Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 18:46
Čas čítania 3:49
Vladimíra Púpavová

Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár

Boli legendou Bratislavy, na ktorú sa zabudlo. Kúpele Grössling dostanú novú tvár
Zdroj: MIB
KULTÚRA MATÚŠ VALLO
Uložiť Uložené

Kúpele Grössling po dekádach pustnutia dostanú nový vizuál. Magistrát hlavného mesta a Metropolitný Inštitút Bratislavy (MIB) vyhlásili architektonickú súťaž ešte na jar. Tá bola na slovenské pomery mimoriadne úspešná.

Do súťaže o najlepší návrh novej podoby mestských kúpeľov Grössling  sa zapojilo 77 architektonických štúdií z celého sveta.

Do finálnej päťky najlepších sa dostali architektonické štúdia Forma Architects z New Yorku, Arch-Ikon z Budpapešti, OPPS Architettura z Florencie, Grau Architekti z Bratislavy, Deichler Jakab Studio z Budapešti a Ludovic Gaffarel z Bruselu.

Nakoniec však vyhrala štvorica talianskych architektov Antonio Salvi, Francesco Polci, Filippo Pecorai a Paola Chiriatti z florenckého štúdia OPPS Architettura. „Máme víťaza za ktorým stojíme. Tomu sa podarilo splniť podmienky veľmi dobre a sme spokojní,“ oznámil výsledky súťaže Peter Lényi, vedúci útvaru súťaží z MIB-u, ktorý bol zároveň jeden z porotcov súťaže.

Víťazný návrh rekonštrukcie kúpeľov Grössling
Víťazný návrh rekonštrukcie kúpeľov Grössling Zdroj: MIB

Víťazný návrh podľa poroty najlepšie reaguje na požiadavku mesta vytvoriť  mestský blok. Návrh v plnej miere využíva existujúce priestory, zvýrazňuje hodnotu a patinu 125-ročnej budovy, a zároveň vytvára fungujúcu prevádzkovú schému kúpeľov, knižnice a kaviarne.

Autori počítajú s obnovou najstaršieho bazéna, ktorý zasypali pri prestavbe kúpeľov v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Obnovia sa tri sedacie bazény, pribudne k nim parná sauna a fínska sauna, ktorá bude napojená na plavecký bazén. Návrh vytvára aj samostatnú saunovú zónu, miesta na masáže a kúpeľné služby či vonkajší bazén.

Know-how z Budapešte

Gábor Bindics z MIB už na jar oznámil participáciu na projekte s mestskou spoločnosťou Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt, ktorá prevádzkuje budapeštianskych sedem kúpeľov — Dandár, Gellért, Király, Lukács, Pesterzsébeti, Rudas, Széchenyi a päť prímestských kúpeľov — Csillaghegyi, Palatinus, Paskál, Letničné kúpele a Rímske kúpele. „Pomohli nám napríklad s ich skúsenosťami s prevádzkou. Projekt je naplánovaný tak, aby keď sa otvorí bazén o šiestej ráno, aby sa zbytok areálu nemusel otvárať,“ opisuje svoju skúsenosť G. Bindics.

Odporúčané
Matúš Vallo: Keby som vedel, aký odpor spôsobí zrušenie 15-minútových lístkov, možno by sme rozhodnutie zvážili (Rozhovor) Matúš Vallo: Keby som vedel, aký odpor spôsobí zrušenie 15-minútových lístkov, možno by sme rozhodnutie zvážili (Rozhovor) 9. februára 2022, 12:30

Firma sprostredkovávala Bratislave know-how, ktoré získala za 24 rokov prevádzky mestských kúpeľov. Budapešť aj Bratislava patria medzi unikátne hlavné mestá, ktoré majú zdroje termálnej vody.

Rekonštrukcia by mala zachovať existujúce sedacie bazény a aj hlavný plavecký bazén. Okrem obnovy kúpeľnej časti plánuje MIB do oddelenej časti objektu presťahovať časť Mestskej knižnice a vytvoriť tak verejnú inštitúciu, ktorá bude prístupná pre všetkých. Vzniknúť by mohla aj kaviareň a sprístupniť by sa mal priľahlý park.

Víťazný návrh rekonštrukcie kúpeľov Grössling
Víťazný návrh rekonštrukcie kúpeľov Grössling Zdroj: MIB

Kvalita európskej úrovne

Projekt obnovy mestských kúpeľov sa stal jedným z oporných bodov predvolebnej kampane Iva Nesrovnala, ale aj Matúša Valla. Aj z tohto dôvodu je pre súčasného primátora tento projekt kľúčový. Prakticky okamžite od nástupu do funkcie začal riešiť areál zanedbaných kúpeľov a prisľúbil z nich vytvoriť mestský verejný priestor.

Domov
Zdieľať
Diskusia