Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2019, 8:35
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Viac ako 11-tisíc vedcov varuje pred nesmiernym utrpením, ktoré spôsobí klimatická kríza

NEWS EKOLÓGIA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

V správe hovoria aj o 6 oblastiach, ktoré vyžadujú okamžité zmeny.

Žijeme uprostred klimatickej krízy, ktorú nemôžeme ignorovať, varujú vedci v najnovšom článku vo vedeckom časopise BioScience. Viac ako jedenásť tisíc odborníkov zo 153 krajín sveta hovorí o nesmiernom utrpení, ktoré nás čaká v prípade, že nenastanú okamžité zmeny.

Pohotovostný stav

„Je našou morálnou povinnosťou jasne varovať ľudstvo pred katastrofou a pomenovať veci pravým menom. Preto prehlasujeme, že Zem čelí klimatickej pohotovosti,“ píše v úvode početná skupina vedcov. Nie je to pritom prvýkrát, čo sa odborníci snažia varovať politických lídrov aj bežných ľudí o klimatickej kríze.

Odporúčané
Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? 20. septembra 2019, 9:07

Už pred 40 rokmi sa zhodli na tom, že klimatické zmeny vyžadujú okamžité kroky k zlepšeniu. Odvtedy takéto varovania uverejňujú pravidelne, napriek tomu však naďalej rastú emisie skleníkových plynov a politici podľa nich neurobili dostatok opatrení k tomu, aby sa situácia napravila.

Vedci v správe uznali, že posun k využívaniu obnoviteľných zdrojov energií je chvályhodný, celkovo sa však stále posúvame bližšie ku katastrofickým scenárom. Najväčším problémom je vraj konzumácia mäsa a letecká doprava, obe aktivity totiž zvyšujú množstvo skleníkových plynov. V kombinácii s výrubmi lesov tak ohrozujeme našu existenciu.

„Napriek rokovaniam o svetovej klíme, ktoré sa vedú už 40 rokov, sme okrem niekoľkých výnimiek robili biznis zvyčajným spôsobom,“ vyčítajú. Slová vedcov sú ozvenou slov mladej aktivistky Grety Thunberg, ktorá opakovane politickým lídrom vyčíta, že nerobia dosť pre záchranu planéty, ochranu životného prostredia a zabezpečenie budúcnosti pre mladých.

Navrhujú aj riešenie

Okrem kritiky vedci opisujú aj 6 oblastí, v ktorých by mali krajiny podniknúť kroky k tomu, aby sme zachránili, čo sa dá. Medzi priority zaradili náhradu fosílnych palív a využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Tiež by sme sa mali sústrediť na zníženie emisií skleníkových plynov a ďalších znečistovateľov a na obnovu ekosystémov.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Nechýba aj otvorená rada znížiť konzumáciu živočíšnych produktov. Posledný zo šiestich bodov sa venuje svetovej populácii. Tú by sme mali stabilizovať a v ideálnom prípade aj redukovať, a to pomocou kvalitného vzdelania, rovnosti pohlaví a plánovaného rodičovstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia