tohto stroja. Vďaka ich skúsenosti vo svete animácií hľadali nielen technologické riešenie, no vytvorili robota, ktorého žmurkanie, dýchanie a interakcia s okolím sú hodnoverné.

Domov
Zdieľať
Diskusia