Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza. 
26. októbra 2020, 10:23
Čas čítania 1:47
Jana Mikysová

Sú mladí Slováci otvorení voči homosexuálom? Seriálový Ján to nebude mať na novej škole ľahké

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Nová časť markizáckeho seriálu Pán profesor bude aj o vnímaní homosexuality medzi mladými.

Dnes večer si budeš môcť na TV Markíza pozrieť ďalší, už deviaty diel populárneho seriálu Pán profesor. Medzi študentov Samovej triedy príde nový študent, Ján. Na novej škole to kvôli svojej orientácii nebude mať ľahké. 

Odporúčané
Stredoškoláčka kradla priamo z riaditeľne. Ako sa k jej činu postaví seriálový profesor? Stredoškoláčka kradla priamo z riaditeľne. Ako sa k jej činu postaví seriálový profesor? 19. októbra 2020, 9:02

Moderný vzťahový seriál s komediálnymi prvkami z prostredia fiktívnej slovenskej strednej školy divákov prenáša do školských lavíc bratislavského gymnázia. Stredoškolský profesor Samo (Tomáš Maštalír) sa s netradičným spôsobom výučby niekedy aj proti svojej vôli angažuje v problémoch druhákov.

Novou postavou, ktorá sa objaví v čerstvej epizóde seriálu Pán profesor je Ján, ktorý na gymnázium prestúpil z konzervatória. Jeho úlohy sa zhostil herec František Beleš. Ján svojím príchodom spôsobí nielen medzi svojimi spolužiakmi, ale aj v zborovni rozruch. 

Sú mladí Slováci otvorení voči homosexuálom? Seriálový Ján to nebude mať na novej škole ľahké
Zdroj: TV Markíza

Klaudia si totiž všimne, že je Ján až príliš podobný jeho triednemu učiteľovi Samovi. Je to len náhoda, že mamou Jána je dáma, s ktorou mal práve Samo v minulosti románik? Klaudine teórie začnú vzbudzovať obavy aj v Samovi, preto sa začne o svojho nového študenta zaujímať viac, ako by bolo bežné. 

Sú mladí Slováci otvorení voči homosexuálom? Seriálový Ján to nebude mať na novej škole ľahké
Zdroj: TV Markíza

Po Jánovom incidente na telesnej Samo odhalí, že je nový žiak gay. Ten svoju orientáciu nechce pred nikým, tobôž nie pred spolužiakmi priznať. Tí na to však prídu a uštedria mu nejednu urážku, dievčatá v tom nie sú tiež nevinne. 

Sú mladí Slováci otvorení voči homosexuálom? Seriálový Ján to nebude mať na novej škole ľahké
Zdroj: TV Makríza

Slováci a LGBTI komunita 

Nový študent Ján nebol na novej strednej škole kvôli svojej orientácii prijatý veľmi vrúcne. Aj napriek tomu, že sa robí väčšia osveta a stále viac sa o ľuďoch z LGBTI komunity hovorí, podľa prieskumu Agentúry EÚ v tejto komunite pretrváva vysoká úroveň obáv, diskriminácie a nenávisti.

Z prieskumu Eurobarometra vyplynulo, že 44 % Slovákov si myslí, že školské hodiny a materiály by mali obsahovať informácie o sexuálnej orientácii, stále však prevládalo 47 % ľudí, ktorí s tým nesúhlasia. 69 % Slovákov sa tiež vyjadrilo, že by im vadilo, ak by ich potomok mal vzťah s osobou rovnakého pohlavia. 

Rôznorodej sexualite sú stále viac otvorení zväčša mladí ľudia, no nemusí to tak vždy byť. Nadávky a posmešky pre akúkoľvek sexuálnu orientáciu alebo čokoľvek iné, by nemali byť súčasťou života študentov, no realita je iná.

Sú mladí Slováci otvorení voči homosexuálom? Seriálový Ján to nebude mať na novej škole ľahké
Zdroj: Mercedes Mehling, Unsplash

Projekt boja proti šikane 

TV Markíza chce žiakom, študentom, ale aj rodičom a školám pomáhať, preto nedávno spustila projekt Odpíšeme ti, ktorý má byť podporou pre obete šikany. Mnohokrát sa takíto študenti nemajú na koho obrátiť, prípadne sa boja priznať so svojím problémom. 

Web www.odpisemeti.sk ponúka možnosť urobiť dôležitý prvý krok a dieťa, ale aj dospelého človeka konajúceho v záujme dieťaťa, nasmeruje na správnu cestu riešenia. Pomoc je poskytovaná prostredníctvom anonymnej Linky detskej istoty – na bezplatnom telefónnom čísle 116 111, ktoré je k dispozícii 24 hodín, 7 dní v týždni, ale aj e-mailom zaslaným na adresu [email protected] a cez chat, ktorý je na webe dostupný vo vybraných hodinách. Návštevníci na stránke nájdu tiež množstvo dôležitých informácií o téme, ako aj zaujímavé videá a články.

Domov
Zdieľať
Diskusia