Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2019, 8:20
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Aká je šanca, že ľudstvo zmizne zo Zeme? Vedci vypočítali, s akou pravdepodobnosťou vyhynie náš druh kvôli prírodným katastrofám

TECH
Uložiť Uložené

Do svojich výpočtov nezahrnuli ľudskú aktivitu ako napríklad nukleárnu vojnu alebo klimatické zmeny priamo spôsobené ľuďmi.

Šance, že si ľudstvo samo spôsobí svoj koniec, sa zdajú byť pomerne vysoké. Napriek upozorneniam vedcov, vlády nerobia dostatok preto, aby sa ochránila planéta. Nehovoriac o vojnách a nepokojoch, hlade či civilizačných chorobách. Ľudia odmietajú vedecky potvrdené metódy a niektorí ľahko naletia hoaxom. Vedci sa však tentokrát pozreli na to, akú máme šancu na prežitie, ak tieto faktory nevezmeme do úvahy: len ľudstvo verzus príroda. Zdá sa, že na tom vôbec nie sme až tak zle.

Aká je pravdepodobnosť, že ľudstvo vyhynie v dôsledku prírodnej katastrofy?

Prírodné katastrofy sú normálne, podobne ako aj vymieranie druhov.  Podľa IFC Science, až 99 % všetkých druhov, ktoré existovali, vymreli. Zvyčajne následkom klimatických zmien, prirodzeného vývoja alebo prírodných katastrof (napríklad asteroid, ktorý zapríčinil koniec éry dinosaurov).

Vedci z University of Oxford boli zvedaví, aká je pravdepodobnosť toho, že ľudstvo vyhynie v dôsledku takýchto katastrof. Nebrali pritom do úvahy ľudskú činnosť: žiadne vojny, biologické zbrane alebo klimatické zmeny súvisiace s našou aktivitou. Namiesto toho sa pozerali na prírodné katastrofy: vulkanická aktivita, pád asteroidu, supernova a pod. Za približne 200-tisíc rokov našej existencie sme prežili mnoho, a práve na základe toho boli vedci zvedaví, či máme šancu aj naďalej vytrvať.

Odporúčané
Viac ako 11-tisíc vedcov varuje pred nesmiernym utrpením, ktoré spôsobí klimatická kríza Viac ako 11-tisíc vedcov varuje pred nesmiernym utrpením, ktoré spôsobí klimatická kríza 6. novembra 2019, 8:35

Podľa ich výpočtu je pravdepodobnosť vyhynutia kedykoľvek v budúcnosti nižšia ako 1 k 14 000. V prepočte to znamená, že naša šanca na to, že nevyhynieme ktorýkoľvek nadchádzajúci rok, je 99,993 %.

Stále si to nevieš predstaviť? IFC ponúka aj ďalší príklad: pravdepodobnosť je rovnaká ako pri 100-tisíc letoch, z ktorých pravdepodobne 7 spadne. Je ťažké zhodnotiť toto číslo neutrálne, najlepšie to vystihuje fráza z jedného z najobľúbenejších seriálov z roku 2019: „Not great, not terrible.“ (Nie je to skvelé, ani hrozné.)

Samozrejme, ak by sme chceli zarátať aj ľudskú činnosť, tiež by sme si nemohli pokojne líhať do postelí. Napríklad pravdepodobnosť vyhynutia kvôli atómovej vojne veľa neznamená, pretože sme atómové bomby vymysleli len pred desiatkami rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia