Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. marca 2020, 9:25
Čas čítania 8:10
Vl Mi

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? (Rozhovor)

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? (Rozhovor)
REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Som nesmierne hrdý na študentov a všetkých ubytovaných, ktorí promptne zareagovali na naše výzvy a internáty dobrovoľne opustili hneď na druhý deň po našej výzve, povedal rektor Marek Števček.

Nový minister školstva Branislav Gröhling oznámil, ako to bude najbližšie dni a týždne s vyučovaním. Vyučovanie na školách zostane prerušené až do odvolania a dátum, kedy sa deti fyzicky vrátia do lavíc,  zatiaľ nie je známy. Bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať počet nakazených na Slovensku. 

Vysokých škôl sa opatrenia, o ktorých minister hovoril, netýkajú, v ich prípade bude o dátumoch a vyučovaní rozhodovať Akreditačná komisia, prípadne školy samotné.

Ak študuješ na ktorejkoľvek vysokej škole, určite máš preto veľa otázok. A zároveň málo informácií. Kedy sa teda končí semester? Ako budú pedagógovia hodnotiť predmety? A kedy budem mať štátnice?

To sú najčastejšie otázky vysokoškolákov. Na mnohé z nich sa musíš spýtať priamo školy. My sme vyspovedali rektora Univerzity Komenského, ktorú navštevujú ľudia z celého Slovenska a od ktorej si berú príklad aj ostatné slovenské univerzity. 

„Otázok chodí naozaj veľa, na väčšinu z nich odpovedajú kolegovia z oddelenia pre vonkajšie vzťahy. V dobe sociálnych sietí sa veľká časť komunikácie deje práve tam – či už v správach, ktoré nám chodia, alebo v diskusiách pod príspevkami univerzity alebo v uzavretých skupinách,“ radí rektor univerzity Marek Števček.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa budú môcť študenti vrátiť do študentského mestečka Mlyny
  • Aké opatrenia škola spravila
  • Ako to bude s diplomovkami či bakalárkami
  • Prečo mnohí študenti nedostali výnimky, aby mohli ostať na Mlynoch
  • Čo ešte študentov čaká a na čo sa majú pripraviť
  • Ako bude prebiehať hodnotenie predmetov a kedy by mohli byť štátnice

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny (Rozhovor s rektorom)
Zdroj: UK BA

Konzultujete opatrenia s predstaviteľmi štátu?

Od začiatku marca som aktívne komunikoval s predstaviteľmi vlády, ako aj hlavným hygienikom SR. Prvé stretnutie krízového štábu UK k tejto situácii sa konalo 2. marca. Členmi štábu sú tí najlepší odborníci na epidemiológiu a virológiu na Slovensku, renomovaní lekári, mnohí z nich sú zároveň aj naši kolegovia z univerzity.

Keď sme cez víkend 7. a 8. marca rozhodovali, či spustíme prednášky v pondelok, konzultovali sme aj s našou vládou – vedeli sme, že spustíme vlnu a budú nás nasledovať ďalšie univerzity. Prezenčnú výučbu sme totiž zrušili o štyri dni skôr, ako by sme museli – po prvom potvrdenom prípade sme však chceli za každú cenu zabrániť tomu, aby študenti prišli do vzájomného kontaktu v prednáškových miestnostiach. Chceli sme ich poslať domov skôr, než sa zvýši riziko infekcie, ktorú by potom priniesli domov svojim blízkym.

Aké rozhodnutia môže urobiť univerzita a čo môžete spraviť len s odobrením štátu?

Právomoci rektora sú vymedzené jasne. Na takúto situáciu však manuály neexistujú. Naše opatrenia však konzultujeme so štátnymi orgánmi, hlavným hygienikom, župou, mestom. Sme v tom všetci spolu.

Komunikujete o opatreniach a riešeniach aj s inými vysokými školami?Našim najbližším partnerom je Slovenská technická univerzita. Ako dve najlepšie a najväčšie slovenské univerzity sme minulý rok podpísali aj memorandum o spolupráci. Aj v týchto neľahkých časoch sa ukazuje, že naša spolupráca je veľmi dôležitá. Časť študentov STU je tiež ubytovaná na internáte Mladosť v Mlynskej doline. Rozhodnutie o prerušení prezenčnej výučby a uzavretí internátov sme preto robili spoločne. Sme, samozrejme, v kontakte aj s ďalšími vysokými školami.

Aké konkrétne opatrenia ste teda už spravili?

Najprv sme posilnili hygienické štandardy vo všetkých budovách UK – zvýšená dezinfekcia dotykových plôch, dezinfekčné mydlá a gély na toaletách alebo pri vstupoch do budov, na webe a sociálnych sieťach sme vyzývali ľudí k zodpovednosti, zverejnili sme pokyny a inštrukcie, ako sa chrániť. Keď som však sledoval vývoj v okolitých krajinách, pochopil som, že to nebude stačiť.

