Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2020, 11:03
Čas čítania 5:27
Matej Krajčovič

Vybrali sme 6 najlepších elektrických kolobežiek a pridali rady, podľa ktorých zvolíš tú správnu

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Kúpu kolobežky si musíš poriadne rozmyslieť. Základnou otázkou je, kde plánuješ jazdiť.

Elektrické kolobežky sa stali hitom minulého roka. Slováci sa na nich začali voziť tak často, že polícia dokonca musela zakročiť a spolu s Ministerstvom vnútra predstavila novelu zákona, ktorá e-kolobežkárom stanovila jasné pravidlá. 

Tento rok ešte väčšina kolobežiek odpočíva doma, opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu totiž spôsobili, že veľká časť ľudí pracuje z domu a pomocníka na presun do práce  nepotrebuje.

Je však čoraz teplejšie a veľa ľudí sa do prírody vydáva práve na kolobežke. Navyše, keďže v MHD môže byť riziko nákazy najvyššie, je najlepší čas na jednoduchý návod, podľa ktorého si z množstva modelov na trhu vyberieš ten správny pre seba. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo hovoria o používaní kolobežiek slovenské zákony a či môžeš jazdiť po chodníku
  • Či by si mal pri jazde na kolobežke nosiť prilbu, alebo nie 

Elektrická kolobežka patrí na cyklochodník alebo cestu

Pojem „kolobežka s pomocným motorčekom“ už pozná aj Zákon o cestnej premávke (Zákon č. 8/2019 z. z.), konkrétne paragraf 55a. Z neho vyplýva, že po normálnych cestách môžeš na kolobežke jazdiť len v prípade, že máš aspoň 15 rokov. Inak ti kolobežka zostane iba na zábavku po obytných zónach.

Vo väčšine prípadov musíš jazdiť po ceste alebo po cyklochodníku. Na bežnom chodníku pre peších sa pohybovať môžeš, no len rýchlosťou chôdze, čo je samozrejme nudné a v praxi ťažko realizovateľné. Ak pôjdeš rýchlejšie, policajti ti môžu dať pokutu.  

Na kolobežke nemusíš mať prilbu, jej nosenie ale určite aspoň zváž. Ochrana hlavy nie je hanba a v prípade pádu ti môže zachrániť život. Ak siahneš po helme na skateboard, namiesto tej na bicykel s aerodynamickým tvarom a množstvom otvorov, nebude to vyzerať najhoršie, čo povieš?

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: raine.co
Odporúčané
Muž idúci na kolobežke narazil do 71-ročnej chodkyne, nehodu neprežil Muž idúci na kolobežke narazil do 71-ročnej chodkyne, nehodu neprežil 6. decembra 2019, 16:20

Nebezpečnejšia a menej pohodlná než bicykel. Možno ju vlastne nechceš

Väčšina kolobežiek sa dokáže „rozgúlať“ na rýchlosť 25 km/h alebo viac. To je rovnaké, ako  svižná jazda na bicykli, takže si vieš predstaviť, ako asi dopadneš, keď v tejto rýchlosti náhle „vystúpiš“.

Lenže na bicykli sedíš, ťažisko máš oveľa nižšie, zadkom v sedle zvyšuješ stabilitu a jeho kolesá sú  dostatočne veľké, aby sa pohodlne prevalili cez všetky kamene, hrby a výmole. 

Ak máš od domu až k práci natiahnutý krásny nový cyklochodník, bude všetko v poriadku. Jazda do práce bude ťažká pohoda, vyhneš sa preplnenému autobusu a vysmiaty sa za svoj pracovný stôl dostaneš ešte rýchlejšie, než doteraz. 

Toto je veľmi dobrý chodník pre jazdu na kolobežke

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Lenže zrejme bývaš na Slovensku. Najbližší cyklopruh vedie odnikiaľ nikam a po bežných chodníkoch je utrpenie aj kráčať medzi mlákami v daždi, nie to ešte jazdiť na kolobežke. 

Realita? Po 200 metroch budeš musieť zosadnúť, aby si na konci chodníka mohol zísť z obrubníka na cestu. Prejdeš cez cestu, kolobežku vyložíš na ďalší obrubník. Pojazdíš si 300 metrov a celé si to zopakuješ. Medzičasom obchádzaš mamičky s kočíkmi, ľudí čakajúcich na zastávke a počas toho skenuješ nerovnosti a jamy, ktoré by ťa okamžite poslali rovno na zem.

 Toto je veľmi zlý chodník pre jazdu na kolobežke. Bohužiaľ, takýchto je oveľa viac

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Inak, fotky som nenastajloval len tak, obe sú z reálneho pokusu, keď som sa na kolobežke skúsil dostať z domu do práce po Bratislave. Raz. MHD-čka sa v tom čase ukázala ako lepšia voľba. 

Experiment na 10 km trase trval skoro 45 minút (ráno tam a večer späť teda jeden a pol hodiny) a ja som sa cítil, ako keby som odpracoval celú zmenu so zbíjačkou v ruke. 

Sčasti to však bolo preto, že tento konkrétny model kolobežky (na fotke je SXT Neo), sa aspoň na túto konkrétnu trasu ukázal, ako nie príliš vhodný. Viem však, čo by tvoja kolobežka mala mať, aby si bol spokojnejší.

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83211 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré parametre by ťa pri výbere kolobežky mali zaujímať najviac
  • Aké dva modely najčastejšie používajú služby ako Mint, Lime alebo Uber
  • Ktorých 6 kolobežiek v rôznych cenových kategóriách ti odporúčame my
Domov
Zdieľať
Diskusia