Skúseného šéfkuchára sme prišli navštíviť na Street Food Park pred Starú tržnicu, kde si môžeš dať bao aj ty.
Bratislavský streetfood sa rozrastá, tentokrát o niečo naozaj špeciálne, čo tu ešte nebolo. O to viac sme boli zvedaví, keď sme zistili, že gastro koncept Bao Brothers otvára Michal Konrád, ktorý 9 rokov šéfoval kuchyni Fou Zoo, jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku. Skúseného šéfkuchára sme prišli navštíviť na marcový Street Food Park pred Starú tržnicu, kde si môžeš na bao pochutnať aj ty.
V článku sa dozvieš:
- Prečo sa Michal pustil do streetfood projektu Bao Brothers
- Ako zhodnotil posledných 9 rokov strávených vo Fou Zoo
- Čo musí spĺňať reštaurácia, ktorá je označená za najlepšiu
- Odkiaľ pochádza bao
- Aké chuťové kombinácie má Bao Brothers v ponuke
- Čo by Michal vytkol slovenskej gastronómii
Prečo sa rozhodne šéfkuchár jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku presedlať na streetfood?
Myslím si, že v živote každého človeka príde čas, kedy potrebuje zmenu, chce zažiť niečo nové, začať od začiatku budovať niečo nové a niečo svoje. Mal som potrebu ísť ďalej. Samozrejme, že tá potreba vznikala postupne, aj na základe určitých skutočností a momentov, ktoré mi život priniesol. Odísť z Fou Zoo nebolo ľahké rozhodnutie, ale vo vnútri som cítil, že je to správne a neľutujem to.
V zahraničí som pôsobil takmer 6 rokov. Keď som dostal ponuku šéfkuchára do Fou Zoo, cítil som, že je správny čas vrátiť sa domov.
Vravíš, že odísť z Fou Zoo nebolo ľahké. Ako by si zhodnotil posledných 9 rokov?
Posledných 9 rokov by som zhodnotil ako moje najproduktívnejšie obdobie doposiaľ. Vo Fou Zoo od samého začiatku panoval neustály kreatívny duch, takmer každý deň sme tvorili, skúšali nové veci, vzdelávali sa, veľa sme cestovali, či už boli pracovné stáže, hosťovanie alebo gastro výlety v rámci celého sveta. Veľmi veľa som precestoval, spoznal, okúsil a naučil sa. Mal som možnosť spoznať veľa skvelých ľudí, od ktorých som sa mnohému naučil. Vyrástol som tam.
Pôsobil si v rôznych reštauráciách po svete. Prečo si sa rozhodol zakotviť doma na Slovensku?
V zahraničí som pôsobil takmer 6 rokov a keď som dostal ponuku šéfkuchára do Fou Zoo, cítil som, že je správny čas vrátiť sa domov. Bolo to správne rozhodnutie.
Pre mňa by dobrá reštaurácia mala byť o komplexnom zážitku a pocitoch.
Čo všetko musí spĺňať reštaurácia, aby získala ocenenie tej najlepšej.
Slovo najlepšia sa mi nepáči. Kto určuje, či je niekto alebo niektorá reštaurácia najlepšia? To, že Fou Zoo bola viacnásobne ocenená ako najlepšia ešte neznamená, že ňou aj je. Podľa môjho názoru môže byť reštaurácia výnimočná alebo originálna tým, ako vyzerá, čo a ako sa v nej podáva alebo aká je obsluha.
Pre mňa by dobrá reštaurácia mala byť o komplexnom zážitku a pocitoch. Od prvej chvíle, až kým sa za mnou nezavrú dvere. Či je to prvý a posledný pozdrav, pocit z priestoru, vôňa, atmosféra, obsluha a v neposlednom rade jedlo. Môžeme to nazvať komplexný zmyslový zážitok.
Bao by som opísal ako niečo veľmi príjemné, teplé, šťavnaté, mäkké, chrumkavé, trochu slané, trochu sladké, kyslé aj pálivé.
Čo je na práci šéfkuchára najnáročnejšie?
Každá práca si vyžaduje určitú dávku znalosti, zodpovednosti a energie. Myslím si, že pokiaľ sa človek nájde v tom, čo robí, tak je o to ľahšie, avšak kuchárčina je tvrdá práca, keď človek stojí denne 16 hodín na nohách v teple za grilom a z čela mu kvapká pot, samozrejme, nie do jedla. Na konci dňa je rád, že ide domov a dá si jedno chladené (smiech). Podotýkam, že odchádza s dobrým pocitom, že vydal zo seba maximum.
Po odchode si sa rozhodol rozbehnúť streetfood projekt Bao Brothers. Ako tento nápad vznikol?Nápad robiť bao vznikal postupne. Na začiatku sme nemali jasnú predstavu o tom, čo konkrétne chceme robiť, vedeli sme len, že chceme niečo vytvoriť. Každý z nás troch mal nejakú predstavu, ktorú sme zliali dokopy a vzniklo z toho toto.
Dokonca aj Slovanom je bao veľmi blízke, keďže sa jedná o naparované, kysnuté cesto.
Priblíž nám túto pochúťku. Odkiaľ bao pochádza a na aké chuťové prevedenia sa môžeme tešiť?