Naša univerzita je najväčšia na Slovensku, študuje u nás vyše 22-tisíc študentov, máme viac než 4-tisíc zamestnancov. Prevádzkujeme aj najväčšie slovenské internáty – VM ĽŠ – Mlyny UK, kde býva na pomerne malom priestore 6 500 ľudí, rovnako tak internát Družba s 2 500 ubytovanými. Univerzita je v tomto prípade naozaj vysoko rizikové prostredie: študenti z rôznych miest a krajín sa stretávajú na prednáškach, vzájomne komunikujú, navštevujú spoločenské podujatia, cestujú po celom meste a počas víkendov aj po krajinách Európy.

Odporúčané
Slovenská realita v boji proti koronavírusu: popradská nemocnica hľadá darcov rúšok, má ich nedostatok Slovenská realita v boji proti koronavírusu: popradská nemocnica hľadá darcov rúšok, má ich nedostatok 23. marca 2020, 16:32

Priestormi univerzity sa tak denne premleli tisícky ľudí.

Ak študent navštívi niekoľko prednášok denne, často na rôznych miestach, potom príde do Mlynskej doliny, prípadne sa zúčastní spoločenskej akcie, tak za jeden deň môže byť v kontakte so stovkami iných ľudí. Riziko, že študenti prídu do kontaktu s niekým nakazeným, bolo každým dňom vyššie. Internáty v Mlynskej doline združujú na pomerne malom priestore kriticky veľké množstvo ľudí.

V zmysle odporúčaní epidemiológov sme sa snažili zabrániť vysokej koncentrácii ľudí na jednom mieste, keďže by to spôsobilo značné bezpečnostné, logistické a organizačné problémy. Vírus síce nie je podľa všetkého nebezpečný pre mladých a zdravých ľudí, ale väčšina z nich cestuje každý týždeň domov. Mohli by nákazu šíriť ďalej vo svojej rodine a vo svojej komunite. Najmä predstava, že by sa vírus potvrdil na internátoch bola hnacím motorom rozhodnutia na dva týždne prerušiť prezenčnú výučbu.

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny (Rozhovor s rektorom)
Zdroj: UK BA

Obávali ste sa teda, že sa z Mlynov stane epicentrum?

Kto sledoval vývoj situácie a tempo zavádzania preventívnych opatrení vie, že po tom, čo sa v piatok 5. marca potvrdil prvý prípad pacienta s koronavírusom na Slovensku, situácia sa dramaticky menila zo dňa na deň. V nedeľu 7. marca som sa na základe odporúčaní Krízového štábu UK rozhodol spolu s rektorom STU, že na dva týždne preruším prezenčnú výučbu a odporučím študentom, aby z internátov odišli domov skôr, než sa vyskytnú prvé prípady v Mlynskej doline a celé študentské mestečko alebo jeho časť by muselo ísť do karantény.

Kedy sa budú môcť študenti vrátiť na intráky?

Rád by som odpovedal, no priznávam, že v tomto momente neviem. Nevie to nikto, záleží to od vývoja situácie so šírením koronavírusu. Dalo by sa však povedať, že každý jeden z nás môže prispieť k tomu, aby to bolo čím skôr – dodržiavaním pokynov a disciplínou. Je to previerka našej schopnosti byť solidárni a zodpovední.

Koľko sa tam momentálne nachádza ľudí?

Som nesmierne hrdý na študentov a všetkých ubytovaných, ktorí promptne zareagovali na naše výzvy a internáty dobrovoľne opustili hneď na druhý deň po našej výzve. Viem, že pre mnohých to nebolo jednoduché a mnohým to výrazne skomplikovalo život. O to viac im všetkým ďakujem. Na internátoch zostali prevažne zahraniční študenti, pre ktorých bolo bezpečnejšie zostať u nás. Dnes vieme, že odísť už ani nemôžu, resp. bolo by nesmierne komplikované dostať sa do ich domovských krajín. Zostali tam aj slovenskí študenti, ktorým riaditelia internátov udelili individuálne výnimky.

Mali ste veľa ľudí, čo žiadali výnimku?

Požiadaviek bolo naozaj veľa, ale výnimky dostali slovenskí študenti, ktorí naozaj nemajú kam ísť – sú siroty, alebo majú vážne zdravotné problémy a absolvujú pravidelnú liečbu v niektorej z bratislavských nemocníc. Tých sme predsa nemohli a nechceli poslať na ulicu. Mnohí nám vyčítajú prehnanú reakciu. Využijem tento priestor, aby som to skúsil ešte raz vysvetliť.

