Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2020, 9:20
Čas čítania 6:32
Tímea Krauszová

Kolegyni nadávali do svíň a priali jej, aby ona dostala koronavírus a zomrela naň. Slovenskí lekárnici opisujú situáciu v krajine

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Viceprezident lekárnickej komory na Slovensku opisuje situáciu, ktorej teraz lekárne v krajine čelia.

Rúška v Bratislave nezoženieš, krátia sa však aj zásoby bežných liekov na bolesť či vitamínov. Lekárnici sú nervózni a pred lekárňami sa zväčša tvoria rady. Tak dnes vyzerá situácia v hlavnom meste.

Oslovili sme preto najväčšiu sieť lekární Dr. Max, ako aj Slovenskú lekárnickú komoru, aby sme zistili, či máme stále dostatok liekov a či sú lekárne na takýto nápor pripravené. Zaujímalo nás aj to, či sa lekárnici, ktorí chtiac-nechtiac denne prichádzajú do kontaktu s množstvom, často aj chorých, ľudí, chránia a vieme, čo máš robiť, keď ti akurát došlo céčko a ty si ho chceš silou mocou doplniť.

Pre aktuálne informácie o koronavíruse na Slovensku aj vo svete sleduj náš LIVE článok.

Odporúčané
Výživová poradkyňa Petra: Pred koronavírusom ťa zázvor či vitamín C neochránia Výživová poradkyňa Petra: Pred koronavírusom ťa zázvor či vitamín C neochránia 14. marca 2020, 9:43
V tomto článku si prečítaš:
  • Či je pravda, že už na Slovensku nie sú rúška
  • Prečo by bolo pre lekárne jednoduchšie zavrieť a nepracovať
  • Ako to vyzerá v bratislavských lekárňach a drogériách
  • Prečo si odborník myslí, že kupujeme zbytočne veľa liekov

Aktuálna situácia: Ľudia kupujú lieky hlava-nehlava, lekárnici sú pod extrémnym tlakom a nie všetci sa pred vírusom chránia

Ľudia sa pre obavy z koronavírusu rozhodli využiť zatvorené školy, úrady či povolený home office a chcú si doplniť zásoby liekov. Do lekární zvyčajne púšťajú len po jednom, prípadne v malých skupinkách, preto rátaj s tým, že budeš musieť čakať vonku. „Počet návštev  sa zvýšil plošne na celom Slovensku o približne 15 %,“ potvrdil PR manažér sieti lekární Dr. Max, Peter Sedláček.

Podľa lekárnikov si do veľkej miery zbytočne robíme zásoby, akoby sa malo mesto ocitnúť v karanténe; pritom podľa nariadenia krízového štábu, ktoré platí, budú drogérie, potraviny a lekárne naďalej otvorené a fungovať. Vo viacerých bratislavských lekárňach sú poličky už teraz poloprázdne, ľudia bez rozmyslu kupujú nielen lieky, ale aj doplnky výživy.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

V Univerzitnej lekárni v Ružinove sa nám podarilo vystihnúť chvíľu, keď bola prázdna miestnosť. Len krátko pred nami tam vraj boli rady, prezradila nám lekárnička, ktorá vydáva lieky bez predpisu. V miestnosti s liekmi na predpis stálo niekoľko ľudí. Najčastejšie si ľudia dokupujú lieky na bolesť, no potvrdila nám, že aj vitamíny a iné doplnky idú na dračku. Pri každom okienku visí veľký oznam: rúška ani antibakteriálne gély nemajú, ani nevedia, kedy sa zásoby doplnia.

Zákazník pred nami sa to isté pokúšal zistiť tiež. 

Je málo pravdepodobné, že celá republika zrazu ochorie.

S otázkami sme sa preto obrátili na Slovenskú lekárnickú komoru (SLeK). Norbert Chano, 1. viceprezident SLeK pre Refresher priblížil, že najrýchlejšie dochádzajú lieky proti bolesti a teplotám. Paradoxne rúška, ktoré dnes mnohí v panike zháňajú, no sú vypredané, k dispozícii v skutočnosti sú. Stoja však 50-násobne viac než bežne a aj preto si lekárne musia rozmyslieť, či sa do takej investície vôbec pustia.

Odporúčané
5 skvelých filmov o šírení vírusov, nákaze a nezvládnuteľnej panike 5 skvelých filmov o šírení vírusov, nákaze a nezvládnuteľnej panike 14. marca 2020, 12:03

„Balíček rúšok s 50 kusmi v balení stál pre „krízou“ v lekárni približne štyri eurá. Teraz nám ponúkajú jedno rúško za štyri eurá,“ vysvetlil Chano. Teoreticky sa teda rúška stále zohnať dajú, ale za balíček dnes lekáreň zaplatí 200 €. Prestrelené ceny si mnohé ani nemôžu dovoliť, navyše je to z pohľadu SLeK aj neetické.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81873 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké opatrenia prijali, aby chránili teba aj svojich zamestnancov
  • Nedostatok ktorých liekov nám hrozí
  • Aké veľké zásoby by si si mal podľa lekárnika prichystať
  • Prečo možno lekárne pristúpia k predaju len cez okienko
Domov
Zdieľať
Diskusia