Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2019, 10:33
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Pijú bielidlo, nevedia poriadne podať prvú pomoc a berú homeopatiká: Toto sú najväčšie medicínske mýty, ktorým veria Slováci

Pijú bielidlo, nevedia poriadne podať prvú pomoc a berú homeopatiká: Toto sú najväčšie medicínske mýty, ktorým veria Slováci
Zdroj: Unsplash / Ani Kolleshi
REFRESHER OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Lovec šarlatánov MUDr. Oravský vyberá 5 trendových medicínskych hoaxov. V novej knihe ich spolu s kolegami vyvracia.

Počul si už o tom, že existuje liek na rakovinu, no zlé farmafirmy ti ho nechcú dať? Možno poznáš niekoho, kto zbiera liečivé kryštály, používa éterické oleje miesto tabletiek alebo preferuje tradičnú, alternatívnu medicínu oproti tej modernej. Niektorí Slováci pijú moč ako prevenciu proti chorobám, prípadne si zgustnú aj na priemyselnom bielidle (Savo), ktoré „zaručene“ vylieči. Ak náhodou nič z toho nezaberie, kúpia si drahé homeopatické lieky a začnú odmietať očkovanie. O Slovenkách, ktoré zjedia vlastnú placentu, či ľuďoch, ktorí platia za bankovanie a kupujú si výrobky podľa ajurvédy ani nehovoriac.

Čo majú títo ľudia spoločné? Všetci čelia odsúdeniu zo strany vedy. Tieto a podobné liečebné metódy a presvedčenie sú väčšinou nefunkčné a v mnohých prípadoch aj nebezpečné.

Práve proti takýmto hoaxom už roky bojuje skupina medikov a lekárov, ktorí si hovoria Lovci šarlatánov. Tím 12 lekárov a špecialistov vedie MUDr. Roland Oravský. Sú z rôznych odvetví, venujú sa imunológii, epidemiológii, nutričnej terapii, farmácii či psychológii. Pracujú na Slovensku, v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA. Začalo to malou stránkou na Facebooku, neskôr pribudli blogy, prednášky a diskusie.

Teraz vydávajú knihu. “Nastal čas dostať pravdivé, vedecky podložené fakty k čo najväčšiemu počtu ľudí,“ tvrdia na webe Startlabu, kde zbierajú potrebné peniaze, aby mohli knihu na stredné školy doručiť zadarmo. 

Refresher knihu získal od tvorcov a prečítali sme ju pre teba. Vyberáme z nej top 5 najbláznivejších medicínskych hoaxov a s pomocou doktora Oravského ich aj vyvrátime. Nie sú totiž podložené vedeckými faktami, často sú súhrnom klamstva kvôli zisku a môžu reálne ohroziť ľudský život. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Homeopatiká: Neúčinné látky, ktoré predávajú aj v lekárni
  • Prekyslenie organizmu: Je to vôbec reálne?
  • Neposkytnutie prvej pomoci: Následkom môže byť aj smrť
  • Prečo je dôležité očkovať a aké sú skutočné riziká spojené s vakcínami
  • „Savopiči“: Prečo čistiace prostriedky patria iba na podlahu a nie do nášho tela

Rolanda Oravského sme sa opýtali, ktoré medicínske mýty považuje za najhoršie, prípadne ktoré podľa neho najviac počuť na Slovensku. „To, čo najviac rezonuje medzi ľuďmi, nemusí byť to najhoršie. To najhoršie je to, čo najviac škodí. Či už hovoríme o zdravotnej ujme alebo o finančnej,“ vysvetľuje na úvod. Ako najzvučnejšiu označil homeopatiu.

1. Homeopatia: Mýtus s veľkým M

„Z absurdného dôvodu sa homeopatiká dajú kúpiť v lekárni, človek sa s nimi stretne v reklamách,“ rozhorčuje sa Oravský. Podľa neho je homeopatia príkladom mýtu, ktorý zdravotne nemôže uškodiť. „Je to len cukor a voda. Neexistujú žiadne vedecké metódy, ktoré by dokázali opak. Dokonca homeopati opakovane nevedeli rozlíšiť placebo od homeopatík.“ 

Homeopatiká neliečia ani neublížia, pretože v sebe nemajú účinnú látku, ublížiť však môžu tvojej peňaženke. „Sú celkom drahé a pre niekoho napríklad na dôchodku to môže byť problém,“ tvrdí lekár. Cena za niektoré homeopatiká sa môže vyšplhať aj na desiatky eur.

Ako (údajne) funguje homeopatia?

Rovnaký symptóm (napr. horúčku) zakaždým „vylieči“ rovnaká účinná látka. Liek je natoľko zriedený, že sa v ňom nenachádza účinná látka. Homeopati tvrdia, že ak ho pri výrobe pretrepali dostatočne často, voda si prítomnosť účinnej látky zapamätá. Pokojne si daj pár sekúnd na vstrebanie týchto informácií.

Domáca medicína.
Domáca medicína. Zdroj: Unsplash / Jan Kolar / VUI Designer

Otcom homeopatie je nemecký lekár Samuel Hahnemann (1755 - 1843), ktorý veril, že choroby sú narušením duchovnej sily, ktorá oživuje ľudské telo, píše kniha Príručka zdravého rozumu. Homeopatia aj patrí k liečebným metódam založených na viere (FBM = faith based medicine) a nemôžeme úplne odsúdiť efekt placebo ani silu ľudskej mysle. Ak sa však chceme baviť o účinnosti liekov, musíme sa opierať o vedu, inak ohrozujeme zdravie človeka. Toto nám prízvukoval pri rozhovore aj doktor Oravský.

Odporúčané
Otrasné šarlatánske praktiky: Balada o homeopatii Otrasné šarlatánske praktiky: Balada o homeopatii 25. júla 2017, 13:03

Kniha od skupiny Lovci šarlatánov upozorňuje na nebezpečenstvo liečby homeopatiou. Liečiť príznak namiesto toho, aby sme napravovali procesy, ktoré daný príznak spôsobujú, je neefektívne a nebezpečné. Práve to je základný princíp homeopatie: liečime podobné podobným (napríklad horúčku liečime látkou, ktorá v tele vyvolá horúčku). Niečo ti nesedí? Super, dával si v škole pozor. Horúčka totiž nie je choroba, ale symptóm.

Homeopatiká sú voľne dostupné aj v lekárni. Ilustračné foto.
Homeopatiká sú voľne dostupné aj v lekárni. Ilustračné foto. Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Horúčku môžeš mať pri chrípke, bakteriálnom zápale pľúc, zápale obličiek, reumatoidnej artritíde a hoci aj pri nádorových ochoreniach, píšu ďalej v knihe. Liečiť tou istou látkou artritídu, vnútorný zápal, sezónnu chrípku a rakovinu... to neznie bezpečne, však? Lovci šarlatánov to vysvetlili veľmi jasne:

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70445 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo homeopatia nemôže fungovať
  • Prečo je mýtus prekyslenie organizmu 
  • Očkovanie nechráni len teba a tvoje dieťa ale všetkých
  • Aké vedľajšie účinky môžu nastať po očkovaní
  • Aké sú najčastejšie argumentačné chyby konšpirátorov a pseudovedcov
  • Prečo pijú ľudia bielidlo (a prečo by si to ty fakt nemal robiť)
Domov
Zdieľať
Diskusia