Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. septembra 2020, 9:02
Čas čítania 1:28
Viktor Kniš

Česko hlási ďalší nepríjemný rekord. Počet nakazených ochorením Covid-19 za jediný deň prekročil 1400

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

Náš západný sused patrí medzi krajiny EÚ, ktoré sú najviac postihnuté druhou vlnou koronavírusu. Až v polovici aktuálneho týždňa tam zaviedli povinné rúška vo všetkých interiéroch.

V Česku za posledných 24 hodín pribudlo 1447 nakazených koronavírusom, ide o tretí denný rekord nových prípadov za jeden týždeň. Laboratóriá v piatok otestovali viac ako 15-tisíc vzoriek. Česi v posledných dňoch aj týždňoch viac testujú, celkový počet testov už prekonal milión, zvyšuje sa však aj podiel pozitívnych testov v rámci denného porovnania. 

Odporúčané
Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) 11. septembra 2020, 10:15

Stúpa počet hospitalizovaných vo vážnom stave aj „oranžové“ regióny

V Prahe na semafore mapujúcom epidemiologickú situáciu svieti oranžová farba, čo značí „začínajúci komunitný prenos“. 

Podľa informácií na stránke českého ministerstva zdravotníctva pribudlo v krajine tento týždeň viac ako 5700 pozitívnych pacientov s Covid-19. Počet ľudí v nemocniciach stúpol za posledný mesiac o viac ako dvojnásobok. 12. augusta bolo v nemocniciach 101 ľudí, 12. septembra je to už 264 ľudí.

Alarmujúci je aj výrazne stúpajúci počet hospitalizovaných vo vážnom stave. 12. augusta bolo v ťažkom stave alebo na JIS 22 ľudí, 12. septembra hlási české ministerstvo zdravotníctva 65 takých pacientov. 

Český rezort zdravotníctva v piatok aktualizoval aj farby na semafore jednotlivých regiónov. Okrem Prahy svieti oranžová aj v okrese Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. Zatiaľ sa musia obyvatelia týchto regiónov pripraviť na obmedzenie otváracích hodín prevádzok stravovania, ktoré bude platiť od pondelka. 

Česko len pred dvoma dňami zaviedlo povinné nosenie rúška vo všetkých interiéroch. Počas leta u našich susedov boli opatrenia veľmi benevolentné, ochranu dýchacích ciest nemuseli mať v Českej republike ani vo verejnej nadzemnej doprave ani v obchodoch. 

Odporúčané
Minister Krajčí: Maximálny počet ľudí na hromadných podujatiach ešte znížime o 80 %, rúška na školách budú povinné naďalej Minister Krajčí: Maximálny počet ľudí na hromadných podujatiach ešte znížime o 80 %, rúška na školách budú povinné naďalej 11. septembra 2020, 15:56

Slovensko bude v pondelok rozhodovať, či zaradí Česko medzi „červené krajiny“

Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať pondelkový ústredný krízový štáb. Informoval o tom premiér Igor Matovič po piatkovom samite krajín V4 v poľskom Lubline. Pandemická komisia navrhla zaradenie Česka medzi rizikové krajiny ešte v piatok. Zároveň vysoko neodporúča cestovať do desiatich regiónov západného suseda. 

Aktuálny zoznam rizikových regiónov Česka podľa pandemickej komisie: 
Praha, Stredočeský kraj, Juhočeský kraj, Juhomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královohradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj


„Budeme sa musieť rozhodnúť, ako z toho von. Väzby medzi Slovenskom a Českom sú obrovské, a to ľudské, rodinné, študentské i obchodné,“ skonštatoval predseda vlády.

Tvrdí, že budú musieť riešiť otázku, ako chrániť Slovensko pred prípadným zavlečením nákazy, ale zároveň neohroziť ekonomické i spoločenské vzťahy s ČR. „Dá sa to kompromisom,“ skonštatoval Matovič a spresnil, že sa konkrétny región označí za rizikový a verejnosť bude dôrazne vyzvaná, aby doň necestovala, ak nemusí.

Domov
Zdieľať
Diskusia