Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2019, 13:22
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Vedci tvrdia, že svetu hrozí klimatický apartheid. Hlad a vojny pocítia najmä chudobní

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA VOJNY
Uložiť Uložené

Ak si niektoré krajiny sveta nebudú klimatickú hrozbu uvedomovať, môže to mať katastrofálny dopad najmä na chudobnejšiu časť populácie.

Osobitný spravodajca OSN pre extrémnu chudobu a ľudské práva Philip Alston v správe tvrdí, že nášmu svetu hrozí klimatický apartheid. Následky klimatickej zmeny by údajne mali pocítiť predovšetkým najchudobnejší obyvatelia planéty. Rovnako ohrozuje aj samotnú demokraciu a základné ľudské práva.

Bohatšia vrstva s vysokým spoločenským a ekonomickým statusom vraj svoje peniaze použije takým spôsobom, aby hladu či dokonca vojnám predišla. Odborník z OSN uvádza ako príklad podobného javu prípad z New Yorku, kde v roku 2012 udrel hurikán Sandy.

Ako prvá totiž bola chránená budova banky na Manhattane tak, aby ju stúpajúca voda nemohla nijakým spôsobom poškodiť. Najchudobnejšia časť obyvateľstva veľkého jablka však bola v tom čase odkázaná na prežitie bez elektriny a zdravotnej starostlivosti.

Aj tá najoptimistickejšia predpoveď, ktorá pojednáva o tom, že sa svet do roku 2100 oteplí o 1,5 stupňa, by pre najchudobnejších predstavoval absenciu potravy, nedostatok zárobkov alebo zlú zdravotnú starostlivosť. Tí vraj potom budú musieť odísť na iné, prosperujúcejšie miesta, inak by mohli zahynúť hladom.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Niektoré krajiny si však túto hrozbu plne uvedomujú a snažia sa zaviesť pozitívne reformy. Energia z obnoviteľných zdrojov je stále lacnejšia a až v 49 krajinách sveta sa znížili emisie.

Domov
Zdieľať
Diskusia