Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2020, 11:44
Čas čítania 4:53
Daniel Mikolášik

„Nepozeraj si môj profil, ak nechceš masturbovať.“ Kto stojí za botmi na Instagrame a ako sa pred nimi chrániť?

„Nepozeraj si môj profil, ak nechceš masturbovať.“ Kto stojí za botmi na Instagrame a ako sa pred nimi chrániť?
Zdroj: Instagram
TECH INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Profilov, ktoré aktuálne spamujú sociálne siete perverznými a infantilnými komentármi, je čoraz viac. S odborníkom sme zisťovali, čo sú zač, kto za nimi stojí a ako proti ním bojovať.

Ak si otvoríš Instagram, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že pod fotkou akejkoľvek známej osobnosti či influencerov nájdeš minimálne jeden komentár typu: „Nepozeraj si môj profil, ak nechceš masturbovať.“  Zamýšľal si sa nad tým, čo to je za fenomén a o čo týmto profilom ide?

Odporúčané
Vyskúšali sme si OnlyFans: Za obsah na sociálnej sieti si musíš zaplatiť, na oplátku ti budú tvoje idoly odpisovať kedykoľvek Vyskúšali sme si OnlyFans: Za obsah na sociálnej sieti si musíš zaplatiť, na oplátku ti budú tvoje idoly odpisovať kedykoľvek 21. júna 2020, 13:55

Hoci to na prvý pohľad vyzerá, ako neškodná zábavka či pomerne zvláštny spôsob, akým sa začínajúce instagramové modelky snažia nahnať si nových sledovateľov, je tomu úplne inak. Profily sú podobné účtom na OnlyFans, ktorého princípom je, že tam influencerky tvoria erotický obsah pre dospelých, ktorý je však určený len pre platiacich fanúšikov.

Náhodný príspevok na profile amerického rapera Tekashiho 6ix9ina. Opakuje sa to v komentárovej sekcii pod jeho každým jedným príspevkom
Náhodný príspevok na profile amerického rapera Tekashiho 6ix9ina. Opakuje sa to v komentárovej sekcii pod jeho každým jedným príspevkom Zdroj: Instagram/@6ix9ine

Práve na ženskej nahote, perverznej komunikácii a soft porne sú postavené aj tieto spamovacie profily. Ide však o obyčajný podvod. Na rozdiel od účtov na OnlyFans, spamovací boti na Instagrame nevyvíjajú takmer žiadnu aktivitu, na ich profile nájdeš len pár podozrivých fotografií a ich snahou je, aby ťa prinútili kliknúť na nejaký externý odkaz uverejnený na profile.

Avšak pravdepodobne najväčším rozdielom je, že v prípade bota daný účet ovláda počítač a nie reálna osoba. Čo to je za fenomén, kto za tými profilmi reálne stojí a ako proti ním bojovať? Na túto tému sme sa rozprávali s odborníkom na sociálne siete a šéfom agentúry PS:Digital, Petrom Šebom a tiež s Ekaterinou Kudrinou z komunikačného oddelenia Facebooku.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo sú boti zač a načo sa využívajú
  • Kto za nimi stojí, kto ich vytvára a ako fungujú
  • O čo sa boti snažia
  • Čo používateľom na Instagrame hrozí
  • Kto zo slovenských influencerov upozornil na problém a ako dopadlo, keď im napísal
  • Ako sa pred botmi chrániť
  • Aká česká stránka funguje na princípe nahlasovania spamovacích botov 
Odporúčané
Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) 13. augusta 2019, 16:17

Starý fenomén v novom prevedení

Ak hovoríme o konkrétnych spamovacích botoch, ktoré ponúkajú sexuálny obsah na svojom profile, ide o pomerne novú záležitosť, ktorá sa na Instagrame rozmohla len v priebehu posledných mesiacov. Fenomén spamovacích botov ako takých však nie je ničím novým.

V minulosti botov, teda počítačové programy, ktoré dokážu automaticky generovať obsah na sociálnych sieťach, používali prevažne súkromné spoločnosti. Slúžili ako marketingový nástroj na podporu predaja služieb či produktov, no využívali ich aj jednotlivci, napríklad v politických kampaniach či na rôzne internetové súťaže.

Falošná fotografia jedného z botov.
Falošná fotografia jedného z botov. Zdroj: Instagram/@stevanie82

„Podvody, scamy a rôzne pochybné aktivity sú súčasťou internetu a sociálnych sietí od ich začiatku. Len z času na čas zmenia podobu, využijú novú platformu alebo sa zvezú na vlne nejakej novinky, o ktorej ešte používatelia nemajú dosť informácií,“ uviedol pre Refresher odborník na sociálne siete Peter Šebo.

V Kalifornii dokonca minulý rok v júli vstúpil do platnosti zákon, ktorý požaduje, aby boti na sociálnych sieťach uvádzali, že ide o počítačové programy, a nie skutočných ľudí a nemohli tak nachytať obyčajných používateľov.

„Neviem, či sú práve títo boti aktuálne najväčšia hrozba, ale zjednodušene povedané platí rovnica, že čím väčšia a úspešnejšia je platforma, v tomto prípade Instagram, tým je viac pokusov ju infiltrovať podvodným obsahom,“ hovorí o nových botoch Šebo.

Všimni si, že všetky tieto profily majú jednu vec spoločnú, a to pofidérny link v bio

„Nepozeraj si môj profil, ak nechceš masturbovať.“ Kto stojí za botmi úradujúcimi na Instagrame a ako sa pred nimi chrániť?
Zdroj: Instagram

„Je pre nás nesmierne dôležité, aby interakcie, ktoré prebiehajú medzi ľuďmi na Instagrame, boli skutočné. Z tohto dôvodu nepovoľujeme podvodné účty či služby, ktoré ponúkajú zvýšenie popularity profilu prostredníctvom neautentických lajkov, komentárov a sledovateľov. Takéto účty odstraňujeme vždy, keď sa o nich dozvieme,“ uviedla pre Refresher Ekaterina Kudrina z komunikačného oddelenia Facebooku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87536 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto za týmito pofidérnymi profilmi stojí
  • Ako sa Sajfa snažil napísať sexi „čajočke" a či mu odpísala
  • O čo botom ide a ako sa vedia dostať k tvojim dátam
  • Či sa vedia dostať k tvojim fotkám alebo peniazom
  • Ako funguje hromadné nahlasovanie a vymazanie bota
Domov
Zdieľať
Diskusia