Ak by z internátov študenti neodišli, s pravdepodobnosťou na hranici istoty, by už dnes bol koronavírus aj na Mlynoch. Znamenalo by to karanténu pre 6 500 ľudí. Nie som si istý, či si všetci uvedomujú, čo znamená karanténa. Nemôžete opustiť izbu 14 dlhých dní. Predstava, že by už aj tak vyťažený zdravotnícky systém v Bratislave musel zabezpečovať zdravotnú starostlivosť a testy pre také enormné množstvo ľudí v takom krátkom čase, je desivá. 

Ďalším aspektom je zásobovanie potravinami, dodržiavanie hygieny – mnohé izby majú zdieľané sociálne zariadenia alebo kuchynky. Zabezpečiť karanténne opatrenia v týchto podmienkach by bol nadľudský výkon. A nákaza by sa veľmi rýchlo medzi ubytovanými šírila. A úplne konkrétne, momentálne máme v Mlynskej doline a na internáte Družba okolo 400 ubytovaných (z pôvodných 9000 ubytovaných v oboch komplexoch).

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny (Rozhovor s rektorom)
Zdroj: UK BA


Predpokladá sa, že boj s koronavírusom je beh na dlhé trate. Na čo všetko sa majú študenti najbližšie mesiace pripraviť?

Zložitá otázka, najmä keď ani experti nedokážu presne odhadnúť vývoj situácie. Obávam sa, že dnes už je jasné, že prerušenie prezenčnej formy výučby nebude trvať len dva, resp. tri týždne. Naša univerzita vzdeláva študentov vo viac než 800 študijných programoch, priebeh výučby, ako aj možnosť absolvovania kurzov dištančnou metódou nie je možná vo všetkých prípadoch. Som v spojení s dekanmi našich fakúlt – je ich až 13.

Spolu s prorektormi sa snažíme nájsť spôsoby, ako umožniť čo najviac študentom absolvovať predmety či skúšky v riadnych termínoch dištančnými metódami (online testy, záverečné práce, konferenčné hovory). Bol by som rád, keby si študenti uvedomili, že nájsť univerzálne riešenie pre takú veľkú univerzitu je v tomto prípade nemožné. Musíme postupovať individuálne s ohľadom na špecifikácie jednotlivých odborov a s cieľom zabezpečiť kvalitu vzdelávania, a tým aj kvalitu absolventov našej univerzity.


Hrozí, že sa bude opakovať celý ročník, resp. semester?

Verím, že k tomuto nedôjde. Spravíme všetko pre to, aby sme čo najväčšiemu počtu študentov umožnili riadne ukončiť semester a jednotlivé predmety. Ale ako som už spomínal, existuje veľa špecifických situácií a na všetko vplývajú vonkajšie činitele, ktoré momentálne nevie nikto ovplyvniť ani predpovedať. Na mnohých odboroch však prebieha dištančná výučba veľmi intenzívne, niektorí študenti sa dokonca sťažujú, že majú ešte viac práce a zadaní ako predtým.

Odporúčané
20-ročný Kičura mladší vlastní okrem dvoch nových bytov v bratislavskom centre aj chatu na Devíne 20-ročný Kičura mladší vlastní okrem dvoch nových bytov v bratislavskom centre aj chatu na Devíne 23. marca 2020, 14:36

Kedy, resp. ako plánujete spraviť štátnice? Je možné, že budú na jeseň či v zime?

Spravíme všetko pre to, aby čo najviac študentov z končiacich ročníkov mohlo absolvovať štátnice v riadnom termíne. Vo všetkých prípadoch to však určite možné nebude. Na novom harmonograme semestra, ako aj skúšok už aktívne pracujú všetci dekani a dekanky našich fakúlt.

Ako momentálne funguje univerzita ako taká? 

Mnohí si myslia, že máme prázdniny. Aj by som sa zasmial, no je to skôr smutné. Kolegovia pedagógovia majú neľahkú úlohu, v pomerne krátkom čase museli upraviť spôsob výučby a prispôsobiť sa možnostiam, ktoré ponúka online priestor. Fyzický kontakt so študentmi nám naozaj chýba, ale robíme, čo sa dá.

Väčšina administratívnych pracovníkov má nariadenú prácu z domu, prípadne sa na pracovisku striedajú v zmenách, aby sme eliminovali fyzický kontakt na minimum. Mnoho administratívnych pracovníkov má svoj pracovný telefón presmerovaný na mobil a funguje ako doteraz. Niektorí zamestnanci však stále do práce chodiť musia, pretože ich agendu nie je možné vykonávať z domu. Univerzita napriek mimoriadnej situácii nespí, práce je stále dosť. Mnohí kolegovia majú práce vlastne ešte viac ako za „normálnych“ podmienok.

