Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2019, 16:53
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Hygienici varujú: Na Slovensko sa možno dostali šampóny, sprchové gély aj zubné pasty, ktoré sú nebezpečné. Máš ich doma aj ty?

NEWS KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Okrem toho sa našli aj nebezpečné farby na vlasy a tetovanie a produkty na bielenie pokožky.

Úrad verejného zdravotníctva uverejnil zoznam kozmetických výrobkov, ktoré sú pre ľudské telo nebezpečné. Nájdeš v nich látky, ktoré nie sú na obaloch označené a môžu spôsobiť alergické reakcie alebo problém so zrážaním krvi.

Nebezpečné farby

Prvou na zozname nebezpečných produktov je čierna farba na vlasy známa ako hena. Prišla k nám z Indie a hygienici v nej našli látku, ktorá nie je vyznačená na obale (p-phenylenediamine). Ďalšie nebezpečné farby sa týkajú najmä tatérov alebo tých, ktorí si v najbližšej dobe chystajú ozdobiť telo kresbou. 

Odporúčané
Chalan sa sprchoval so šošovkami, teraz je slepý na jedno oko. Dnu sa mu dostal parazit Chalan sa sprchoval so šošovkami, teraz je slepý na jedno oko. Dnu sa mu dostal parazit 9. júla 2019, 14:01

Dve z nich sú značky Intenze, tretia od Eternal Ink. Všetky tri k nám „pricestovali“ zo Spojených štátov a obsahujú hneď niekoľko nebezpečných alebo zakázaných látok. Aby toho nebolo málo, dostala sa k nám aj kozmetika, ktorú používame bežne. Budeš si musieť pri výbere dávať väčší pozor.

Zubné pasty, sprchové krémy a šampóny

Professional Toothpaste, Denta Care Toothpaste, Apatite Newchito Plus-1 Toothpaste a Apatite Whitening Toothpaste značky Apatite z Kórey sú zubné pasty, ktoré doma mať naozaj nechceš. Sľubujú krásny biely úsmev, no výrobcovia pohodlne zamlčali, že dlhodobé používanie ti môže spôsobiť aj cievnu príhodu.

Obsahujú totiž hemostatiká. To sú látky, ktoré zvyšuje zrážanlivosť krvi. Keďže pastu používaš v ústach, jej obsah sa časom do krvi vstrebe a v cievach sa môže začať zrážanie, ktoré so sebou prinesie nežiaduce zdravotné komplikácie. Pre belší úsmev radšej choď pozdraviť svoju zubárku.

Hygienici varujú aj pred šampónom a 3 sprchovými gélmi značky Bevola z Nemecka. 

Bielenie pokožky radšej nechaj na profesionálov

Zo Spojeného kráľovstva sa k nám dostali dva produkty, ktoré sú určené na bielenie pokožky. Obsahujú látku, ktorá je určená len na profesionálne použitie, takto voľne sa môže pridávať iba do produktov na nechtový dizajn. Používanie týchto výrobkov ti môže spustiť alergickú reakciu na koži.

Pozri si fotografie všetkých produktov, ktoré hygienici označili za nebezpečné

Domov
Zdieľať
Diskusia