Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 9:36
Čas čítania 7:46
Dominik Vetrák

Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

V roku 1921 zomreli na uliciach Tulsy desiatky až stovky nevinných ľudí.

Na prelome mája a júna 1921 sa v americkej Tulse (Oklahoma) udial masaker zameraný voči občanom čiernej pleti. Krviprelievanie trvalo takmer dva dni a za uplynulé storočie si vyslúžilo množstvo názvov. Tulsa race riot, the Greenwood Massacre, the Black Wall Street Massacre, the Tulsa pogrom či the Tulsa Massacre.

Všetky názvy súvisia s tým, že v štvrti Greenwood a iných uliciach Tulsy zomreli desiatky až stovky Afroameričanov, ktorých belosi zabíjali z nenávisti a rasistických pohnútok. Naháňali ich na autách, vypaľovali im domy, popravovali ich na ich pozemkoch a nakoniec ich bombardovali lietadlami.

Odporúčané
Azerbajdžanec sekerou 16 ranami zavraždil kolegu z Arménska. Dnes je na slobode a stal sa z neho národný hrdina Azerbajdžanec sekerou 16 ranami zavraždil kolegu z Arménska. Dnes je na slobode a stal sa z neho národný hrdina 11. októbra 2020, 11:10

Bieli obyvatelia Tulsy na Afroameričanov útočili zo zeme aj zo vzduchu. Na bezcitné vyvražďovanie mužov, žien a detí nereagovala ani polícia. Naopak, oficiálne ochranné zložky mesta ešte belochov vyzbrojili zbraňami, aby v zabíjaní mohli pokračovať efektívnejšie.

Svedectvá preživších hovoria dokonca o tom, že policajti sa k davu násilníkov pridali a zabíjali černochov spolu s civilistami.

Nakoniec, odhaduje sa, že v Tulse bolo zo 70 tisíc obyvateľov, ktorí tam vtedy žili, až 3 tisíc členmi Ku Klux Klanu. Viacerí z nich boli aj v radoch polície (strana 8 v oficiálnom dokumente o incidente). 

Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie
Zdroj: Library of Congress; The Crowley / Wikipedia / Flickr / The American National Red Cross collection at the U. S. Library of Congress

Naháňali ich na autách, strieľali po nich puškami, upaľovali ich v ich domoch zaživa, ubili ich na smrť rôznymi predmetmi a snažili sa byť čo najviac vynaliezaví v tom, ako ich zabiť. Nasadli dokonca aj do lietadiel a z neďalekého, súkromného letiska vyslali lietadlá určené na bombardovanie.

Zničili vtedy okolo 35 blokov s budovami. Štvrť Greenwood patrila medzi najbohatšie černošské štvrte v celom USA. Aj preto ju nazývali Black Wall Street. V tej dobe už len to stačilo na to, aby belosi nebezpečne dvíhali obočie. 

Vyše 800 ľudí previezli do nemocníc a viac ako 6 000 tisíc Afroameričanov umiestnili do viacerých zariadení, kde sa mali vyliečiť z tých najdrobnejších zranení a prespať. The Oklahoma Bureau of Vital Statistics vtedy oficiálne zaznamenalo 36 úmrtí, z toho 26 Afroameričanov a 10 belochov.

Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie
Zdroj: Hulton Deutsch / Contributor / Getty Images

Trvalo 80 rokov, kým sa oficiálne úrady v Oklahome na udalosť pozreli znova a rozhodli sa ju detailne prešetriť. Odbornej komisii to trvalo 4 roky (1997-2001). Všetky nasledujúce údaje, čísla a fakty v článku sa uvádzajú v oficiálnej správe pre verejnosť. 

Vyšetrovatelia dokázali z pitiev a ďalších záznamov potvrdiť 39 mŕtvych, z toho 26 Afroameričanov a 13 belochov. Oproti prvotným správam teda zaznamenali o troch mŕtvych belochov viac. Vyšetrovatelia však oficiálne uvádzajú, že v skutočnosti počas masakry zomrelo 100 až 300 ľudí, pričom väčšinou šlo o Afroameričanov. 

Vtedajšia situácia na juhu USA

V roku 1921 bola afroamerická spoločnosť v dosť nepriaznivom stave. Veteráni z 1. svetovej vojny sa dožadovali plného amerického občianstva so všetkými právami, ako Afroameričanom im ich ale nechceli udeliť. Vo viacerých mestách USA sa tak diali násilné protesty, kde boli častokrát napadnutí práve černosi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89980 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko lietadiel údajne bombardovalo ulice plné černošských rodín utekajúcich do bezpečia.
  • Kvôli akému incidentu sa celé krviprelievanie začalo.
  • Aké škody vznikli celej afroamerickej komunite a či boli vládou USA niekedy odškodnení.
  • Či sa našli masové hroby so stovkami mŕtvych tiel.
  • Ktoré populárne seriály udalosť spracovali.
Domov
Zdieľať
Diskusia