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? (Rozhovor s rektorom)
Zdroj: UK BA


Sú študenti zmätení? Vypisujú profesorom či iným zamestnancom školy, čo majú robiť?

Je pochopiteľné, že študenti majú mnoho otázok. Každý z nás to prežíva emotívne, na takúto situáciu nás nikto nepripravil, neexistuje manuál, ako sa správať, čo robiť, alebo ako sa máme cítiť. Otázok chodí naozaj veľa, na väčšinu z nich odpovedajú kolegovia z oddelenia pre vonkajšie vzťahy. V dobe sociálnych sietí sa veľká časť komunikácie deje práve tam – či už v správach, ktoré nám chodia, alebo v diskusiách pod príspevkami univerzity alebo v uzavretých skupinách. Rád by som študentov poprosil, aby sledovali svoje univerzitné maily, našu webovú stránku alebo oficiálny FB profil univerzity. Okamžite uverejňujeme aktuálne informácie.

Vytvorili sme špeciálnu sekciu, kde sú prehľadne zhrnuté všetky dôležité správy. Situácia je však turbulentná, čo platí dnes, zajtra už nemusí. Snažíme sa na to reagovať čo najrýchlejšie, úprimne môžem povedať, že už týždne pracujeme takmer nepretržito, vyhodnocujeme aktuálne informácie, pripravujeme pokyny a usmernenia. Napriek tomu na niektoré z otázok, ktoré nám študenti kladú, nedokážeme v tomto momente odpovedať – napríklad tie ohľadom návratu do Mlynskej doliny či termínov promócií.


Robia pedagógovia online výučbu?

Väčšina áno, v prípade, že je to možné.


Zvažujete aj online skúšanie a testy?

Áno, ak nebude možné skúšať osobne, skúsime využiť rôzne alternatívy, ako ukončiť predmet.


Ako budú prebiehať prijímačky nových študentov?

Väčšina prijímacích konaní je v procese. V súčasnosti prijímame elektronické prihlášky, papierové dokumenty bude stačiť doložiť neskôr. Harmonogram prijímacích skúšok (ak sa vyžadujú) prispôsobíme harmonogramu maturít. Život na univerzite pokračuje ďalej, veríme, že v zimnom semestri už pôjde čo najviac procesov v štandardnom režime.

Odporúčané
Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (Rozhovor) Niektoré naše univerzity sú svetový štandard, no slovenské školstvo chátra, hovorí budúci rektor UK (Rozhovor) 19. januára 2019, 23:41


Ako to bude s odovzdávam diplomových prác? Študenti nemôžu chodiť do knižnice a nie všetko sa dá nájsť online.

Harmonogram odovzdávania záverečných prác, či už diplomových alebo bakalárskych, upravia jednotliví dekani, lebo obmedzenia sa veľmi líšia podľa rôznych študijných programov. Naša Akademická knižnica UK však poskytuje vzdialený prístup, cez ktorý sa študenti dostanú ku všetkým materiálom potrebným k štúdiu online.


Na aký časový horizont je univerzita pripravená?

Máme rôzne scenáre plánov, momentálne sa však sústreďujeme hlavne na to, aby čo najväčšia časť výučby prebiehala dištančne a aby čo najviac študijných programov pokračovalo v štúdiu. Zároveň som rád, že zodpovedne využívame potenciál, ktorý naša univerzita má. Naša bratislavská lekárska fakulta pracuje na spustení laboratórnej diagnostiky infekcie spôsobenej koronavírusom COVID-19 metodikou PCR vo Vedeckom parku UK. Týmto spôsobom chce prispieť k diagnostike vzoriek z Univerzitnej nemocnice Bratislava. V súčasnosti diagnostiku v Bratislave vykonáva len Národné referenčné centrum pre chrípku na ÚVZ SR.

Okolo 230 našich medikov z Bratislavy a Martina zase pomáha v telefonických centrách, hlásia sa ako dobrovoľníci do nemocníc a lekární. Koordinujeme aj aktivity ďalších slovenských študentov, ktorí študujú v zahraničí a teraz sú doma na Slovensku a chcú pomáhať. Desiatky pedagógov z našich dvoch lekárskych fakúlt – Lekárska fakulta UK a Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine – sa dobrovoľne hlásia pomáhať pri diagnostike. Tí, ktorí sú laboratórne zdatní a aktuálne nerobia klinickú prax, sú v prípade potreby ochotní doučiť sa potrebné znalosti a pomáhať. Slovenský spolok študentov farmácie z Farmaceutickej fakulty UK podáva pomocnú ruku lekárňam a ponúka dobrovoľnú pomoc.

Ako vyššie spomínané opatrenia ovplyvnili univerzitu finančne?

Dosah bude závisieť od toho, ako sa situácia bude vyvíjať a ako dlho bude trvať.

Domov
Zdieľať
Diskusia