Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2019, 14:28
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Sú raffle o tenisky zmanipulované? Pýtali sme sa odborníkov z resell mafie

Sú raffle o tenisky zmanipulované? Pýtali sme sa odborníkov z resell mafie
Zdroj: Nike
MÓDA NAJZAUJÍMAVEJŠIE PÁRY TENISIEK YEEZY
Uložiť Uložené

Ak si ešte ani raz nevyhral žiadny raffle, možno ťa predbehli ľudia s botmi a možno bol samotný raffle zmanipulovaný.

Časy, keď si mohol hocikedy len tak nakráčať do obchodu a odísť s exkluzívnym párom tenisiek sú dávno preč. Človek dnes musí pomaly mesiac dopredu vedieť, čo chce kúpiť, musí podrobne sledovať informácie o danom release a byť v správny čas na správnom mieste. Šancu na úspech by pritom mali mať všetci rovnakú, no prax vyzerá trocha inak a o tom, či sú limitované releasy tenisiek zmanipulované sme sa tak rozprávali so Samuelom, ktorý je administrátorom jednej z domácich resell skupín na sieti Discord

Prvým náznakom prichádzajúcej zmeny bol už release tenisiek Staple x Nike SB Dunk Pigeon z roku 2005, kvôli ktorému čakali ľudia pred newyorským obchodom viac než 96 hodín. Situácia vyvrcholila zásahom polície, ktorá zadržala niekoľko ľudí ozbrojených nožmi, mačetami alebo baseballovými pálkami a následne musela kontrolovať celý priebeh samotného predaja. 

Okolo roku sa dostávali spustenia predajov limitovaných párov tenisiek do ešte väčších extrémov. Pamätným momentom bol aj tradičný predvianočný release siluety Air Jordan 11, ktorá v roku 2011 vyšla v ikonickom farebnom vyhotovení Concord. Zákazníci v meste Indianapolis "nezvládli" čakanie na otvorenie miestneho obchodného centra a vyrabovali predajňu s teniskami. Za spomínané Air Jordan 11 Concord si následne tamojší reselleri pýtali aj 4-násobok pôvodnej ceny (aj keď ich získali v podstate zadarmo).

Nike vs. adidas

Na podobné vyčíňanie zákazníkov tak museli pochopiteľne reagovať okrem predajcov aj samotné značky a svet tenisiek sa v roku 2015 navždy zmenil. Po niekoľkých zrušených releasoch a mnohých útokoch botov sa totiž Nike rozhodol spustiť systém rafflov, teda žrebovaní, do ktorých sa môžeš zapojiť a keď ťa systém vyžrebuje, máš možnosť kúpiť si dané tenisky aj bez čakania pred obchodom. Podobná forma predaja síce nebola v tom čase žiadnou novinkou, no prelomovým sa stalo najmä  jej využitie v online svete. 

Odporúčané
TOP 10 limitovaných Jordanov, ktorých hodnota neustále rastie. Poradíme ti, ako si ich kúpiť TOP 10 limitovaných Jordanov, ktorých hodnota neustále rastie. Poradíme ti, ako si ich kúpiť 13. marca 2024, 15:30

Vďaka rafflom už ľudia nemuseli čakať pred obchodmi niekoľko dní a celý proces losovania/nakupovania sa tak skrátil len na pár minút.

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: Nike

Nike začal ohlasovať raffle cez svoj Twitter a na zapojenie sa do žrebovania si mal 60 minút. Ak si vyhral, stačilo ísť do vybranej predajne a zaplatiť. Postupom času sa v aplikácii Nike+ dokonca začali pridávať odkazy na tzv. predčasné nákupy, ktoré verným zákazníkom ponúkali prístup do losovania už 24 hodín pred releasom. S rafflami nezaostávala ani značka adidas, ktorá rovnako v roku 2015 spustila svoju aplikáciu Confirmed. Cez ňu si tak mohol kúpiť aj prvé vyhotovenie Kanyeho tenisiek Yeezy 750, pri ktorom si ale musel potvrdiť svoju geolokáciu a aplikácia tým pádom fungovala len pre ľudí v New Yorku, Chicagu, Los Angeles a niekoľkých ďalších metropolách USA. 

Raffle sú zadarmo, no v prípade tenisiek Nike Mag s automatickým zaväzovaním si Nike pýtal za jednu prihlášku $10. Touto cestou sa im tak podarilo vyzbierať takmer 7 miliónov dolárov, ktoré venovali nadácii Michaela J. Foxa pre výskum Parkinsonovej choroby. 

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: Nike

Odporúčané
Na týchto teniskách môžeš v marci zarobiť stovky eur: Novinka značky Jacquemus, kvetinové dunky aj retro jordany Na týchto teniskách môžeš v marci zarobiť stovky eur: Novinka značky Jacquemus, kvetinové dunky aj retro jordany 5. marca 2024, 17:30

Od tej doby však prešiel systém rafflov desiatkami vylepšení. Aktuálne prebiehajú losovania u značky Nike cez aplikáciu SNKRS, resp. na ich stránke (pozn.: aplikácia stále nie je dostupná pre Slovensko ale stránka SNKRS už v našich končinách funguje). Adidas sa pre zmenu rozhodol spojiť aplikáciu Confirmed so svojou hlavnou appkou, a tá je dnes asi najjednoduchším spôsobom, ako sa dostať k novým Yeezy. 

Určite je dobré zapájať sa do rafflov na oficiálnych stránkach ako SNKRS, ale pre mňa je to strata času.

Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky?
Prečo sa ti nepodarilo vyhrať ani jeden raffle o tenisky? Zdroj: sgbonline.com

Sú raffle zmanipulované?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 77955 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa distribútori môžu zasiahnuť  do rafflov a losovaní
  • Ako sa v priebehu uplynulých rokov vyvíjali raffle
  • Či je raffle férovým spôsobom predaja
  • Ako sa darí resellerom oklamať predajcov
  • Ako mať šancu dostať sa k vysnívaným teniskám
Domov
Zdieľať
Diskusia