Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. decembra 2019, 10:19
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Nevieš, kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy

Nevieš, kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy
Zdroj: Čoje
GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Zaži rozmanitosť svetových chutí a nemusíš ísť ani ďaleko. Stačí ostať v hlavnom meste.

Gastro v Bratislave zažíva svoje najlepšie obdobie. V hlavnom meste nie je núdza o celosvetovú kuchyňu, či už máš chuť na ázijský ramen alebo americký burger, určite si prídeš na svoje. 


Rozmanitosť jedla tvoria predovšetkým cudzinci, ktorí k nám ich tradičné pokrmy priniesli zo svojich domovov. Práve vďaka nim vieme za jeden deň precestovať polovicu sveta, stretnúť ľudí z Indie, Číny, Mexika či Talianska a zoznámiť sa s ich kultúrami nad tanierom skvelého jedla. 

Odporúčané
Šťavnatá hovädzia hruď  či trhané bravčové v burgri. Nová gastro prevádzka ponúka pravú Ameriku Šťavnatá hovädzia hruď či trhané bravčové v burgri. Nová gastro prevádzka ponúka pravú Ameriku 30. novembra 2019, 9:55
Nevieš kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy
Nevieš kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy Zdroj: Mareena

V nedeľu 1.12. sa pri tejto príležitosti konala pop up večera, ktorú zorganizovalo občianske združenie Mareena. Združenie pomáha ľuďom, ktorí prišli na Slovensko z iných krajín, aby si tu našli svoje miesto a tiež sa začlenili do spoločnosti. V spolupráci s foodblogerom Čojem a ilustrátovkou Adelou Režnou vytvorili gastromapu Bratislavy s kuchyňami z celého sveta. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čoje (@cojebratislava),

Čoje rozmýšľal nad podobnou mapou už dávnejšie

Ako povedal sám Čoje, už dlhšie rozmýšľal nad podobným projektom, no sám sa k tomu nedopracoval. Preto bol nadšený z iniciatívy združenia Mareena, ktoré ho oslovilo práve s takouto myšlienkou. 


„S Mareenou sme si najprv spísali úplne všetky cudzinecké podniky, ktoré nám napadli. Následne sme sa dohodli, že oni si poskladajú tú kvantitatívnu časť a ja ako fajnšmeker zostavím užší výber podnikov, ktoré sú pre mňa naozaj výnimočné a okrem toho, že robia skvelé jedlo, v Bratislave zanechali alebo zanechávajú aspoň čiastočne kultúrnu stopu. Myslím, že výsledok sa naozaj podaril, aj vďaka nádherným ilustráciám Adely Režnej, vďaka ktorej je tá mapa nielen zdroj informácií, ale aj umelecké dielo. “

Odporúčané
Na bao pochúťku čakajú zástupy ľudí. Michal sa vzdal miesta šéfkuchára vo Fou Zoo, aby mohol rozbehnúť streetfood (Rozhovor) Na bao pochúťku čakajú zástupy ľudí. Michal sa vzdal miesta šéfkuchára vo Fou Zoo, aby mohol rozbehnúť streetfood (Rozhovor) 21. marca 2019, 15:18


Gastromapu Bratislavy tvorí až 62 prevádzok a je súčasťou celoročnej kampane s názvom #plnezuby, ktorou sa snažia prostredníctvom jedla priblížiť príbehy cudzincov žijúcich v Bratislave. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mareena.sk (@mareena.sk),

Podpor cudzincov v Bratislave a kúp si mapu aj ty

Mapu pokrstili počas pop up 4-chodového perzsko-iránsko-africko-indického obeda pripraveného viacerými kuchármi na lodi na Dunaji za prítomnosti pani starostky Starého mesta, Zuzany Aufrichtovej a ďalších 40 hostí. Gastromapu si môžeš kúpiť aj ty prostredníctvom Startlab.sk, a tým aj podporiť cudzincov žijúcich v Bratislave.


„Myslím si, že keď sa nad tým zamyslíme bez hystérie posledných rokov, cudzinci sú pre každú vyspelú spoločnosť prínosom, oplatí sa mať ich medzi sebou, vymieňať si hodnoty a nechať sa ovplyvňovať tými, ktoré má tá ktorá strana lepšie. Okrem toho, Bratislava bola vždy kozmopolitné mesto, ktoré nemalo problém so spolunažívaním Slovákov, Nemcov, Maďarov či Židov a cítiť to bolo aj vo fantastickej kuchyni, ktorú sme tu vďaka tomu mali.

V neskorších rokoch pribudli aj Vietnamci a Moslimovia, s ktorými v hlavnom meste podľa mňa nemáme problém najmä preto, lebo sa s nimi pravidelne stretávame vďaka jedlu. Podľa mňa je super, že aj tých pár sekúnd kontaktu počas podania kebabu alebo naservírovaním pho môže človek prehodiť pár slov s cudzincom a sledovať, čo to s ním urobí,” prezradil Čoje. 

Nevieš kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy
Nevieš kde v Bratislave nájdeš skvelú indickú či africkú kuchyňu? Foodbloger Čoje krstil gastromapu Bratislavy Zdroj: Mareena


Na mape nájdete možno aj miesta, ktoré ste doteraz nepoznali a spoznáte chuť mnohých krajín z celého sveta. Majte cudzincov #plnezuby.

Domov
Zdieľať
Diskusia